Konec monopolu pojišťování cizinců srazil ceny téměř o polovinu

357
cizincu
Ilustrační foto: Armáda spásy

Zrušení monopolu Pojišťovny VZP [PVZP] na zdravotní pojištění cizinců od 20.9. snížilo jeho cenu až o 40 procent. Nyní se roční sazby pohybují i kolem 20 000 korun. Před zrušením monopolu ho PVZP nabízela za 30 000 korun ročně.

Údaje vyplývají z výsledků analýzy společnosti Fabrika, která zprostředkovává pojistné produkty na českém trhu. Před monopolem komerční trh s pojištěním cizinců fungoval téměř 13 let a bylo v něm zhruba 75 000 klientů. Ročně se na tomto pojištění vyinkasovalo 600 až 800 tisíc korun. Zastoupení klientů podle národností kopírovalo celkovou migraci do České republiky. Největší zastoupení v něm měla Ukrajina a Rusko a další země bývalého Sovětského svazu, dále Vietnam.

Hned po uvolnění monopolu nabídly pojišťovny startovací ceny podle analýzy přibližně o 15 až dvacet procent nižší, než jsou ceny Pojišťovny VZP [PVZP], která je za dva roky, kdy zákon platil, neměnila. PVZP je ve stoprocentním vlastnictví Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR].

„Ještě do konce září se však ceny propadly téměř o 40 procent u sazeb pro dospělé i pro studenty,“ tvrdí jednatel společnosti Fabrika Jan Vlček.

Konkurence podle něj přinesla hned na začátku velkou cenovou arbitráž a již v minulém týdnu se sazby opět měnily. A ustálily se do dvou hlavních cenových pásem.

„Roční sazby se pohybují okolo 23 000 pro dospělého do 60 let a studentská roční sazba kolem 16 000 korun u všech pojišťoven mimo Pojišťovnu VZP,“ říká Vlček.

O komerční pojišťování cizinců je zájem

Monopol PVZP na zdravotní pojišťování cizinců skončil po dvou letech letos 20. září. Původně pětileté výhradní postavení PVZP na poskytování komerčního zdravotního pojištění cizinců s dlouhodobým pobytem prosadili poslanci hnutí ANO v minulém volebním období. Autoři návrhu byli poslanci Věra Adámková [ANO] a Miloslav Janulík [ANO]. Mimo jiné oba politici zasedali rovněž ve Správní radě VZP ČR. Změnu vysvětlili tím, že poskytovatelé zdravotní péče nemají u ošetřovaných cizinců z třetích zemí jistotu, že jsou zdravotně pojištěni a tedy, že jim budou náklady na péči proplaceny.

Poslanci přihráli Pojišťovně VZP až miliardu ročně navíc

K prodeji komerčního pojištění cizinců se přihlásily všechny pojišťovny, které na trhu působily před monopolem. Konkrétně jde o Slavia pojišťovnu, Uniqa, Inter partner Asistance ze skupiny AXA partners, Maxima pojišťovna, SV pojišťovna [dříve ERGO].

Již v době monopolu PVZP o pojištění projevila zájem pojišťovna Vitalitas, která je dcerou Oborové zdravotní pojišťovny [OZP]. Do konce letošního roku na trh vstoupí nově i pojišťovna Colonnade z kanadské skupiny FairFax, upozorňuje analýza.

Pojištěnců cizinců ubylo po ruské invazi na Ukrajinu

Po zahájení vojenské agrese Ruska na Ukrajině byla významně omezená víza pro ruské studenty do ČR a ostatní migrace z Ruska se téměř zastavila. Odhadem tak vypadlo ze systému téměř deset tisíc původem ruských klientů. Ukrajinští uprchlíci v Česku po invazi získávali zdravotní pojištění automaticky a hradil ho za ně v plném rozsahu stát.

Ukrajinští běženci odvedli na zdravotní pojištění 1,1 mld. Kč, říká šéf VZP

Současná velikost trhu s komerčním zdravotním pojištěním pro cizince z třetích zemí se odhaduje na polovinu před monopolem. A novela přináší i některé změny. Například děti do 18 let z komerčního segmentu od 1. ledna 2024 zcela vypadávají a automaticky budou ve státním veřejném systému. Trh tím klesne o dalších 15 procent v předepsaném pojistném.

Novela zákona také zvýšila limit pojistného plnění na 400 000 eur [cca 9,8 mil. Kč]. U některých pojišťoven se zvýšily také limity na stomatologické ošetření a na ambulantně předepisované léky. V produktu samotném se tak dějí spíše částečné úpravy a pojišťovny nepřišly s žádnou zásadní novinkou, dodávají autoři analýzy.

Obnovení cestovního pojištění

Další změna je, že pojišťovny musí podle novely obnovit cestovní zdravotní pojištění cizinci vždy, když o to projeví zájem. To má zabránit situacím, kdy by nemocný cizinec zůstal na českém území nepojištěn. A zdravotnímu zařízení, které mu poskytne léčbu, vznikne neuhrazená pohledávka. To jako problém v nedávném podcastu serveru Zdravé Zprávy potvrdila i lékařka Armády spásy Andrea Pekárková. Uvedla, že v ordinaci se stále pečlivěji soustředí na to, u které ze zdravotních pojišťoven jsou jejich pacienti pojištěni. A problémy vyvstávají hlavně u cizinců.

„Ti často nemají ani žádné doklady totožnosti, natož zdravotní pojištění. A domáhat se ´snad´ nějakého pojištění v zemi jejich původu je neúnosné,“ vysvětluje s tím, že poskytnutá péče o cizince zůstává docela neproplacena.

„Naopak, když já chci udělat odběr krve a rozbor, nebo pacienta pošlu na rentgen, tak za to my ještě platíme,“ dodává.

Podle ní jde zejména o občany ze Slovenska, Polska, Bulharska, Litvy, Ruska nebo Lotyška, ale měla už i případ z Kuby nebo USA. Před válkou na Ukrajině byl pak problém s pojištěním Ukrajinců. Ordinace Armády spásy poskytují zdravotní péči lidem bez domova.

Cizinci, kteří si dříve sjednali zdravotní pojištění u Pojišťovny VZP, mají možnost pojištění vypovědět ve lhůtě tří měsíců ode dne nabytí účinnosti zákona. Nicméně bez nároku na vrácení uhrazeného pojistného. Zároveň stále platí administrativní poplatek za předčasné ukončení smlouvy 20 procent. Pojistky uzavřené během monopolu se tak podle analýzy “přepojišťovat” nebudou. Přesto je o pojišťování cizinců mezi pojišťovnami zájem podle ní a konkurence se ještě zvýší.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Je dobře, že monopol skončil. Ostatně hned se to projevilo na změně cen pojištění a kvalitě služeb ze strany ostatních pojišťoven. Ostatně na trh vstupují i další hráči, produkty se zlepšují a ceny stále klesají [red. upr.]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here