Amundi US se sloučí s Victory Capital. Vydělat na tom mají obě společnosti

440
victory_capital
Victory Capital vstoupily na americkou burzu NASDAQ loni v únoru. / Foto: NASDAQ

Zástupci společností Amundi US a Victory Capital podepsali Memorandum o porozumění o sloučení Amundi US se společností Victory Capital. Společnost Amundi usiluje o pozici strategického vlastníka ve Victory Capital.

„Zamýšlená transakce přinese výhody pro akcionáře obou společností, a to ve formě vyšších příjmů a zisku na akcii obou společností. Memorandum o spolupráci na sloučení je ale pro obě firmy i nezávazné,” uvádí zástupci společností v tiskové zprávě.

Victory Capital [Nasdaq: VCTR] je americká rychle rostoucí diverzifikovaná společnost, která se zabývá správou aktiv. Ve správě má majetek investorů v objemu 175 miliard dolarů cca [4,1 bil. Kč]. Klientům firma nabízí investiční servis prostřednictvím jedenácti franšízingových investičních týmů s nezávislou značkou a vlastní investiční strategií. Všechny propojuje jedna centrální provozní a distribuční platforma Victory Capital.

[Zdroj: VC]

Amundi US v současné době spravuje majetek investorů za 104 miliardy dolarů [cca 2,5 bil. Kč]. Její investiční nabídka zahrnuje hlavně americké a globální akcie, dluhopisy a multi-asset investiční strategie pro jednotlivce a instituce po celém světě.

Amundi US je jedním ze šesti středisek skupiny Amundi [součástí francouzské skupiny Crédit Agricole, pozn. red.]. Ta aktuálně spravuje pro své klienty aktiva v celkové hodnotě přesahující dva biliony eur [cca 50,6 bil. Kč].

„Navrhovaná transakce je pro nás jedinečnou příležitostí, jak posílit naši pozici v USA a současně se stát strategickým akcionářem v respektované a rostoucí americké společnosti věnující se správě aktiv,“ okomentovala podpis memoranda CEO Amundi Valérie Baudson.

Navrhovaná transakce Victory Capital a Amundi

Amundi US se sloučí s Victory Capital prostřednictvím výměny 26,1% akciového podílu Amundi ve Victory Capital. Transakce nezahrnuje hotovostní převody. Při uzavření transakce se Amundi stane strategickým vlastníkem Victory Capital se dvěma zástupci ve správní radě. Obě strany současně uzavřou oboustranné distribuční dohody na dobu 15 let.

„Pro Amundi akvizice znamená i lepší přístup k nejvýkonnějším americkým investičním strategiím, z čehož by benefitovali naši klienti po celém světě a současně by došlo k rozšíření distribuční sítě v rámci USA. Celkově by to pro Amundi byl katalyzátor dalšího růstu,“ dodala Baudson.

USA čeká recese, říká portfolio manažer Alec Murray

Uzavřenou dohodu si chválí i předseda představenstva a CEO Victory Capital David Brown. Amundi jako strategický akcionář pro jeho společnost podle něj znamená jedinečnou možnost pro vytvoření oboustranně výhodného dlouhodobého vztahu.

„Vzájemná distribuční dohoda umožní rozšířit naše produkty s pomocí Amundi distribučních kanálů po celém světě. Z finančního hlediska transakce přinášení navýšení hodnoty pro akcionáře, zvýšení příjmů a také naši vyšší finanční flexibilitu,“ říká Brown.

Podle něj transakce přináší výhody pro klienty, zaměstnance a akcionáře obou společností. Společnosti v současné době pracují na finálním znění dohody. Její podobu představí do poloviny letošního roku.

Spolupráce společností v praxi

Zástupci obou společností uvedli, že po jejich sloučení klientům nabídnou více tříd investičních aktiv, včetně dluhopisů, akcií a multi-asset investičních strategií nabízených prostřednictvím různých investičních nástrojů jako řízené účty, ETF, podílové fondy, UCIT, kolektivní trustové fondy a modelová portfolia. Pro Victory Capital je spojení s evropským lídrem v oblasti správy aktiv a jednou z deseti největších investičních firem na světě přínos.

Vývoj ceny akcií Amundi od roku 2018

[Zdroj: xStation]

Celosvětově Amundi provozuje šest hlavních investičních hubů, které skupinu společně s expertízou v oblasti financí a širokým záběrem výzkumu řadí mezi hlavní hráče v oblasti správy aktiv. Klienti Amundi se tak spoléhají na znalosti a expertízy 5 500 zaměstnanců v 35 zemích.

„Společnost Amundi US disponuje širokými investičními možnostmi a silnou investiční výkonností, které Victory Capital přinesou možnost dále rozšířit globální portfolio klientů a diverzifikovat své investiční možnosti,“ tvrdí zástupci společnosti.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here