Jak se stal Mark Zuckerberg z outsidera miláčkem trhů

55
Zuckerberg
Foto: NASDAQ

Metu, sociální sítě jako Facebook a Instagram, využívají denně asi tři miliardy lidí. Čtyři miliardy lidí je používají alespoň jednou měsíčně. Mark Elliot Zuckerberg, majitel Mety, tak obsluhuje na svých sociálních platformách půlku lidstva. 

Na planetě Zemi žije přes osm miliard lidí. A málokterá společnost se může pochlubit tak početnou klientelou jako Meta. Ale není to tak dávno, kdy se akcie Mety obchodovaly kolem 100 dolarů za akcii [cca 2 300 Kč]. To už je ale minulost. Dnes se obchodují za 500 dolarů [cca 11 550].

Jednalo se tedy o jeden z nejpůsobivějších podnikových obratů posledních let a společnost Meta se z outsidera stala miláčkem trhů,” uvádí ve svém komentáři na FinTag analytik společnosti XTB Tomáš Vranka. Více z něj je k přečtení níže.

Mark Zuckerberg a jeho Meta jsou opět v pohybu!

Větší problémy začala mít společnost na konci roku 2021, kdy se začalo sčítat několik negativních faktorů najednou. Měli jsme vyšší inflaci po celém světě, rostoucí úrokové sazby, válku na Ukrajině, zpomalující ekonomiky, opatrnost podniků a omezené spotřebitelské výdaje.

K tomu všemu Meta utrácela miliardy dolarů každé čtvrtletí za své projekty Metaverse. Její zakladatel Mark Zuckerberg jako by nemluvil o ničem jiném a zapomněl na svůj primární reklamní byznys. Aby toho nebylo málo, technologické společnosti byly také známé svým vysokým nadbytkem zaměstnanců. Firma také několik čtvrtletí po sobě zaznamenávala mírný pokles uživatelů a všechny tyto faktory dohromady způsobily, že se akcie od vrcholu z roku 2021 propadly téměř o 80 procent.

Vývoj ceny společnosti Meta od roku 2012

[Zdroj: xStation]

Pak ale přišel velký obrat, Meta propustila velké množství lidí. A vrátila se ke svému hlavnímu byznysu, kterým je reklama. To i s využitím technik umělé inteligence. Postupně se začal zlepšovat reklamní trh jako celek a inflace ustoupila ve většině zemí.

Čtvrtletní výsledky se začaly výrazně zlepšovat a společnost Meta začala vykazovat velmi silný růst tržeb i zisku. Jednalo se tedy o jeden z nejpůsobivějších podnikových obratů posledních let. Meta jako aktuální miláček trhů ale je i poměrně komplikovaná. Spolu s Facebookem pod ni spadají další platformy. Patří sem WhatsApp, Messenger, Instagram nebo Threads.

Je čím dál více žádoucí, aby lidé mysleli kriticky, říká expert na AI

Ačkoli to tak na první pohled nevypadá, Meta může být nakonec také jedním z největších příjemců umělé inteligence, kterou již využívá mnoha způsoby. Zdá se tedy, že Metu čeká “zářná budoucnost”. To vše ale samozřejmě jen za předpokladu, že Mark Zuckerberg udrží kormidlo společnosti ve správném směru.

Tomáš Vranka, analytik XTB

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here