ČSSZ i finanční správa pracuje ve 40 let starých IT systémech

1828
IT
V roce 1960 zavedlo americké ministerstvo zemědělství IT systém v programovacím jazyce COBOL, viz fotografie. Česká správa sociálního zabezpečení programuje v jazyce COBOL dodnes. Foto: U.S. Department of Agriculture

Nejen Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ], ale i Finanční správa ČR [FS ČR] pracuje s dávno překonanými a zastaralými IT systémy. V obou případech desítky let staré softwary dopadají na jejich výkonnost.

Na nevyhovující IT systém upozornil na nedávném jednání sněmovního Výboru pro sociální politiku [24.5.] ústřední ředitel ČSSZ František Boháček. Podle něj je zastaralý IT systém jednou z několika překážek, proč se pobočkám sociální správy nedaří vyplácet včas penze. IT systém například nedokáže přepočítat důchody těch žadatelů, kteří požádají o předčasný důchod s pozastavenou výplatou. Po čase ale přijdou s tím, že už výplatu chtějí. Což znamená, že se znovu započítává nově doložená odpracovaná doba i výdělek získaný v mezičase.

„Námi používaný IT systém na toto automaticky neumí reagovat a penzi přepočítat,“ uvedl Boháček s tím, že následné přepočítání důchodů je „opravdu časově náročné, zvlášť, když ČSSZ musí nově zohledňovat i výchovné“.

Problémy zastaralý software způsobuje i u výplaty nemocenských dávek. Jde přitom o 40 let starý software v programovacím jazyce COBOL. Jazyk COBOL [COmmon Business Oriented Language] vyvinuli experti v USA v 60. letech 20. století zejména pro obchodní a později i databázové aplikace.

„Potíž je, že tento jazyk ovládá už jen velmi úzká skupina pracovníků. A modernizaci systému se v minulosti nevěnovalo příliš pozornosti,“ uvedl Boháček.

18 tisíc žádostí o důchod je po lhůtě. ČSSZ slibuje nápravu do června

Upozornil, že výměna systému je nyní na dobré cestě. ČSSZ na nový software získá nejspíš peníze z Národního plánu obnovy [NPO].

„Zatím je to na dobré cestě,“ potvrdil na jednání výboru Boháček.

Nový software potřebuje i Finanční správa ČR

Nový moderní informační systém potřebuje i finanční správa. To proto, aby mohla být „štíhlejší“ a zároveň efektivnější. Po jednání s generální ředitelkou Generálního finančního ředitelství Simonou Hornochovou to potvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS]. Jeho pořízení si podle něj vyžádá stovky milionů korun. Ve zkušebním režimu by systém mohl začít fungovat na přelomu let 2025 a 2026.

„Jsme připraveni finanční prostředky na nový informační systém vynaložit. V současné době dokončujeme zadávací dokumentaci. Až bude hotová, spustí se veřejná zakázka a budeme mít přesnější představu, kolik to bude stát. Částka to určitě nebude malá, ale do digitalizace je nejdřív třeba investovat, abychom díky ní mohli ušetřit,“ vysvětlil Stanjura.

Finanční správa nyní pracuje se systémem z 90. let. Obsahuje obrovské množství dat rozdělených do čtrnácti krajských databází.

ÚOHS stvrdil 80 milionů pokuty pro olomoucký IT kartel

„Systém je velmi robustní. Což je vlastně štěstí, vzhledem k množství funkcionalit, které se na něj v průběhu let kvůli rostoucí složitosti daňových zákonů nabalily. Krajské databáze ale už nejdou propojit, i když tato obrovská datová základna má velký potenciál. Každé vytahování většího množství dat ze systému v podstatě zastaví provoz na příslušném finančním úřadě. Proto se například daň z přidané hodnoty zpracovává v samostatném centru,“ řekla Hornochová.

Podle představ vedení finanční správy i ministerstva má být systém nejen navenek uživatelsky přívětivý, ale musí zvládnout pracovat s velkým objemem dat.

„Cílem je, aby při elektronickém podávání daňového přiznání maximum údajů vyplnil stát, který je má k dispozici. Tím se zlepší i služba pro daňové poplatníky,“ dodal Stanjura.

V IT zakázkách státu utíkají miliardy, tvrdí NKÚ

Efektivní pořizování IT systémů se ale státní správě a samosprávě bohužel dlouhodobě nedaří. Pro FinTag.cz to v podcastu uvedl prezident Nejvyššího kontrolního úřadu [NKÚ] Miloslav Kala.

„Jestli chcete titulek, tak titulek je, že IT systémy jsou dnes z hlediska státu to samé, co byly před deseti lety dálnice. Je to totální selhání,“ řekl.

Za příklad dal tehdy aktuální kontrolu systému na Ministerstvu zemědělství ČR.

„A to až zveřejníme, tak zase budou říkat, že tomu nerozumíme. To jsou prostě miliardy korun, které se vynakládají do informačních systémů. Když ale potom přijde na skutečné plnění, tak zjistíte, že oni šest tisíc nějakých záznamů musí ručně přepisovat z jednoho systému do druhého, aby to vůbec byli schopni používat.“

„Copak takto může fungovat nějaký informační systém? Jak si nějaká firma může dát něco takového do referencí. Jak to, že se za to nestydí. Vždyť to je něco hrozného,“ dodal.

Upozornil i na nutnost ukončení výhod IT firmám, které podnikají se státem. Ty jsou podle něj neoprávněné a vyplývají z toho, že stát nemá IT odborníky na své straně.

Miloslav Kala: IT je dnes to samé, co byly dříve dálnice

Podle něj jen náklady na provoz IT systémů český stát ročně vyjdou na 25 miliard korun a za posledních osm let [k roku 2020, pozn. red.] se do IT systémů nainvestovalo zhruba 130 miliard korun. Což je více než 16 miliard ročně, ale stále je to podle něj méně, než kolik stojí udržet tyto IT systémy v chodu.

„Ve veřejné správě je v provozu bezmála osm tisíc informačních systémů,“ uvedl Kala s tím, že to svědčí o tom, že celý systém nemůže být efektivní už z principu.

–DNA/ČTK–

2 KOMENTÁŘE

  1. Tenhle zastaralý systém má jednu obrovskou výhodu : není součástí světové IT sítě, takže je svým způsobem chráněn před úniky dat lépe, než cokoliv novějšího.

  2. No je divne, ze za poslednich 20 let ( kdy jsem s cobolem zacinal ) jsem nevidel ani jednu nabidku prace od CSSZ na Cobol. Myslim, ze lidi v CR co umi Cobol je dost…. jen radsi delaji neco jineho nebo sli do zahranici ..

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here