Příspěvky od pojišťovny: Když má VZP ČR zaplatit, nastává problém

5813
zaplatit
Foto: Redakce FinTag

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] je letos prý mimořádný zájem. I to je důvod, proč lidé pojištěni u VZP ČR dostanou příspěvek i po 30denní lhůtě, v níž slibuje pojišťovna zaplatit příspěvek. 

Alespoň tak nesčetná zdržení ve výplatách vysvětluje největší tuzemská zdravotní pojišťovna. Své klienty, kteří žádají zaplatit příspěvky z fondu prevence, pak v mnoha případech uspokojuje následujícím způsobem.

„Vaše žádost o příspěvek z fondu prevence čeká na zpracování, z provozních důvodů bude její zpracování trvat déle než 30 dnů, děkujeme za pochopení.“

To je zpráva, kterou aktuálně často dostávají klienti VZP ČR do svých emailových schránek poté, kdy odešlou žádost o některý z příspěvků z fondu prevence. Někteří lidé zprávu přecházejí s klidem, někteří si povzdechnou nad zpožděním výplaty a jiní se vážně obávají, aby jim slibované příspěvky nabízené v programech pojišťovna vůbec vyplatila. Jak ale pro server Zdravé Zprávy uvedla mluvčí VZP ČR Viktorie Plívová, takové obavy nejsou namístě.

„Můžeme klienty ubezpečit, že se věnujeme každé zaslané žádosti a v nejbližším možném termínu ji také vypořádáme a příspěvek proplatíme,“ uvedla mluvčí pojišťovny.

Zmiňovanou třicetidenní lhůtu pro vyřízení žádosti o příspěvek pak podle ní neukládá pojišťovně zákon, ale jde o vnitřní doporučení samotné pojišťovny. V tomto termínu se snaží pracovníci daného oddělení žádosti o příspěvky také vyřizovat a zaplatit.

„Ne vždy je to ale s ohledem na provozní kapacity možné,“ dodává mluvčí největší zdravotní pojišťovny pro Zdravé Zprávy.

Zaplatit v termínu? Máme toho hodně, zní z pojišťovny

Zejména první měsíce roku podle ní patří tradičně k velmi vytíženému období, kdy pojišťovna vyřizuje větší množství žádostí než obvykle.

„A skutečně může docházet k prodlevě při proplácení příspěvku. Zájem ze strany klientů je i letos mimořádný,“ připouští mírná zpoždění v odesílání schválených příspěvků klientům pojišťovny Plívová.

Zdůrazňuje, že každé žádosti se pracovníci pojišťovny věnují, posuzují ji a příspěvek proplácí v nejbližším možném termínu.

Paní Marie, která na aktuální praxi VZP ČR redakci Zdravé Zprávy také upozornila, na slova zástupkyně tuzemské největší zdravotní pojišťovny ale příliš nedá.

„To je všechno pěkné, že nezvládají plnit to, co slíbili, ale mě to moc nezajímá. To proto, že když se opozdím s jakoukoli platbou já, a nemusí to být jen na zdravotní pojišťovnu, ale na kterýkoli jiný úřad, tak to mají úředníci i stát obavy a hrozí pokutami a penále,” říká.

Zaměstnanci musejí být zdraví, aby mohli platit daně, říká Válek

„To, že vám ale dnes na úřadech dluží peníze, které měly dávno vyplatit, je dnes v tomhle státě normální. Že jim to trvá, že to není v termínech a podobně,” dodává rozzlobeně.

Nabídka příspěvků VZP ČR pro rok 2024

Skutečnost, že zpoždění výplat příspěvků z fondu prevence není zanedbatelné, dokazuje i to, kolik peněz pojišťovna v tomto fondu má. A na co všechno její klienti peníze z tohoto fondu čerpají. Letos do něj pojišťovna vyčlenila částku 1,6 miliardy korun.

Nově mohou pojištěnci starší 50 let dostat například příspěvek 3 000 korun na očkování proti pásovému oparu. Dále se zvýšily příspěvky na očkování proti HPV pro děti do 18 let na 1 500 Kč, meningokoku typu B na 2 000 Kč. Na očkování proti žloutence typu A a proti planým neštovicím pojišťovna přispívá 1 000 Kč.

Dospělým se od nového roku navýšil příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě na 700 korun a proti meningokoku typu B na 2 000 Kč.

Zdravotní pojištění nově nejspíš poslouží i na platy úředníků

Jednou z letošních novinek je, že z fondu pojišťovna přispívá na odlehčenou sádru pro děti. Z fondu prevence pojišťovna od letoška nabízí 2 tisíc korun na „vaničkování“ kojenců, plavání, do jednoho roku věku. Pro seniory starší 65 let se zvýšil příspěvek na pohybové aktivity z 500 korun na jeden tisíc korun. Stejnou částku dostanou na nákup pomůcek pro trénink a testování paměti.

Od ledna 2024 VZP ČR přispívá 1 000 korun na dentální hygienu dospělým i dětským pacientům. Ovšem dospělí dostanou příspěvek pouze v případě, že v posledních dvou letech absolvovali preventivní prohlídku u praktického lékaře. U dětí čerpání příspěvku prohlídkou pojišťovna nepodmiňuje.

Asi největší novinkou letošního roku je, že z celkové částky 2 tisíce korun vyhrazené na pohyb mohou rodiče dětí nově uhradit náklady na lyžařský výcvik. Ovšem za podmínky, že kurz organizuje škola.

Onkologickým pacientům a lidem s alopecií přispěje VZP ČR dva tisíce korun na nákup paruky. Příspěvek poskytne i na pořízení chladící čepice při chemoterapii nebo protetické podprsenky po odstranění prsu.

Veronika Táchová

[Pozn. red.: Článek vyšel na serveru Zdravé Zprávy. Ten stejně jako FinTag spadá pod společnost Copywrite Company.]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here