Sociální služby od ledna podraží, MPSV zvyšuje limity

15745
sluzby
Foto: Pixabay.com

Horní strop platby za den pobytové služby v sociálním zařízení se od ledna zvýší o 25 korun na 305 korun a za celodenní stravu o 20 korun na 255 korun. Počítá s tím úhradová vyhláška vydaná Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR [MPSV].

Poskytovatelé sociálních služeb dostanou na své provozy v příštím roce od MPSV stejnou částku jako letos, a sice 26,5 miliardy korun. To na nedávném sněmovním Výboru pro sociální politiku zkritizoval opoziční poslanec Aleš Juchelka [ANO].

„Na sociální služby jde stejný objem peněz jako letos. Tam je to, myslím si, velmi podhodnoceno, i s ohledem na ceny energií,“ vytkl vedení MPSV Juchelka.

Vrchní ředitel Sekce ekonomické a provozní MPSV Stanislav Klik argumentoval, že setrvání rozpočtu pro sociální služby na letošní úrovni není vůbec špatný výsledek. Sociální služby jsou, zdůraznil, financované z více zdrojů. Nikoliv pouze ze státního rozpočtu. A na jejich úhradě se má více podílet i samotná rodina klienta a jeho blízcí.

I to je jeden z důvodů, proč MPSV v úhradové vyhlášce na příští rok navyšuje maximální limity, které mohou poskytovatelé od klientů pobytových služeb od ledna 2024 požadovat.

„Navyšujeme úhradovou vyhlášku pro služby takzvaného hotelového typu, které jsou poskytovány v pobytových zařízeních,” uvedl ministr práce Marian Jurečka [KDU-ČSL] s tím, že ceny a náklady na jejich provozy se zvedaly, ale zároveň rostly také důchody.

Podle resortu náklady na provoz rostou. A stát kvůli zadlužování musí výdaje omezovat. Do financování sociální péče je proto nutné zapojit rodinu a blízké potřebných, vysvětlují autoři vyhlášky. Po úpravě maximálních částek za pobytové služby by od klientů mohlo příští rok do systému přitéct 1,7 miliardy korun navíc, odhaduje ministerstvo.

Klienti domovů si od ledna připlatí za služby i stravu

Pobyt v domově s celodenní stravou nyní vyjde na maximálně 515 korun za den, za měsíc to je nejvýše 15 965 korun. Od ledna se denní částka zvýší až na 560 korun, tedy za měsíc až 17 360 korun. Jurečka připomněl zákonnou povinnost, podle které musí obyvatelům sociálních zařízení po úhradě za pobyt a stravu zůstat alespoň 15 procent jejich příjmu, obvykle důchodu. S ohledem na výše důchodů obyvatel sociálních zařízení se tak ne u všech navýšené limity do úhrad za pobyt a stravu od ledna 2024 propíší.

Nečerpáte příspěvek na péči? Pak na domov seniorů zapomeňte

Za celodenní stravování s minimálně třemi hlavními jídly se nyní platí nejvýš 235 korun. Od ledna 2024 by to mělo být až 255 korun. Oběd by nově klienty vyšel na nejvýše 115 korun místo současných 105 korun. Pobyt v domovech pro seniory, domovech se zvláštním režimem či zdravotně hendikepované, v týdenních stacionářích a zařízeních sociální rehabilitace by na den mohl vyjít až na 305 korun. To namísto současných 280 korun.

V zařízeních následné péče a terapeutických komunitách se úhrada zvedne z 240 na 265 korun. V domovech na půli cesty klienti zaplatí až 195 korun místo nynějších 170 korun. Stejně se upraví částky v azylových domech pro dospělé. Pro dospělé v rodině by to bylo 165 korun místo 140 korunách. Cena za dítě by zůstala na 90 korunách za den.

MPSV hovoří destabilizaci systému sociálních služeb

Ministerstvo práce v podkladech k vyhlášce uvedlo, že bez navýšení maximálním možných cen za pobytové služby by kvůli růstu nákladů mohla nastat “vysoce riziková destabilizace” systému péče.

„Poskytovatelé pobytových sociálních služeb mají zcela oprávněné obavy, že zanedlouho již nebudou schopni zajistit své fungování,” píší autoři vyhlášky.

