Česká CSG kupuje výrobce munice v USA Sporting Products

367
CSG
Remington Factory / Foto: CSG

Český průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group [CSG] Michala Strnada podepsal smlouvu o koupi muniční divize Sporting Products americké společnosti Vista Outdoor Inc. Hodnota transakce CSG činí 1,91 miliardy USD. 

To je v přepočtu zhruba 45 miliard korun. Akvizici potvrdil holding CSG na svých stránkách. Podmínkou dokončení transakce je získání souhlasu akcionářů společnosti Vista Outdoor Inc. a regulátorů v USA, respektive národních regulátorů v některých ze zemí, kde Vista Outdoor Inc. a CSG působí.

„Tato transakce naplňuje naši strategii expandovat v klíčových pilířích podnikání CSG, mezi které patří i muniční výroba. Jsem hrdý na to, že se naší společnosti a českému průmyslu podařilo uskutečnit historicky nejvýznamnější českou investici na americkém trhu, která prohloubí průmyslové vztahy mezi oběma zeměmi,“ řekl majitel a CEO CSG Michal Strnad.

Transakci předcházelo loňské oznámení o rozdělení společnosti Vista Outdoor na dva samostatné subjekty. Divizi Sporting Products získá po dokončení transakce skupina CSG. Druhá divize Outdoor Products se nedávno přejmenovala na Revelyst a po ukončení transakce se stane samostatnou společností.

Firma, která uspěje v USA, má všude otevřené dveře

Michal Strnad, jehož holding CSG vlastní 30 společností, k nimž patří například Tatra Trucks, Avia, Retia nebo CSG Aerospace, se řadí do první 50 českých miliardářů. Jeho majetek se odhaduje na necelých 20 miliard korun. CSG na něj převedl jeho otec Jaroslav Strnad. Hlavními obory holdingu jsou strojírenství, automobilový, železniční, letecký průmysl a obranný průmysl. V loňském roce dosáhly konsolidované tržby CSG 25 miliard korun. Holding zaměstnává zhruba 10 tisíc lidí a exportuje do 70 zemí světa. Michal Strnad nedávno projevil zájem také o koupi vydavatelství Mafra, které patří Agrofertu.

Největší nákup české firmy v USA

Pokud transakci schválí akcionáři Vista Outdoor Inc. a příslušné regulační orgány, pak půjde podle vyjádření vedení o historicky nejvýznamnější privátní investici českého kapitálu v USA v novodobé historii České republiky. Schválení transakce se očekává v příštím roce.

„Skupina společností Sporting Products, kterou od Vista Outdoor Inc. získáváme, je plně vertikálně integrovaná. Má výborné finanční výsledky a je dobře zainvestovaná. CSG se díky této akvizici stane jedním z nejvýznamnějších výrobců munice na světě s komplexním portfoliem všech ráží,“ popsal přínosy obchodu člen představenstva a investiční ředitel pro zahraniční projekty CSG David Štěpán.

Vista Outdoor Inc. podle jeho slov patří mezi největší výrobce malorážové munice na světě. Zároveň je největším dodavatelem munice jak pro civilní trh v USA, tak pro americké policejní a bezpečnostní složky. Součástí divize Sporting Products je mnoho významných amerických značek a výrobců malorážové munice a jejích komponentů. K nim patří:

Obrat divize Sporting Products za fiskální rok 2023 [duben 2022 až březen 2023] činil 1,758 miliardy USD [cca 41 mld. Kč], EBITDA dosáhla 577 milionů USD [cca 13,5 mld. Kč]. Jedním z významných kontraktů divize získaných v posledním roce je zakázka na munici pro americkou armádu v hodnotě 114 milionů USD [cca 2,6 mld. Kč], zmiňuje firma.

J.P. Morgan jako poradce CSG i hlavní financující banka

Společnost Sporting Products sídlí ve městě Anoka v americkém státě Minnesota. Provozuje čtyři výrobní podniky a pracuje v ní asi čtyři tisíce zaměstnanců. Poradcem akvizice byla americká banka J.P. Morgan, která navrhla strukturu akvizičního financování. V něm vystupuje jako hlavní financující banka. Právním poradcem CSG na transakci jsou Clifford Chance.

„Všechny společnosti divize Sporting Products nepřetržitě investují do modernizace výroby i inovací svých produktů. Jsou oceňovány za svou politiku ESG a ve Spojených státech platí za výborného zaměstnavatele,” uvedl holding Michala Strnada.

Česká zbrojovka dokončila akvizici Coltu za pět miliard korun

„Jsme přesvědčeni, že CSG zaručí našim předním značkám munice skvělou budoucnost,” řekl Jason Vanderbrink, generální ředitel společnosti Sporting Products.

Český obranný průmysl je opět na špičce, říká Lubomír Kovařík

Dodal, že CSG rozumí ikonickým značkám Sporting Products a jistě bude pokračovat v tradici výroby munice v USA. Do benefitů zařadil i pokračování podpory zákazníků ze segmentu americké armády a amerických bezpečnostních složek. Stejně jako to, že česká CSG jako nový majitel společnosti nesleví z investic do ochrany přírody a dědictví americké firmy v oblasti střelby a lovu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here