Westinghouse představil svůj první malý modulární reaktor

21653
Vizualizace jaderné elektrárny s malým modulárním reaktorem / Zdroj: Westinghouse Electric Company

Americká společnost Westinghouse Electric Company představila svůj první malý modulární reaktor AP300™. Jednosmyčkový tlakovodní reaktor o výkonu 300 MWe je její nejmodernější technologií.

Konstrukce AP300™ vychází z pokročilého a osvědčeného reaktoru AP1000® a je jediným malým modulárním reaktorem vycházejícím z již provozovaného zařízení. Stejně jako AP1000 i malý modulární reaktor AP300 firma navrhla pro více než 80letý životní cyklus.

SMR [Small Modular Reactor] AP300 je ultrakompaktní blok modulární konstrukce, který využívá inovace a provozní zkušenosti celosvětové flotily reaktorů AP1000. AP300 staví na identické technologii AP1000. To platí i pro hlavní zařízení, konstrukční prvky, pasivní bezpečnost, palivo a systémy I&C.

AP300 je jediným dostupným malým modulárním reaktorem založeným na zavedené, provozované a pokročilé reaktorové technologii,” uvedl prezident a generální ředitel společnosti Westinghouse Patrick Fragman.

Výhoda SMR reaktoru od Westinghouse podle něj spočívá v tom, že má k dispozici vyspělý dodavatelský řetězec. Pracuje s osvědčenou konstrukcí, systémy rychlého sledování zatížení, prověřenými postupy provozu a údržby a praxí z osmnáct let bezpečného provozu reaktorů AP1000.

Jak funguje malý modulární reaktor Westinghouse

Podle Fragmana AP300 SMR nabízí spolehlivou, bezpečnou a čistou elektřinu a následné využití pro dálkové vytápění či odsolování vody. Díky svým schopnostem rychlého sledování zátěže se podle něj ideálně hodí pro integraci společně s obnovitelnými zdroji.

„Rovněž otevírá cestu k vodíkovému hospodářství tím, že umožňuje nákladově efektivní a čistou výrobu vodíku integrovanou s elektrárnou,“ upozornil šéf americké firmy.

Rolls-Royce a další firmy již vyvíjejí malé jaderné elektrárny

Vyzdvihl, že pokročilý systém pasivní bezpečnosti SMR automaticky zajišťuje bezpečné vypnutí bez zásahu obsluhy. Zároveň eliminuje potřebu záložního napájení a chlazení. To se podle něj přímo promítá do zjednodušené konstrukce, nižších nákladů a menších rozměrů.

Zároveň dodal, že uvedení AP300 doplňuje portfolio technologií společnosti Westinghouse. Což jí umožňuje plně uspokojit potřeby zákazníků po celém světě, a to s jasným výhledem na harmonogram dodávek a hospodárnost.

Nový SMR mění i personální uspořádání ve firmě

Představení nového modulárního reaktoru se promítlo do personální struktury společnosti. Technologická ředitelka firma Rita Baranwal se stala viceprezidentkou divize energetických služeb firmy. V ní povede tým vyvíjející právě malý modulární reaktor AP300.

„Reaktor AP1000, malý modulární reaktor AP300, mikroreaktor eVinci™, olověný rychlý reaktor IV. generace [LFR] a tepelné úložiště energie s čerpáním společně vytvářejí základ pro bezuhlíkovou síť. A ta poskytuje velkým i malým obcím spolehlivou a nákladově efektivní elektřinu, dálkové a procesní teplo a odsolování vody,“ uvedla Baranwal.

Petr Brzezina je novým šéfem Westinghouse ČR

Rita Baranwal není v oboru žádný nováček. V minulosti působila jako náměstkyně ministra pro jadernou energetiku na americkém ministerstvu energetiky. V oblasti jaderné energetiky se pohybuje desítky let. Pracovala i jako ředitelka iniciativy Gateway for Accelerated Innovation in Nuclear [GAIN] v Idaho National Lab.

–DNA–

6 KOMENTÁŘE

  1. Konečně zásadní a realně ekologická energi a technologie!Uplně něco jiného než ty pseudo-ekologistické EU nesmysly!!!!!!