Podle ministerstva se i přes růst nákladů udržovaly velmi nízké úhrady a záporné hospodaření dorovnával hlavně stát. Ten ale kvůli rychlému zadlužování musí omezovat výdaje. Resort uvedl, že je potřeba pro zachování kvality péče “bezodkladně a nekompromisně zareagovat”. A nutné je více zapojit soukromé zdroje. Víc by se měla podílet rodina, jsou přesvědčeni autoři vyhlášky. Podle nich by přínos po úpravě limitů cen mohl příští rok činit 1,7 miliardy korun. Větší příjem pak podle nich zabrání případnému omezování poskytovaných sociálních služeb.

Příspěvek na péči podle MPSV poroste, ale ne v lednu

Zástupci zdravotně hendikepovaných stejně jako klienti sociálních služeb dlouhodobě upozorňují, že MPSV letos slíbilo navýšit příspěvek na péči. I ten bývá významným příjem klientů sociálních služeb, protože z něj pokrývají část nákladů vydaných na pomoc při snížené sebeobslužnosti. Vedení MPSV nedávno vydalo tiskové prohlášení, v kterém tvrdí, že na navýšení růstu příspěvku na péči v koalici panuje shoda. K jeho změně, respektive navýšení ale dojde zřejmě od poloviny příštího roku. O jakých částkách se ve vládní koalici jedná, už ale resort neuvedl.

–ČTK/VRN–

6 KOMENTÁŘE

  1. No výborně, pan Jurečka kyne jak těsto na vánočku a klienti domovů pro seniory budou zase o trošku hubenější. Pochopil bych to, kdyby zvýšené náklady kompenzovalo zvýšení důchodů…..

  2. Na tento podraz z 5kolky doplatí děti těchto důchodců … budou je muset dotovat ze svého, pokud nejsou somravými krkavci jako velmi přizpůsobivá menšina .. Podle nějakých průzkumů si právě tato skupina deb… zvolila zrádnou 5kolku. K tomu připočtěte dobře placené st. zaměstnance s rodinami, hlavně v Praze .. kde je každý druhý zaměstnancem státu … poctivě makat z náplav se v Praze nikomu nechce .. Viz. brněnská mafie která si Prahu nyní podmanila včetně policie, soudců, medií, čt i zbytečného senátu ze sněmovnou a tak si dělá co chce … Kontráš Pávek je loutkou zbrojní mafie Kolářovy jedenáctky, … tak jak nikdo před pučem89 v republice neznal vénu láhev, tak do voleb nikdo neznal obdivovatele režimu SSSR Pávka .. vše mafiány připraveno 3. měsíce předem

  3. Jsem předsedkyně neziskové organizace spolku. Už nyní naší členové a členky nemají na poplatky. Příspěvek na péči jim nestačí. Platí si i z důchodu. Ty co jsou doma tak mají méně peněz. Než ty kteří žijí v ústavech. Z čeho máme platit od ledna pecovazelky ? Bůhví kdy zvednete příspěvek na péči. Určitě ještě rok o tom budete kecat. A slibovat.

  4. […] Počítá s tím navrhovaná vyhláška ministerstva práce o úhradách v sociálních službách. Poskytovatelé sociálních služeb dostanou na své provozy v příštím roce od resortu práce stejnou částku jako letos, a sice 26,5 miliardy korun. Vrchní ředitel Sekce ekonomické a provozní MPSV Stanislav Klik uvedl, že sociální služby jsou financované z více zdrojů, nikoliv pouze ze státního rozpočtu a na jejich úhradě se má více podílet i samotná rodina klienta. Psal o tom web Fintag. […]

  5. Stan. Klik účelově neuvedl, kolik miliard kč z toho jde na podporu ekonomických migrantů ze západní UA, kde slyší o bojůvkách batalionů Azov+ Aj dar určitě více, než se v Česku může psát ve vládě poslušných mediích .. o zeleném fanatikovi z Kyjeva nemluvě, tohoto vagabunda už sami Ukrajinci nesnáší …

  6. To je nádhera. Moje maminka má jenom mě a já jsem už taky v důchodu. Takže buď se o ni budu starat i se svým zdravotním omezením, nebo ze svého důchodu budu dotovat její případný pobyt v DD.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here