Dluhy na sociálním pojištění mimořádně uhradilo 143 tisíc OSVČ

666
dluhy
Foto: Pixabay.com

Dluhy na sociálním pojištění vedené u České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ] v Milostivém létě III už vyrovnalo 143 tisíc živnostníků a 32 tisíc zaměstnavatelů. Při úhradě dluhu do konce listopadu úřad odpustí penále.

Od letošního července do konce letošního listopadu mají fyzické i právnické osoby šanci vyrovnat své dluhy vedené u ČSSZ a úřad jim za to odpustí penále. Dosud této možnosti podle dat ČSSZ k 12.9. využilo téměř 143 tisíc živnostníků a dvaatřicet tisíc zaměstnavatelů.

„Možnost na oddlužení využilo už skoro 143 tisíc OSVČ. Odpuštěno jim bylo zhruba 650 milionů korun na penále,“ uvedl na tiskové konferenci [18.9.] k Milostivému létu III ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Zaměstnavatelským subjektům na sociálním pojistném úřad dosud odpustil částku ve výši 628 milionů korun. Mimořádná akce se tak podle ministra vyplatí jak dlužníkům, tak i státu.

„Na rovinu, z dlouholetých zkušeností víme, že tyto finanční prostředky v zásadě byly nedobytnými pohledávkami,“ uvedl ministr.

Stát nyní získá alespoň nějakou část z dlužných peněz a uvolní se mu kapacity, které vydává na vedení administrativy kolem dlužníků. Akce je výhodná i pro samotné dlužníky. Část z nich se zbaví dluhů a dostanou se z takzvané šedé zóny, kdy začnou zase normálně fungovat. A již nyní podle Jurečky získal stát na dlužném pojistném přes 630 milionů korun.

Zároveň ale i připomněl, že dluh neboli jistina se lidem neodpouští. Dlužnou částku musí nejprve zaplatit a teprve poté jim sociální správa odpustí příslušenství k dluhu, tedy penále.

Penále ČSSZ odpustí při oznámení do konce listopadu

Mimořádné akce vztahující se na odpuštění penále na sociálním pojištění mohou lidé i firmy využít do konce letošního listopadu. Ale jen na dluhy vzniklé před prvním říjnem roku 2022. Základní podmínkou pro mimořádné odpuštění dluhu je plná úhrada dlužného pojistného.

Milostivé léto u pohledávek vedených ČSSZ začalo letos v červenci a potrvá do konce listopadu 2023. Zájemci o odpuštění o tom musí úřad nejprve informovat, to výhradně pomocí ePortálu ČSSZ. V aplikaci se jim po přihlášení, kterému předchází ztotožnění buď datovou schránkou, nebo elektronickou identitou, objeví i výše dluhu.

Na ubytovnách přibývají senioři. A výjimkou nejsou i děti

Dlužné částky vedené u sociální správy do pěti tisíc korun musí lidé a firmy vyrovnat nejpozději do konce listopadu. Dluhy přesahující pět tisíc korun plátci zaplatí i v několika splátkách. Konkrétní počet splátek určí sociální správa podle celkové výše dlužného pojistného. Přesněji půjde o rozložení do dvanácti měsíčních splátek u dlužného pojistného do 50 tisíc korun. Dlužné pojistné vyšší než 50 tisíc korun úřady povolí rozložit maximálně do šedesáti měsíčních splátek. První splátku pak musí dlužník sociální správě poukázat nejpozději do 31. 12. 2023. Každou další splátku splácí vždy nejpozději poslední den následujícího kalendářního měsíce.

O odpuštění penále na sociálním pojištění by letos mohlo podle odhadu ČSSZ teoreticky požádat až 715 tisíc fyzických a 262 tisíc právnických osob. Právě u tolika osob správa sociálního zabezpečení dlužné částky vymáhá.

Fyzické osoby by mohly vyrovnat dluhy na pojistném v objemu 20,7 miliardy korun a úřad by jim oproti tomu prominul penále za 10,5 miliardy korun. Celkových 262 tisíc právnických osob by pak mohlo teoreticky ČSSZ doplatit dluhy ve výši 36 miliard korun, za což by jim stát odpustil zhruba 7,5 miliardy korun.

VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here