Správa důchodů přejde na nový IT systém v roce 2026

325
duchodu
Foto: Pixabay.com

O správu důchodů by se měl od roku 2026 postarat nový informační systém České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ] za stovky milionů korun. Nynější software je starší přes 40 let a správu a výplatu penzí i nemocenských dávek komplikuje.

Nyní vedení ČSSZ připravuje projekt informačního systému pro evidenci a výplatu důchodů. Náklady na něj pokryjí podle ústředního ředitele ČSSZ Františka Boháčka z větší části peníze z evropského Národního plánu obnovy [NPO].

„Na výměně pracujeme… Jsme ve fázi příprav. V zásadě máme představu, co chceme v následujících dvou letech realizovat tak, abychom se posunuli zas o kus dál,” uvedl Boháček na tiskové konferenci [4.12.] s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou [KDU-ČSL].

Na ní také oznámili novou možnost požádat si o důchod i online formou. Podle stávajících plánů by nový systém mohl fungovat za dva roky, tedy od roku 2026.

Chci upozornit na to, že máme řadu systémů moderních. A pak máme systém, který slouží primárně pro evidenci a výplatu důchodů a který je zastaralý,” vysvětlil Boháček.

ČSSZ i finanční správa pracuje ve 40 let starých IT systémech

Náklady na něj vyčíslil na “jednotky stovek milionů”. Nový systém poslouží nejen k evidenci a výplatám penzí, ale i pro rozhodování u dalších agend. Je to komplexní projekt.

Vedle důchodové agendy má ČSSZ na starosti vyřizování a vyplácení dávek nemocenského pojištění. Tedy nemocenské, mateřské, otcovské, ošetřovného, dlouhodobého ošetřovného.

Správa důchodů se stane modernější

ČSSZ nyní posuzuje, co bude nutné v novém systému vytvořit a jaké dosavadní části se budou moci využít. Podle toho pak naplánuje vyhlašování veřejných zakázek. Od toho bude odvislé, zda bude dodavatelů více a případně kolik. Podle ministra Jurečky by ministerstvo práce mělo spravovat informační systémy pro ČSSZ i pro úřady práce.

„Na tom už se pracuje tak, aby opravdu rozhodovací kroky řídilo do budoucna ministerstvo práce, abychom lépe dokázali propojovat data a pracovat s nimi lépe analyticky i strategicky,” řekl Jurečka.

Na nevyhovující IT systém upozornil Boháček již dříve na jednání sněmovního Výboru pro sociální politiku. Podle něj se i zastaralý IT systém stal jednou z několika překážek, proč se pobočkám sociální správy nedařilo na přelomu loňského a letošního roku vyplácet včas penze. Stávající IT systém například nedokáže přepočítat důchody těch žadatelů, kteří požádají o předčasný důchod s pozastavenou výplatou. Po čase ale přijdou s tím, že už výplatu chtějí. Což znamená, že se znovu započítává nově doložená odpracovaná doba i výdělek získaný v mezičase.

„Námi používaný IT systém na toto automaticky neumí reagovat a penzi přepočítat,“ uvedl Boháček s tím, že následné přepočítání důchodů je „opravdu časově náročné, zvlášť, když ČSSZ musí nově zohledňovat i výchovné“.

Problémy zastaralý software způsobuje i u výplaty nemocenských dávek. Jde přitom o 40 let starý software v programovacím jazyce COBOL. Jazyk COBOL [COmmon Business Oriented Language] vyvinuli experti v USA v 60. letech 20. století hlavně pro obchodní a později i databázové aplikace.

„Potíž je, že tento jazyk ovládá už jen velmi úzká skupina pracovníků. A modernizaci systému se v minulosti nevěnovalo příliš pozornosti,“ uvedl nedávno ředitel ČSSZ.

MPSV a MZ ČR společně propojí data

Na propojení dat nyní spolupracuje ministerstvo práce i s resortem zdravotnictví. Informace by měly vést k vymezení péče, která se dotýká obou resortů, takzvaného zdravotně sociálního pomezí. Aktuálně například ministerstvo zdravotnictví vypracovává pro resort práce i analýzu pracovních neschopností a uznaných invalidit za posledních deset let. Podle nich pak MPSV ve spolupráci s odbornou komisí složenou ze zástupců obou ministerstev vydá seznam náročných profesí, které by odcházely do důchodu dříve bez ponížení penzí.

Na konci září vyplácela sociální správa více než 2,83 milionu starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů. Vybírala odvody od 279 700 zaměstnavatelů, 4,63 milionu zaměstnanců a 772 700 živnostníků.

Miloslav Kala: IT je dnes to samé, co byly dříve dálnice

Za loňský rok dostala bezmála 250 tisíc žádostí o nové penze, kvůli jejich finanční výhodnosti často i s odkladem výplaty. Nyní lidé o důchody nově žádají i online pomocí formuláře na webu ČSSZ. Osobní návštěva úřadu kvůli vyřízení penze i objednávkové termíny slouží jako možnost vyřízení i nadále.

ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here