Na Ukrajině padlo přes sto tisíc mužů. Další jsou mrzáci

37891
muzu
Ukrajinští ranění vojáci / Foto: Ukraine government official

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulou sobotu veřejně oznámil počet ukrajinských vojáků, kteří zahynuli během ruské invaze. Podle něj jich bylo 31 000. Rusové takové údaje nezveřejňují, stejně jako počet mobilizovaných mužů.

Avšak podle aktuálních dat serveru Mediazona počet padlých na straně Ruska čítá 75 000 lidí. Čísla zveřejněná jednotlivými bojujícími stranami nelze během konfliktu nezávisle ověřit. Alarmující jsou ale i čísla osob, které utrpěly ve válce na Ukrajině vážná zranění. Například na protézu po amputaci končetiny na Ukrajině čeká přes 15 tisíc vojáků a civilistů. Alespoň to na loňské konferenci [25.4.] v Senátu uvedl český vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný. I v této oblasti chce Česko Ukrajincům pomoci, konkrétně za použití protéz vyráběných pomocí 3D tisku.

Ukrajina letos již i legalizovala konopí pro lékařské účely. Chce jím ulevit právě zraněným vojákům. A dále vojákům, kteří trpí duševními problémy kvůli účasti ve válce.

„Přípravky s konopím jsou důležité zejména pro raněné vojáky, kterým mohou ulevit od bolesti,“ vyjasnila ukrajinská poslankyně Olha Stefanišynová.

Jako léčebný preparát konopí podle vyjádření šéfa zdravotního výboru ukrajinského parlamentu Mychajla Raduckého využije až šest milionů ukrajinských pacientů. Konopí lze uplatnit také při léčbě pacientů s posttraumatickou stresovou poruchou. A třeba koncem loňského roku se v Česku i uskutečnil pětidenní kurz zvládání válečných traumat. Několik amerických psychologů v něm školilo pětadvacet ukrajinských zdravotníků, kteří pomáhají vojákům na Ukrajině.

Mrtvé a zraněné má i Rusko

Ruské úřady o počtu padlých vojáků na Ukrajině neinformují. Od jara 2022 tyto počty ale sleduje server Mediazona ve spolupráci s ruskojazyčným serverem BBC. Ztráty sčítají pomocí veřejně dostupných dat.

„Naše zjištění naznačují, že k 1. lednu 2024 válka na Ukrajině vedla k úmrtí 75 000 ruských mužů mladších než 50 let. Tento údaj nezahrnuje vojenský personál z jednotek Ruskem kontrolované Doněcké a Luhanské lidové republiky,“ píše server ve svém aktuálním článku.

Upozorňuje i na vysoké počty zraněných vojáků. Těch je podle něj 44 600. Server ale i dodává, že skutečné stavy padlých a zraněných ruských vojáků budou vyšší.

Vojáci Ukrajiny i jejich ženy a děti jsou vyčerpaní, píše Reuters

Počty zraněných ruských vojáků dokládá i rekordní růst počtu invalidů. Ten nyní výrazně vzrostl poprvé od dob první války proti čečenským separatistům. Ke konci loňského roku vzrostl počet příjemců invalidních důchodů o 91 700, uvedl portál The Moscow Times s odvoláním na údaje sociálního fondu, který má výplatu penzí na starosti.

Celkový počet invalidních důchodců v zemi s přibližně 146 miliony obyvateli dosáhl 2,225 milionu. To je maximum za posledních sedm let. Jejich počet se zvyšuje nejvyšším tempem od roku 1997.

„Tehdy se do civilu vraceli veteráni první čečenské války a počet příjemců invalidních důchodů se během roku zvýšil o 271 000,“ konstatuje The Moscow Times a dodává, že za dva roky války na Ukrajině počet příjemců invalidních důchodů vzrostl skoro o 100 000.

