Politici přicházejí k majetku různě. Je potřeba je kontrolovat

361
politiku
Guvernér státu Illinois za demokratickou stranu J. B. Pritzker, jehož majetek má hodnotu 3,4 miliardy dolarů [cca 76 mld. Kč] / Foto: Office of Governor JB Pritzker

V období ekonomické nejistoty a polarizací politiky vzbuzuje velký soukromý majetek politiků pozornost a domněnky, zda nedochází k rozporu mezi službou veřejnosti a osobními zájmy.

Alespoň tak uvádí výsledky svého nového průzkumu datová agentura Finbold, která zkoumala majetek amerických politiků. Podle ní musí být vztah bohatství a politiků stálým tématem a předmětem zkoumání. Agentura Finbold uvedla nejbohatší americké politiky a zjistila, že někteří z kongresmanů masivně investovali do akcií zbrojařských firem těsně před tím, než vypukl konflikt mezi Hamásem a Izraelem. Ale popořadě…

Jak ukazují získaná data, deset nejbohatších amerických politiků dohromady ovládá majetek v hodnotě 9,02 miliardy dolarů [cca 201,72 mld. Kč]. Seznam zahrnuje sedm republikánů a pouze tři demokraty.

Na vrcholu žebříčku stojí guvernér státu Illinois za demokratickou stranu J. B. Pritzker, jehož majetek má hodnotu 3,4 miliardy dolarů [cca 76 mld. Kč]. Následuje ho bývalý prezident Donald Trump s majetkem v hodnotě dvě miliardy dolarů [cca 45 mld. Kč].

Nejbohatší američtí politici [data k 2. čtvrtletí 2024]

[Zdroj: Finbold]

Guvernér Severní Dakoty Dough Burgum je na třetím místě a disponuje majetkem v hodnotě 1,1 miliardy dolarů [cca 25 mld. Kč]. Darrel Edward Issa z kalifornského 48. kongresového okrsku drží majetek za 460 milionů dolarů [cca 10 mld. Kč] a Jim Justice, guvernér ze Západní Virginie, vlastní 450 milionů dolarů [cca 10 mld. Kč].

Kde se bere majetek politiků

Většina politiků přiznává příjem z různých zdrojů, včetně platu z pozic ve státní správě, výdělků z přednášek, autorských honorářů a investic. Příležitostně jsou placeni jako konzultanti nebo poradci. Někteří politici mají navíc příjmy ze svých předchozích podnikatelských aktivit nebo investic, které učinili před svým vstupem do politiky.

První tři politici na žebříčku zbohatli ještě před vstupem do politiky. J. B. Pritzker přišel ke svému jmění prostřednictvím své vlivné rodiny, která je aktivní v hotelovém podnikání, nemovitostech a v jiných oblastech. Donald Trump naopak vybudoval své jmění vlastní činností na realitním trhu a v zábavním průmyslu, včetně luxusních developerských projektů. Jako jsou třeba golfová hřiště. Investoval také do vlastních značek.

Hodnota Trumpova majetku klesá, nejbohatší je Jeff Bezos

I guvernér Burgum se domohl bohatství vlastními silami. Microsoftu prodal svoji firmu na vývoj účetnického softwaru, Great Plains Software. Na druhé straně většina ostatních politiků nashromáždila velké jmění díky vlivným konexím získaným během jejich působení v úřadu. Politici si přitom mohou finančně polepšit různými cestami včetně lobování.

Investování do akcií

I investice do akcií se stávají pro politiky klíčovým způsobem, jak si přilepšit k platu za veřejné služby. Což platí zvlášť pro členy Kongresu. Zásadní je, že kongresmani nejsou omezeni žádnými zákazy. Vedle příjmů z výkonu funkce si mohou ještě přivydělávat. Avšak také musí vykazovat zdroj svých aktivních a pasivních příjmů včetně dividend z akcií.

Za povšimnutí pak stojí podle agentury Finbold aktuální investiční preference členů Kongresu. Nedávný průzkum ukázal, že dávají přednost akciím firem ze zbrojního průmyslu. Což zřejmě odráží rostoucí globální napětí.

Například se ukázalo, že vybraní američtí kongresmani strategicky investovali do akcií spojených s armádními zakázkami těsně předtím, než Hamás napadl Izrael. Investovali do akcií firem Lockheed Martin [NYSE: LMT], RTX Corp. [NYSE: RTX], Northrop Grumman [NYSE: NOC], Boeing [NYSE: BA] a General Dynamics [NYSE: GD].

Vraždění v Izraeli pomáhal Írán, napsal WSJ

Je zajímavé, že obliba akcií u politiků se v minulosti považovala za kontroverzní. V roce 2020 navíc zneužití vnitřních informací způsobilo v Kongresu skandál a několik jeho členů bylo obžalováno z porušení zákona o burze [Stock Act]. Prodávali vybrané akcie na počátku pandemie, těsně před zhroucením trhu. Jiní kongresmani se zodpovídali z toho, že nepodávali informace o svých finančních transakcích, jak to požaduje zákon.

Možné konflikty kongresmanů při obchodování s akciemi spolu s neochotou stanovit si přísnější limity mnozí kritizují. Zvlášť v případech, kdy se projevily různé očividné prohřešky. Kongres ale odmítl návrhy, které by politikům zakazovaly obchodovat s akciemi zbrojařských firem.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here