Inflace v únoru klesla na dvě procenta. Zdražování ale nekončí

279
inflace
Foto: Pixabay.com

Meziroční inflace v únoru činila dvě procenta. Meziměsíčně spotřebitelské ceny přidaly 0,3 procenta. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Na zdražování v únoru se podílely hlavně pohonné hmoty, rekreace a kultura.

Únorové tempo zdražování oproti lednu kleslo v meziročním srovnání o 0,3 procenta. Inflace v lednu činila 2,3 procenta. Ještě loni v prosinci dosahovala 6,9 procenta. Přičemž průměrná míra inflace za celý loňský rok dosáhla 10,7 procenta.

„Na vývoj spotřebitelských cen měly v únoru výrazný vliv ceny pohonných hmot. Ty se po několikaměsíčním poklesu vrátily k růstu. Nafta se v únoru na čerpacích stanicích v průměru prodávala za zhruba 38,10 koruny za litr a benzín Natural 95 za téměř 37,80 koruny za litr,” komentuje aktuální data vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Pohonné hmoty a oleje letos v únoru zdražily o 4,3 procenta. Ceny rekreace, jako jsou dovolené, a také kultura stouply o 6,0 procenta. Z potravin se zvýšily především ceny:

  • Brambor: +10,8 %
  • Vajec: +7,1 %
  • Sýrů a tvarohů: +1,5 %

V meziměsíčním srovnání mírně klesly ceny alkoholických nápojů a tabáku. Mezi potravinami klesly ceny drůbežího masa [-3,1 %], másla [-6,1 %] a polotučného trvanlivého mléka [-4,1 %]. Ceny zboží v únoru úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna a ceny služeb vzrostly o 0,7 procenta.

Meziroční růst cenové hladiny v únoru nejvíce ovlivnily ceny bydlení. Ceny nájemného z bytu stouply o 6,8 procenta. Ceny vodného vzrostly o 10,9 procenta, stočného o 10,5 procenta, elektřiny o 13,1 procenta a tepla a teplé vody o 3,5 procenta. Naopak ceny zemního plynu meziročně klesly o 5,5 procenta a tuhých paliv o 3,7 procenta.

Inflace se přestěhovala ze zboží do služeb

„Návrat k inflačnímu cíli ČNB zajistily především levnější potraviny, které meziročně zlevnily už téměř o pět procent,“ říká k čerstvým datům hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Inflace v únoru podle něj potvrzuje, že vlna zdražování je na ústupu. Rozhodně však plošně neplatí, že je téma inflace úplně pasé.

„Potvrzuje to stále rychlý růst cen služeb. Ten podle statistického úřadu přesahuje hranici pěti procent, nebo třeba pokračující zdražování v oblasti stravování a ubytování. Tam například ceny stále rostou o necelých devět procent. Vypadá to, že se inflace přestěhovala ze zboží do služeb,“ říká s tím, že viditelnějšího efektu zlevňování energií se dočkáme až na přelomu letošního roku.

Varující jsou i další kategorie, upozorňuje hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil. Podle něj poněkud „zlobivé zůstávají tradiční poptávkové kategorie“. Jako jsou podle něj oděvy a obuv, rekreace, stravování a ubytování.

„Ty sice již také nevykazují astronomické hodnoty z nedávných let, ovšem v únoru jejich meziměsíční cenový vývoj přesto zůstával na tuzemské poměry zvýšený,“ vysvětluje.

Přesto považujeme za jisté, že se inflační drama z minulých let už „ani náhodou nezopakuje“. Celkovou letošní inflaci odhaduje na přibližně 2,3 procenta.

Inflace a další kroky ČNB

Únorová inflace zaostává za aktuální prognózou České národní banky [ČNB] o osm desetin procentního bodu. Také se ale vůbec poprvé od prosince roku 2018 dostala do pásma inflačního cíle centrální banky.

„Na oslavy definitivního zkrocení inflační saně je ovšem podle nás přece jen trochu brzy,“ říká Hradil.

Již tento měsíc zasedne bankovní rada ČNB, která s největší pravděpodobností sníží základní úrokové sazby.

„Spíš než celková inflace by jí však měla zajímat ta jádrová, která odhlíží od nevyzpytatelných cen potravin a energií,“ podotýká Petr Dufek.

Gürtler: ČNB se může začít přizpůsobovat reálné ekonomice

Analytici nyní očekávají snížení základní úrokové sazby centrální bankou o 0,50 procentního bodu. Bankovní rada ČNB 8. února snížila dvoutýdenní repo sazbu o 0,50 procentního bodu na 6,25 procenta. Koruna reagovala prudkým poklesem. Obchodovala se na úrovni přes 25,20 za euro. Poté, kdy ČSÚ ohlásil pokles inflace na 2,3 procenta v lednu, koruna oslabila na 25,50 za euro.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here