Online investiční konference 2023 řešila inflaci, recesi, AI i ČEZ

92
konference
Ilustrační foto: Pixabay.com

Minulou sobotu [25.11.] se uskutečnil další ročník Online investiční konference XTB. Konferenci otevřel makroekonomický panel, v němž společně diskutovali Dominik Stroukal, Ronald Ižip a moderátor Jan Berka.  

Hlavními tématy sobotní konference se stala inflace a potenciál recese. Pro oba hosty je současný stav euforie na trzích poměrně překvapivý. Stále mnoho indikátorů totiž naznačuje, že možnost příchodu recese je velmi reálná.

„Snížit inflaci z 16 procent na 8 osm je z procentuálního pohledu stejné, jako snížit ji ze 4 procent na 2 procenta. Jinými slovy stále hrozí, že největší problém bude mírně zvýšená inflace po dlouhou dobu,” uvedl na konferenci Dominik Stroukal.

Proč se spojují profesionálové s politiky? Chtějí pomoci, tvrdí

Problémy s inflací přitom přicházejí v době, kdy se fungování ekonomiky extrémně mění. Online investiční konference se přitom snažila najít i odpověď na to, zda se centrálním bankám podaří “vyhnout recesi” a zároveň snížit inflaci.

Technologie i řetězec hřbitovů

Poté přišel čas na technologie a AI s Annou Píchovou, Michalem Semotanem a moderátorem Štěpánem Hájkem. Big tech je v tomto ohledu bezpochyby téma číslo jedna. Mnoho investorů nyní řeší, zda je možné, aby jejich extrémní růst pokračoval. Michal i Anna jsou v tomto ohledu spíše skeptičtí. Nutně to ale nemusí znamenat, že ceny technologických společností klesnou. Nicméně vzhledem k aktuálním vysokým valuacím se dá očekávat minimálně zpomalení růstu, shodli se účastníci konference.

Dále řešili specifické akcie, jako například Nvidia, Palantir, Qualcomm nebo třeba Apple a to, zda nezaspal s AI technologií.

Je čím dál více žádoucí, aby lidé mysleli kriticky, říká expert na AI

Po big techu se diskuze přesunula ke konzervativnějšímu tématu, tedy REITy a dividendové akcie. Tyto otázky řešili Petr Horáček a Norbert Nepela společně s moderátorem Markem Nemkym. Kromě makroekonomické situace z pohledu dlouhodobého investora se zaměřili především na populární akcie, které z velké části mají i oni sami ve svých portfoliích. V diskuzi zazněl populární REIT Royalty income, dividendová klasika AT&T, ale i méně známé společnosti. Jako byl třeba provozovatel hřbitovů.

Konference: To nejlepší na konec – energetika

Předposlední část konference s hosty Petrem Horáčkem, Borisem Tomčiakem, Radimem Dohnalem a moderátorem Jiřím Tylečkem se točila kolem energetiky. Hlavně kolem cen energií a investorsky populárního ČEZu. Podle jmenovaných expertů můžeme pravděpodobně očekávat růst cen jak ropy, tak i elektřiny. Zejména Evropa se v tomto ohledu stále potýká s mnoha problémy. Z investorského hlediska to však může znamenat příležitosti v rámci evropských průmyslníků a energetických společností.

„V rámci těchto společností je z tuzemského pohledu samozřejmě nejzajímavější ČEZ. Ten se ukazuje jako zajímavý způsob, jak se zajistit proti potenciálnímu zdražování energií. Nicméně investice do ČEZu je vždy vázána i s politickým rizikem, které je třeba brát v potaz, i když narativ odprodeje společnosti na politické scéně vyprchal,” řekli účastníci.

Vrcholem akce se stala debata Daniela Gladiše a Aleše Vávry, kterou moderoval Jaroslav Brychta. Daniel se specializuje na nákupy podhodnocených a přehlížených společností a specialitou Aleše je pak shortování akcií.

Oba pánové se shodli v tom, že jedna z nejrizikovějších zemí pro investice je Čína. Na druhou stranu v Asii spatřují příležitosti v Japonsku. Aleš také zmínil mimo jiné rizika investování do REITů. Došlo i na téma možné škodlivosti pasivního investování na trhy nebo jejich očekávání pro nadcházející měsíce a roky. / Kdo se chce dozvědět více, záznam celé akce je zdarma dostupný zde.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here