Inflace dál zpomaluje. Potraviny ale v říjnu opět zdražily

183
inflace
Foto: Redakce FinTag

Spotřebitelské ceny v říjnu meziměsíčně vzrostly o 0,1 procenta. Rostly ceny většiny potravin, ale mírně klesly ceny energií. Meziročně spotřebitelská inflace v říjnu stoupla o 8,5 procenta. To bylo o 1,6 procentního bodu více než v září.

Data zveřejnil Český statistický úřad [ČSÚ]. Podle jeho zástupců za říjnovým zrychlením meziročního růstu cen na 8,5 procenta stojí především loňské promítnutí vládního úsporného tarifu do cen elektřiny.

„Pokud bychom tento Úsporný tarif do výpočtu nezahrnuli, cenový růst by činil 5,8 procenta,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,1 procenta. Tento vývoj ovlivnil zejména růst cen potravin a nealkoholických nápojů a oděvů a obuvi. Naopak klesly ceny za bydlení.

„V posledním měsíci zdražovaly některé potraviny. Příležitost zvýšit ceny si nenechali ujít ani prodejci oblečení a obuvi a jako již tradičně ani hotely a restaurace,“ uvedl hlavní ekonom Creditas Banky Petr Dufek.

Vyjádřil se i k vývoji meziroční spotřebitelské inflace: Ve srovnání s loňskem si připlácíme především za energie, nájemné, jídlo v restauracích, ubytování v hotelech, oblečení a obuv, zdraví a v podstatě levnější jsou zatím jen pohonné hmoty.“

Například v říjnu meziročně stouply ceny vodného o 16,3 procenta, stočného o 26,9 procenta či tepla a teplé vody o 31,0 procenta.

Inflace v říjnu meziměsíčně a meziročně

Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny v říjnu o 0,1 procenta. Z toho u potravin ceny nejvíce rostly u následujících položek:

  • Vepřové maso: +5,0 %.
  • Vejce: +10,8 %.
  • Ovoce: +3,0 %.
  • Zelenina: +2,2 %.
  • Polotučné trvanlivé mléko: +5,8 %.
  • Máslo: +5,0 %.

Z potravin klesly zejména ceny nealkoholických nápojů [-2,0 %], drůbežího masa [-2,3 %], brambor [-5,4 %], jogurtů [-3,8 %] a cukru [-5,2 %]. Meziměsíčně klesly ceny elektřiny o 1,7 procenta, zemního plynu o 3,0 procenta a tepla a teplé vody o 0,8 procenta. U energií se již od příštího roku ale očekává znatelné zvýšení cen.

Ceny energií příští rok stoupnou. Premiér Fiala připouští změny

Oděvy meziměsíčně zdražily o 2,2 procenta a obuv o 3,2 procenta. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce září a ceny služeb vzrostly o 0,2 procenta.

Inflace v dalších měsících

Podle Petra Dufka není nárůst meziroční inflace v říjnu nijak překvapivý, protože je důsledkem loňského zohlednění úsporného energetického tarifu. Jde podle něj jen o hru s čísly spočívající v dočasném snížení srovnávacího základu loni v říjnu.

„Tento efekt vymizí už na začátku příštího roku, kdy ovšem do hry vstoupí skutečná neznámá, a sice nové ceníky zboží a služeb,“ upozorňuje.

Přesto podle něj inflace na začátku příštího roku prudce klesne. I když zatím lze jen spekulovat, zda bude začínat čtyřkou, trojkou, nebo dokonce dvojkou.

„Nejde totiž jen o nové ceníky zboží, ale také o energie a s nimi spojené poplatky, o nichž se právě jedná,“ doplňuje Dufek.

Lidé kupují jen to nejnutnější. Neví, o kolik jim zdraží energie

Ještě před vánočními svátky bychom se však poklesu inflace mohli podle něj přece jen dočkat. Nahrávají mu nejen o něco málo příznivější nákladové podmínky u výrobců, ale také dlouhodobě slabá poptávka, jejímž výsledkem jsou plné sklady neprodaného zboží. To platí i pro služby. I v nich dlouhodobě padají tržby.

„Prostor pro zlevnění tu nepochybně existuje, je jen otázkou, nakolik jej prodejci využijí. Inflace by letošní rok mohla skončit pod 7,5 procenta. Průměrná inflace pak na zhruba 10,7 procenta,“ uzavřel Petr Dufek.

–DNA–

Aktualizace: V září 2023 vývozní ceny meziměsíčně rostly o 1,1 procenta. Meziročně klesly o 3,5 procenta. Dovozní ceny se meziměsíčně zvýšily o 2,0 procenta, meziročně klesly o 9,2 procenta. Významný meziroční pokles o 37,8 % vykazují dovozní ceny energií, kde nejvíce klesly ceny plynu, elektřiny a ropy a ropných výrobků. Uvedl to dnes [10.11.] ČSÚ.

1 komentář

  1. Sebestředný premiér nutella s nákupním košíkem je nemile překvapen z cen potravin za hranicemi Česka … To ještě namyšlený farář nebyl v Polsku … Ono je to šumafuk, stejně vyšle ke svým hlúpým ovečkám signály .. za vše může Babiš … nakonec se nezapomene pochválit … Fialovi soudruzi jste zpět v padesátkách, kdy Kléma byl vzor stejných duševně nemocných jako jste vy voliči 5kolky +kontráše …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here