Amerika odhaduje ztráty Ruska na 60 tisíc mužů

Podle odhadů amerického Pentagonu ruský prezident Vladimir Putin do války poslal zhruba 300 000 zmobilizovaných vojáků ze zálohy a desítky tisíc trestanců a vojáků s kontraktem. Z nich podle Američanů 60 tisíc padlo a raněných je zhruba 240 tisíc. Polovina z těžce raněných přišla o končetiny, sdělil nejmenovaný vysoce postavený ruský představitel listu The New York Times.

Americká burza NASDAQ jde pomáhat na Ukrajinu

Problémy koncem loňského roku oznámilo i ruské ministerstvo práce. Více než polovina případů invalidity, 54 procent, mezi účastníky “speciální vojenské operace” je spjatá s amputací končetiny, uvedl náměstek ministra práce Alexej Vovčenko.

„To je skutečně výrazný problém, to je hodně,” připustil.

Asi pětina amputací připadá na horní končetiny, 80 procent na dolní. Ministerstvo odhaduje, že v Rusku ročně přibude 60 000 až 70 000 invalidů s amputacemi. Před válkou Rusům stačilo přibližně 5 500 protéz rukou a 22 000 nožních protéz, dodal server s odvoláním na výrobce protéz.

Ve válce bojují hlavně ti nejchudší

Jsou tu ale i další zajímavé údaje. Z analýzy bankovních účtů Institutu pro rozvíjející se ekonomiky [BOFIT], který spadá pod finskou centrální banku, vyplývá, kde Moskva rekrutuje vojáky. Nejvíce peněz přibývá na bankovních účtech v patnácti nejchudších ruských regionech.

„Regiony s vysokým nárůstem vkladů na bankovních účtech jsou totožné s těmi, kde probíhá intenzivní mobilizace vojáků. Je tedy pravděpodobné, že vysoké platy a vysoké dávky slíbené smluvním vojákům, mobilizovaným záložníkům a jejich rodinám v případě vážného zranění nebo úmrtí se promítají do prudkého nárůstu vkladů v regionálních bankách,” píše ekonomka BOFIT Laura Solanková v analýze.

Rusko mobilizuje rezervisty a nabírá migranty

Podle údajů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě [OBSE] bylo 24. února 2022, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, podél ukrajinských hranic v Bělorusku a sousedních ruských regionech rozmístěno 190 000 ruských vojáků. Během částečné mobilizace v září loňského roku se ozbrojené síly rozrostly přibližně o 300 000 vojáků a od té doby se přihlásily další statisíce dobrovolníků.

Ruský prezident Putin na prosincové tiskové konferenci zmínil, že ozbrojené síly v roce 2023 nabraly 486 000 nových smluvních vojáků a v současné době je ve válečné zóně 617 000 ruských vojáků. Celkově se tedy odhaduje, že je ve zbrani nejméně jeden milion lidí. Ministr obrany Sergej Šojgu vyzval, aby se stav armády letos zvýšil na 1,4 milionu.

Putin platí nadstandard vojákům

Rusko přeplácí jak civilní zaměstnance, kteří jdou pracovat do východní části Ukrajiny, jakou jsou třeba učitelé, nadstandardními platy. Nadstandardní odměny dává i vojákům, kteří se nechají naverbovat. Průměrná mzda v Rusku činila v srpnu 2022 přibližně 62 000 rublů [cca 15 820 Kč] měsíčně. Při podpisu smlouvy na účast ve válce dostane každý dobrovolník 700 000 rublů [cca 175 000 Kč] jako okamžitý bonus. Mimořádné peníze dostávají i ti, kteří jsou v boji zraněni.

„Prezident Putin v březnu 2022 podepsal dekret, který stanoví, že zraněný voják dostane tři miliony rublů [cca 760 000 Kč]. Pokud přijde o život, jeho rodina obdrží pět milionů rublů [cca 1,25 mil. Kč],” uvádí v analýze Solanková.

