Kristalina Georgievová zůstane v čele MMF další funkční období  

69
Georgievova
Kristalina Georgievá I,II: Foto: MMF

Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu [MMF] 12.4. zvolila do funkce generální ředitelky na druhé pětileté období Bulharku Kristalinu Georgievovou [70]. Kristalina Georgievová na funkci kandidovala jako jediná.

Ministři financí Evropské unie [EU] minulý měsíc schválili Georgievovou na druhé funkční období v čele instituce, čímž prakticky zajistili její zvolení. Evropské země doporučují výkonného ředitele MMF a Spojené státy doporučují šéfa Světové banky. Předtím Georgievová působila jako výkonná ředitelka Světové banky a zastávala funkci i evropské komisařky.

„V posledních letech pomáhal MMF členským zemím zvládnout několik po sobě jdoucích šoků, včetně pandemie, války i konfliktů a krize životních nákladů,” uvedla Georgievová, jejíž první funkční období končí 30. září.

Georgievová se stala první představitelkou z rozvíjející se tržní ekonomiky, která stála v čele Fondu od jeho vzniku v roce 1944, a po Lagardeové druhou ženou. Christinu Lagardeovou ve funkci Georgieová nahradila, když Lagardeová v roce 2019 na funkci rezignovala, aby se mohla stát šéfkou Evropské centrální banky [ECB]. Jíž se také stala.

Kdo je Kristalina Georgievová

Georgievová v čele instituce stála v době dvou velkých otřesů globální ekonomiky. Krátce po jejím nástupu vypukla pandemie covidu, po které v roce 2022 následovala invaze ruských vojsk na Ukrajinu.

Hned na začátku svého funkčního období si vysloužila kritiku za to, že prosazovala zahrnutí změny klimatu jako faktoru do zpráv o dohledu nad ekonomikou členských zemí. Dále i za to, že se zaměřila na rozvíjející se a rozvojové ekonomiky. Měla však zásadní podíl na zajištění velkých finančních půjček pro Ukrajinu. Dohlížela i na reorganizaci rozsáhlého úvěrového programu pro Argentinu.

„Výkonná rada ocenila silné a energické vedení Georgievové během jejího funkčního období, kdy se vypořádala s řadou velkých globálních otřesů,” uvedla výkonná rada MMF.

V roce 2021 Georgievová čelila obvinění, že za svého působení ve Světové bance tlačila na zaměstnance, aby upravovali statistické údaje ve prospěch Číny. Rada MMF však po přezkoumání obvinění vyjádřila Georgievové plnou důvěru.

Podcast a video z Atlantic Council ve Washingtonu, DC.

Výkonná ředitelka MMF Kristalina Georgievová zahájila letošní jarní zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Atlantic Council ve Washingtonu, DC [sídlo MMF]. Odkaz na video je zde. V něm shrnuje aktuální problémy ekonomiky a vyjadřuje pozici MMF. Fond s ní zároveň přináší aktuální podcast o cílech v jejím druhém funkčním období v čele Fondu.

[Zdroj: MMF]

Hlavní úlohou MMF je podpora spolupráce v měnové politice na globální úrovni. Fond podle svého webu usiluje o zajištění finanční stability, podporu mezinárodního obchodu, vysoké zaměstnanosti a udržitelného hospodářského růstu. Snaží se rovněž přispívat ke snížení chudoby ve světě.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here