    • Přesně! A co je na tom to nejhorší, je to, že je to další perspektivní zdroj stabilní energie nevypouštějící CO2, který je však výsledkem práce zahraničních (mimoevropských) vědců, inženýrů, dělníků a manažerů, kteří si potom jeho prodejem budou “mastit kapsy”, stejně tak, jako si už dnes mastí kapsy prodejem F-35. A evropský ideologický blbeček bude jen platit, platit a platit. A protože si vystěhuje průmysl, tak časem nebude mít jako protihodnotu nic k nabídnutí a proto bude platit stále více a více (dovoz bude dražší a dražší). Prostě tudy, soudruzi, vede cesta zelená, daněmi a chudobou dlážděná.

  2. https://techsvet.cz/nejnovejsi-zpravy/senzacni-objev-nove-palivo-pro-jaderne-elektrarny-je-levnejsi-nez-uran-a-bez-radioaktivniho-odpadu/lubosvojtech/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=ZdaLrX7LLmU-202202021357&dop_id=15283169

    nové jaderné palivo ANEEL (Advanced Nuclear Energy for Enriched Life)
    se vyrábí z Thoria, což je prvek, který se vyskytuje v přírodě daleko hojněji
    než uran a lze jej dokonce levně získat i z mořské vody. Generuje přitom více energie
    než obohacený uran a produkuje jen nepatrné množství odpadu. Vědci dokončují rozsáhlé testování a pokud palivo splní všechny bezpečnostní normy, může nahradit uran v desítkách kompatibilních jaderných reaktorech po celém světě. Z jedné tuny thoria lze vyrobit stejné množství energie jako z 200 tun uranu nebo 3,5 milionu tun uhlí. Ekologický aktivista Philip Owen ze skupiny
    GeaSphere řekl, že jaderné reaktory nové generace s thoriem jako zdrojem paliva jsou nejúčinnějším způsobem dekarbonizace v energetickém sektoru.

    • Zatím jsou všechny reaktory experimentální. Pro rozjetí Thoriového reaktoru se potřebují 2 reaktory Uranové, které generují, různými cykly, U233. A ten je nutný pro práci Thoriového reaktoru. Indie na tom dělá už cca 50 let. USA to vyzkoušeli a ujistili se, že je to funkční. Jen, zatím, neekonomické. Čína, myslím, jeden 1 nebo 2 MW rozjela. Použitelné to je v množivých reaktorech s roztavenými fluoridovými solemi. Množivých je několik v provozu, ale jsou jen pro přípravu paliva do Thoriového. Během Thoriové reakce je nutné separovat produkty a udržovat správný poměr U233 a Th232. Proto ty soli. Bohužel, produkční ještě není žádný. Ale uvažuje se i v SMR.
      Vámi uvedený typ paliva ANEEL je určen jako náhrada “klasických” palivových souborů do rychlých reaktorů. Byly ba jako “doplněk” ke klasickým palivovým souborům. Problém je, že je, zatím, nikdo necertifikoval pro provoz. 🙂

      • Mícháte dohromady vícero pojmů a dopouštíte se žel nepřesností – ANEEL není palivem pro rychlé množivé reaktory, není to čistě Thoriový cyklus. ANEEL je palivo ze směsi Thoria a HALEU, které je již nyní použitelné v těžkovodních reaktorech typu CANDU a indických PHWR. V našich PWR tedy nikoli. Ale např. Norové intenzivně dělají jednak na přimíchávání Thoria ke stávajícím palivům pro PWR (5-10% Th, jinak klasika, zkušební provoz běží) jednak na MOx palivu, kdy k vyseparovanému plutoniu z vyhořelého paliva se přidá thorium (poměr 10% plutonium, 90% Thorium) – zkušební provoz už pomalu končí, prý výborné výsledky. To je určitě cesta – např. AP 1000 i EPR umí na MOx jet ze 100%. Teď už to “jen” postavit, že… viz. zde: http://thorenergy.no/

  3. Jednosmyčkový jaderný reaktor-co to je? Jednookruhový ano, ten byl v Černobylu, dvouokruhový je běžný VVVR u nás, třístupňový nevím, slyšel jsem o něm na přednášce.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here