Účty si úřady práce prověří jen u příjemců dávek hmotné nouze

9598
hmotne_nouze
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka v pořadu CNN Prima News mimo jiné veřejnosti ukázal, jak moc porostou penze po jeho zásazích do prvního pilíře důchodového systému. Opoziční poslanec a stínový ministr práce za ANO Aleš Juchelka nesouhlasil. Pokud ANO vyhraje volby a sestaví vládu, změny současné vlády zruší, řekl. Foto: Redakce FinTag

Banky úřadům práce poskytnou informace o pohybech na účtech jen u žadatelů o dávky hmotné nouze. Ostatních příjemců dávek sociálních podpor se tato změna nedotkne. Novela zákona již prošla Sněmovnou a nyní ji projedná Senát.

„Opatření se dotkne pouze dávek hmotné nouze. Tyto informace musí žadatelé o ně již nyní vyplňovat,“ ubezpečil veřejnost v diskuzním pořadu CNN Prima News Partie ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Změnu tohoto ustanovení do zákona formou pozměňovacího návrhu vložil právě ministr práce Marian Jurečka. Důvod změny je podle něj to, aby se snížilo riziko zneužití těchto sociálních dávek. S platností novely se počítá od ledna 2024.

Do dávek hmotné nouze, které rovněž spravují a vyplácejí úřady práce, patří příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc. A právě nyní do Senátu předaná novela zákona o státní sociální podpoře rozšiřuje kompetence pracovníků úřadů práce. Ti se u jmenovaných dávek budou moci nově obrátit na banky s dotazem na zůstatky a pohyby na účtech žadatelů o skupinu těchto dávek.

Úřady si žadatele prověří jen u dávek hmotné nouze

Ke změně se již vyjádřil Úřad pro ochranu osobních údajů, podle kterého opatření poškodí právo na ochranu soukromí. A také podle něj dojde k prolomení bankovního tajemství.

Ministr Jurečka v diskuzním pořadu ale namítl, že s nahlédnutím do bankovního účtu musí jeho majitel nejdříve souhlasit. Teprve pak bude moci úředník banku o informace i požádat.

„Úředníci se ale nebudou dívat běžně na tyto účty nebo na zůstatky na účtech,“ upozornil, že tyto informace vyplňují žadatelé o tyto tři sociální podpory už nyní.

Dávky na bydlení zaslouží revizi. Příjemců je hodně, tvrdí odborníci

S tímto opatřením, které má snížit počty osob zneužívají dávky, souhlasí i stínový ministr práce a sociálních věcí hnutí ANO Aleš Juchelka. Zopakoval, že ustanovení se týká pouze dávek hmotné nouze. U nich žadatel tak jako tak vyplňuje své existující bankovní účty i to, jakou částku na nich skutečně má.

„Tyto dávky řeší, že někdo nemá na pračku nebo na školní pomůcky,“ doplnil Juchelka s tím, že takový krok ke změně mu nevadí.

„Pokud člověk žádá o dávku hmotné nouze, pak musí i prokázat, že v té hmotné nouze také je,“ vysvětlil svůj postoj.

Juchelka: Životní úroveň domácností se od ledna zhorší

V čem už se poslanec Juchelka se svým ministerským protějškem rozhodně neshodl, jsou vládní opatření na snížení cen za elektřinu pro firmy a domácnosti. Od nového roku některým domácnostem podle Juchelky vzrostou ceny elektřiny o desítky procent. A to zejména v důsledku opětovného zavedení poplatku za obnovitelné zdroje energie.

Tím se podle něj zvýší opět tlak na úřady práce, kdy si další lidé půjdou žádat o příspěvek na bydlení.

„A bohužel i těmi pracujícími lidmi, ty nevyjímaje,” podotkl Juchelka.

Příspěvek na bydlení dá stát i na drahý pronájem. Klidně i 10 tisíc

Již nyní příspěvek na bydlení v Česku pobírá 270 tisíc domácností. A i to je podle Juchelky velký problém celého toho systému. Ke zhoršení životní úrovně českých domácností podle něj od nového roku mimo cen energií přispěje i vládní konsolidační balíček.

Inflace v ČR zůstává oproti průměru EU víc než dvojnásobná

Stejně tak Juchelka zkritizoval vládu, respektive ministra Jurečku za neprosazení zvýšení příspěvku na péči ve všech jeho stupních. A za to, že vláda zrušila možnost uplatnění slevy na poplatníka u takzvaných neformálních pečujících.

Veronika Táchová

1 komentář

  1. To zase bude něco za něco a rómziskovky budou mít opět práci … Nejsou tito zaměstnanci těchto ziskovek baziliškami i vyděrači ? Uměle si udržují klientelu a za 30 let jejich “práce” skutek utek. Kdy si předávají teplou sesli jen v rodině … Hlavně že trčí v teplém kanclíčku za více než průměrnou mzdu … Toto swinstw.. u vašeho vzoru USA neexistuje, massajský bubeník chtěl tento nový socialismus pro své barevné soudruhy … dostal od plátců daní přesdrž… to spravedlivě.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here