Slabá důvěra v ekonomiku ukazuje slabé očekávání v obrat k lepšímu

169
duvera
Ilustrační foto: Pixabay.com

Počet českých domácností, které očekávají zhoršení celkové ekonomické situace v následujících dvanácti měsících, se v září výrazně zvýšil. A propadla i důvěra podnikatelů v ekonomiku. Data publikoval Český statistický úřad [ČSÚ].

„Celkově dnešní výsledky nálad v české ekonomice znovu potvrzují útlum naší ekonomiky. Hospodářské oživení se opět odkládá a s ním i návrat na předcovidovou startovací úroveň,“ okomentoval aktuální statistiku ČSÚ hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Celkový indikátor ekonomického sentimentu meziměsíčně klesl o 4,2 bodu na hodnotu 89,2. Indikátor důvěry podnikatelů poklesl o 4,5 bodu na hodnotu 89,4. Indikátor důvěry spotřebitelů se pak snížil o 2,7 bodu na hodnotu 88,3. Celkový index důvěry v českou ekonomiku tak v září klesl na nejnižší hodnotu od března 2021.

„Důvěra mezi spotřebiteli se v září snížila podruhé za sebou. Důvody zůstávají neměnné. Velký počet respondentů pociťuje pokles životní úrovně. A ještě větší počet se obává zhoršení hospodářské situace v následujících 12 měsících,” uvedla Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Počet domácností hodnotících svou současnou finanční situaci hůře ve srovnání s předchozími dvanácti měsíci či očekávajících její zhoršení v příštích dvanácti měsících se oproti srpnu téměř nezměnil. Podíl respondentů, kteří se domnívají, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů, zůstal rovněž přibližně stejný.

Nízká důvěra v ekonomiku u domácností [ne]překvapuje

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil očekával od českých spotřebitelů „lepší náladu“. Tvrdí, že jejich mzdy již s největší pravděpodobností předbíhají inflaci a namísto předchozího trendu chudnutí české domácnosti opět začaly bohatnout. Argumentuje, že nezaměstnanost zůstává nízká, stabilizuje se inflace. I se pomalu blíží moment, kdy Česká národní banka uvolní měnovou politiku.

Sezónně očištěné indikátory důvěry v ekonomiku – bazické indexy

[Zdroj: ČSÚ]

„Češi přesto propadli opět o něco silnějšímu pesimismu. Což může souviset s předtuchou hrozícího průmyslového ochlazování, které by v krajním případě mohlo vyústit i v nárůst nezaměstnanosti. […] Výsledky zářijového průzkumu nelze přeceňovat, ovšem mnoho naděje v tomto směru nedávají,“ tvrdí.

Nálada a očekávání mezi podnikateli

Za zářijovým snížením ekonomického sentimentu mezi podnikateli stojí zejména výrazný pokles důvěry v odvětví průmyslu [-7,6 bodu]. Důvěra poklesla také ve vybraných službách [-2,2 bodu] a v obchodě [-1,2 bodu]. Mírně se zvýšila pouze ve stavebnictví [+0,6 bodu].

„Pozitivní vývoj důvěry v ekonomiku mezi podnikateli z posledních měsíců v září přibrzdil výrazný pokles v odvětví průmyslu. Důvodem je především nepříznivá situace v oblasti automotive. V něm podnikatelé očekávají podstatné snížení tempa růstu výrobní činnosti způsobené, mimo jiné, výpadky v dodavatelských řetězcích,” řekl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Nejprudší zhoršení sentimentu hlásí průmyslový sektor, který aktuálně reportuje nejhorší hodnoty od června roku 2020. Tedy od období pandemických lockdownů.

„Průmyslníci si stěžují na slabou poptávku, snižují svá očekávání od objemu produkce v nejbližších měsících, čekají pokles zaměstnanosti a jsou nuceni snižovat vlastní ceny,“ komentuje výsledky Vít Hradil.

Čistý přírůstek nových firem v ČR klesá třetí rok v řadě

Podle něj bez větších změn zůstává nálada ve stavebnictví, kde přetrvává slabá poptávka a nelepší se ani její budoucí perspektiva.

„Stavebníci také očekávají nepříznivou ekonomickou situaci a nízkou aktivitu v nadcházejících měsících. Ovšem na rozdíl od průmyslníků nepočítají se snižováním vlastních cen, naopak,“ upřesnil Hradil.

Podle Petra Dufka další propad důvěry v ekonomiku u podnikatelů nepřekvapuje: „Už nedávné indexy nákupních manažerů v průmyslu i ve službách v eurozóně dávaly tušit, že problém s nedostatečnou poptávkou přetrvává. A že vůči němu může být česká ekonomika jen těžko imunní.“

–DNA–

Aktualizace: Podnikatelská nálada v Německu se v září opět zhoršila. Tempo poklesu se ale proti předešlým čtyřem měsícům výrazně zpomalilo. Hodnota indexu, který sestavuje ekonomický institut Ifo, klesla na 85,7 bodu ze zpřesněné srpnové hodnoty 85,8 bodu. Pozitivní je podle dnešní zprávy Ifo to, že podniky v září mírně zlepšily svá očekávání. I když ta zůstávají nadále velmi pesimistická.

1 komentář

  1. Za bývalé vlády prvního černo..ka z ODS, zvaného kantýnský se na 10 000 podnikatelů začalo rozhodovat jestli “utéct” s účetnictvím firmy do daňových rájů. Výsledek je neznámý kolik jich nakonec bylo. Ale desítky popučových miliardářů kteří ovládají “politiky” z 5kolky mají všichni účetnictví v daňových rájích. Jen narcisem Péťou stále účelově sprostě napadaný p. Babiš platí všechny daně v Česku. Havlistickým hlupákům to nejde vysvětlit, dotace berou jeden vedle druhého, ale jen na Agrofert se sprostě útočí kde se dá, přitom p. Babiš už nevlastní tuto firmu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here