Tyto peníze jsou podle ní vidět i v ruských makroekonomických statistikách. Reálné příjmy a maloobchodní tržby rostou, ale stoupá i inflace. Platy vojákům se staly hlavní rozpočtovou položkou poté, kdy vojenské výdaje loni poprvé v historii překonaly sociální výdaje.

Ruské ekonomice, která těží z války na Ukrajině, hrozí přehřátí

V zemi se uskutečňují obrovské peněžní transfery, jak vyplývá ze zpráv ruské centrální banky [CBR] o domácím bankovním sektoru. Podle pozorovatelů do ruské ekonomiky ale míří značně vysoké finanční prostředky ze státního rozpočtu na podporu obyvatelstva. Týká se to například pobídek k nabírání hypoték na nízkoenergetické projekty.

–ČTK/DNA–

5 KOMENTÁŘE

  1. Voj. převrat Majdan 2014 se prostě poradcům z USA na Ukrajině nepovedl … Nebezpečný šílenec v Kyjevě je taky jejich dílo, USA muselo přiznat že mu poslali prý jen poradce, žoldáci ani lhát neumí Předlužené USA (dluh přes 20 bilionů dolarů), tím potřebovali aby jejich “hrátky” USA kontra Rusko na bývalém území UA zaplatila hlavně Evropa. Za WWII poznali, že je to super byznys od té doby se tak po světě chovají a lidské ztráty ? Na to zbroj. mafiáni nehledí, důležitý je zisk .. jejich motto .. lidí je jako sr…

  2. Nejprve si zjisti fakta než budeš citovat ze Sputniku. Rusko se snažilo Ukrajinu dlouhodobě ovládnout, ale největší problém byly rozkradené peníze pro Ukrajinu (však některé osoby již Putin popravil) a proto prohráli. Jen hloupej člověk věří, že když začali okupovat Donbas, Luhansk pak Krym tak že do třetice šli na Ukrajinu dělat mír. Nakonec Ukrajina si mohla vybrat kam chce směrovat, co je Rusku do toho. Že není USA bez viny, to netvrdím, ale sféru vlivu rozšiřuje Rusko stejně jako USA, nemohou si nic vyčítat, jen Rusko brutálněji. Lidem jako Vy by měl stát zaplatit letenku do Moskvy – jednosměrnou. Moji předkové v roce 1918 utekli, měli tam obrovské statky a byli při převratu vyvražděni – jen dvě děti se zachránili. Tam se nic nezměnilo, a ani žádné restituce. Asi potřebujete stejnou lekci.

    • Obávám se, že Rusko a USA si nemají co vyčítat ani co se týče míry násilí. Bombardování Severní Koreje koncem 50 let – během čtyř dnů deset procent civilního obyvatelstva (cca 1 milion lidí), Vietnam, speciálně komando Fénix atd. Velmoci si prostě vytyčují svá teritoria a je jen na úspěšnosti propagandy jak to vypadá. Současná mediální scéna je poměrně jednostranná v neprospěch Ruska, stejně tak jako koncem šedesátých let byla zase proti USA (včetně samotných Spojených států).
      A u nás je to vždy od zdi ke zdi, za protektorátu jsme dávali Wehrmachtu největší winterhilfe na hlavu z celé Říše, jako jediný stát jsme zlikvidovali národnostní menšinu, která byla třetina obyvatelstva, jako jediný stát na světě jsme si legálně zvolili komunismus a stali se nejateističtějším státem, teď jsme zase v čele ideového boje proti Rusku…

    • Když má někdo jiný názor tak je posíláte do Ruska.Proč nejedete na Ukrajinu když se jich tak vehementně zastáváte.Ona pravda vyjde najevo nebojte.

  3. Ztráty oznámené Ukrajinou nezahrnují (podle Ukrajinských zákonů) pohřešované, takže ztráty zemřelých jsou podhodnocené. Nikdo samozřejmě neví o kolik, někde jsem zahlédl (tuším na ISW) odhad kolem 10-15 tis. vojáků.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here