Komentář: Bude znovuzvolení Trumpa znamenat konec NATO?

4330
NATO
Americký prezident Donald Trump v roce 2020 zastavil financování Světové zdravotnické organizace z amerických fondů. Nebyl totiž spokojen s výkonem WHO v době před i po vypuknutí pandemie koronaviru. / Foto: The White House

Ohrozí, nebo neohrozí Donald Trump v případě jeho znovuzvolení do Bílého domu NATO? Odpověď na položenou otázku ve svém komentáři na FinTag hledá hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil

Během prezidentského období Donalda Trumpa bylo zřejmé jeho nepřátelství vůči Severoatlantické alianci [NATO]. Na summitu v roce 2018 hrozil, že USA půjdou vlastní cestou, pokud ostatní členové nezvýší své obranné výdaje.

Překvapil i na nedávném shromáždění v Jižní Karolíně. Tam Trump řekl, že by v případě útoku Ruska na členský stát NATO ochranu tomuto státu neposkytl. A neposkytl by ji proto, že takový stát dost neplatil a neplatí do obranného rozpočtu.

Přitom článek 5 smlouvy členů NATO deklaruje, že ozbrojený útok proti jednomu nebo více členům bude považován za útok proti všem. Slibuje pomoc napadenému či napadeným státům. Jedná se o základní kámen kolektivní obrany NATO. Ale pozor, článek nevyžaduje použití ozbrojené síly jako jediného řešení.

Článek 5 říká: „Smluvní strany se dohodly, že ozbrojený útok proti jedné nebo více z nich v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti nim všem. A proto se dohodly, že pokud k takovému ozbrojenému útoku dojde, každá z nich v rámci výkonu práva na individuální nebo kolektivní sebeobranu uznaného článkem 51 Charty Organizace spojených národů pomůže napadené straně nebo stranám. A to tím, že neprodleně podnikne individuálně a ve shodě s ostatními stranami taková opatření, která považuje za nezbytná, včetně použití ozbrojené síly, k obnovení a udržení bezpečnosti severoatlantického prostoru.”

Takovým opatřením, které považuje za nezbytné, ale může být cokoliv včetně diplomatického protestu, uvalení sankcí apod.

Jak Donalda Trumpa odhaduje Economist

Na případné působení Donalda Trumpa v Bílém domě se soustředí i časopis Economist. Ten uvádí, že Trumpa v jeho prvním funkčním období do značné míry omezoval ministr obrany. A omezovali ho i poradci pro národní bezpečnost. Ti věřili v NATO.

„Pokud by vyhrál i podruhé, asi by provedl jmenování, která by zajistila, že už by nebyl omezován. I kdyby zjistil, že nemůže USA formálně vyvést z NATO, mohl by pan Trump fatálně narušit její závazek dodržovat smluvní závazky. Stáhl by americké síly z Evropy, nerozšířil by americké jaderné odstrašení na Evropu a zpochybnil by závazek nařídit americkým jednotkám bojovat na obranu Evropy,“ uvádí Economist.

Časopis dovozuje, že Putinovi by se tím splnilo jeho nejtajnější přání. Tedy skartovat jakýkoli praktický význam článku 5, pokud jde o Ameriku.

Upozorňuje i na to, že po anexi Krymu Ruskem v roce 2014 se neví, zda NATO identifikuje prahovou hodnotu pro použití síly při hybridní válce. A taková válka kombinuje propagandu, korupci, subverzi a nepravidelné vojenské síly.

O peníze jde až v první řadě. Platí to i pro členství v NATO

Od invaze Ruska na Ukrajinu obranné rozpočty evropských členů NATO výrazně vzrostly. Žebříček vede Polsko [+25 %]. Nicméně ani v loňském roce 19 států NATO, včetně ČR, neměly výdaje na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu [HDP]. Avšak už letos dojde k dalšímu navýšení výdajů. A tak i ČR by měla už plnit svůj závazek.

Poláci kupují zbraně v Koreji. Spojenci jsou zklamaní

Každopádně Trumpovy komentáře, ale i nedostatečné financování obrany jednotlivých států nebo neschopnost naplnit dodávky ze strany Evropy na Ukrajinu, mohou vážně podkopat důvěru v kolektivní obranu. Rusko a podobné země zase povzbuzují k testování hranic alianční solidarity a ochoty k obraně. To vše má důsledky pro globální bezpečnost.

Současný vývoj ukazuje důležitost pro NATO a jeho členské státy investicí do tradiční vojenské síly. A také investovat i do technologických inovací a kybernetické bezpečnosti. Tyto investice posílí obrannou schopnost aliance. Zároveň podporují udržitelný ekonomický růst prostřednictvím investic do vyspělých technologií.

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

3 KOMENTÁŘE

  1. Zní to téměř neuvěřitelně ale USA jako nespolehlivý člen NATO? Je to neuvěřitelné pro Evropu ale voliči republikánů jsou nějak fascinováni oranžovým staříkem, který se chová jako naprostý komediant a za mohutného potlesku ho tlačí do čela největší a nejsilnější velmoci světa. Tento obchodník s čímkoliv je ochoten prodat nebo zradit kohokoliv. Jde mu jen o zisk. I přes neuvěřitelné skandály a podvody, které řeší soudy a potvrzují, že jsou to podvody skutečné je stále za toho nejlepšího kandidáta na prezidenta. Jestli to tak skutečně bude, nemáme se v příštích letech vůbec na moc těšit. I u nás to ve volbách nevypadá dobře. Jak se mají lidé rozhodnout koho volit, když Babiš se stále více přiklání k současnému Slovensku i k Maďarsku. Fiala je v domácí politice ve velkém maléru a to, že drží prozápadní kurz je sice chvályhodné ale to bohužel lidi příliš nezajímá. Bude to těžká volba i u nás. Vlastně je to podobné i u lidí v USA.

  2. Poskok NATO když přijímalo chudáky (svoboda jim tímto skončila) ze Švédska, tak se jeli radit do USA. Pak tam hned poslušně vezli podlézací smlouvu … To nejde jen tak vymyslet co EU-EK je za spolek nesvéprávných neumětelů. Trump snad se svými lidmi rozbijí celé NATO, pošlou nebezpečného alzáka z Kyjeva na Dračí ostrov a začnou se konečně zajímat jen o sebe. Na obyvatele je USA nejzadluženější stát z těch 130, kde se to dá spočítat … A ne co se děje na druhé straně světa, jako loutkovodiči dementního Joe ze zbroj. mafií

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here