Akcie Applu jsou drahé a Disney zápolí se sdílením hesel

202
Disney
Foto: Nasdaq

Výsledková sezóna za 2. čtvrtletí se chýlí ke konci, přesto i minulý týden oznámilo výsledky několik významných společností. Analytik XTB Tomáš Vranka shrnul pro FinTag.cz ty nejzajímavější – Berkshire Hathaway, Palantir, Disney a Alibaba.

Investiční konglomerát vedený legendárním investorem Warrenem Buffettem je dlouhodobě jednou z nejpopulárnějších společností mezi investory po celém světě. Firma letos dosáhla zisku deset miliard dolarů, což je meziročně téměř o sedm procent více. Tuto společnost mnozí vnímají jako zrcadlo “tradiční americké ekonomiky”. Zahrnuje totiž mnoho společností z oblasti služeb, obchodu, průmyslu, pojišťovnictví, energetiky a dopravy. Právě široký průřez touto firmou odráží, co se v ekonomice skutečně děje. Ačkoli čísla za poslední tři měsíce byla dobrá, firma registrovala známky poklesu v několika oblastech. A to ve zpracovatelském průmyslu a dopravě.

Berkshire ale vykázala i změnu hodnoty akciových pozic, které vzrostly o desítky miliard USD. K růstu portfolia přispěla především společnost Apple. Akcie na zveřejnění výsledků reagovaly 4% růstem. Apple jednoznačně patří mezi největší akciové pozice Berkshire. K tomuto však sám Warren Buffett uvedl, že by mu investoři neměli přikládat velký význam, protože hodnota akciových pozic se mění podle toho, jaká je nálada na trhu. Podle něj nemá tedy smysl hodnotit dlouhodobé investice na čtvrtletní bázi. Více informací naleznete v naší sekci Zprávy z trhů.

Dodal, že zajímavé je také to, že společnost v současné době drží více než 147 miliard dolarů v hotovosti a neprovádí žádné velké nákupy. Warren Buffett se tak zřejmě domnívá, že akcie jsou drahé, a proto žádnou pozici výrazně nezvýšil.

Palantir a jeho big data segment

Oblíbená růstová akcie Palantir dosáhla výsledků, které byly zhruba v souladu s očekáváním. Společnost, která se specializuje na analýzu velkých datových souborů, zvýšila tržby o 13 procent. To na první pohled vypadá dobře, ale pro takto růstovou společnost to není optimální číslo. Palantir však rostl prakticky ve všech segmentech. Tedy v soukromém i vládním sektoru v USA i mimo ně. Společnost tedy každé čtvrtletí nabírá nové zákazníky. Což je pro ni klíčové.

Velká bigtechová pětka ohlásila rekordní zisky

Kromě samotných čísel přinesly výsledky jednu zajímavou informaci. Palantir je nyní v zisku již třetí čtvrtletí po sobě. Přičemž jedním z kritérií pro zařazení do indexu S&P 500 je, že společnost musí být v zisku čtyři čtvrtletí po sobě. Pokud by společnost Palantir zůstala zisková i v tomto čtvrtletí, splnila by původní kritérium pro zařazení do indexu. Pokud by sem společnost skutečně byla časem zařazena, mohlo by jí to výhledově pomoci už jen z hlediska reputace. Nemluvě o tom, že pasivním investováním by se akcie dostala do mnoha ETF. A to by nejspíš zvýšilo poptávku a její cenu. Akcie po zveřejnění výsledků klesly za dva dny asi o 15 %.

Walt Disney doplácí na sdílení hesel

Výsledky přinesl i americký mediální a zábavní gigant Walt Disney Company. Výsledky byly v tomto případě smíšené, protože se dařilo segmentům zábavních parků, lodí a hotelů. Disneymu pomohlo znovuotevření ekonomiky v Číně, které mu přineslo příjemný nárůst tržeb. Růst na domácím trhu nebyl zdaleka tak silný, ale segmentu jako celku se dařilo. Hůře si však vedl mediální segment, který zahrnuje filmová studia, kabelovou televizi a streamovací platformy. Kabelová televize umírá už dlouho, což potvrdilo i poslední čtvrtletí.

Tomáš Vranka: Disney je dole, ale jede víc než dobře

Ve streamingu, který je pro budoucnost společnosti klíčový, Disney dokonce přišel o předplatitele. Pokud však čísla rozdělíme na malé části, zjistíme, že celá ztráta je způsobena poklesem počtu předplatitelů v Indii. Tam Disney provozoval streamovací platformu, která přenášela i domácí kriketovou ligu. Ta je tam velmi populární. Ztráta vysílacích práv způsobila, že mnoho předplatitelů službu zrušilo. Generální ředitel společnosti oznámil další zdražení předplatného služby Disney+. Oznámil i větší důraz na potírání sdílení hesel mezi uživateli, s nímž mají problém všechny streamovací platformy. V případě společnosti Disney tak bylo něco dobrého a něco horšího. Investoři zvýšení cen a boj proti zneužívání hesel ocenili a akcie vzrostly asi o 2 procenta.

Alibaba má za sebou těžký rok

Pravděpodobně nejznámější čínská společnost Alibaba má za sebou těžký rok. Její akcie od svých maxim oslabily zhruba o 80 procent. Společnost se stále nemůže vzpamatovat z propadu a v poslední době jí nepomohly ani problémy v samotné čínské ekonomice.

Čínský vývoz dál klesá. A úřady potvrdily už i deflaci

Výsledky, které Alibaba nyní dosáhla, však nejsou vůbec špatné. Firma zvýšila tržby o 14 procent. To je největší nárůst za zhruba dva roky. Zisk dokonce meziročně vzrostl přibližně o 50 procent. Online podnikání se dařilo v Číně, ale i v zahraničí. Pěkná čísla vykázal i jejich logistický segment a paradoxem bylo, že cloud rostl ze všech segmentů nejpomaleji. U jiných technologických firem [Microsoft, Alphabet, Amazon] je cloud aktuálně to, co táhne růst celé společnosti, ale čínský trh je velmi specifický, a cloud proto rostl z hlediska tržeb jen o 4 procenta.

Důležité ale je, že se zde cloud konečně dostává do zisku, který pěkně roste. I když je stále relativně malý v číslech. Poslední výsledky jsou tedy v tomto případě velmi dobré. Akcie společnosti Alibaba na to reagovaly růstem o pět procent. Doplním, že všechny akcie, které jsme dnes probrali, ale i další, snadno zobchodujete prostřednictvím ETF s nulovými poplatky. Anebo s pomocí frakčních akcií už od 10 USD.

Tomáš Vranka

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here