Amundi hlásí rekordní majetek pod správou, v přepočtu 53,2 bil. Kč

1386
Amundi
Foto: Redakce FinTag

Investiční společnost Amundi, která patří mezi deset největších investičních společností světa, zveřejnila hospodářské výsledky za letošní první čtvrtletí. A zvýšila v něm nejen zisk, ale i objem finančních prostředků pod její správou.

Ten dosáhl ke konci března 2 116 miliard euro [cca 53,2 bil. Kč]. Meziročně tak hodnota spravovaného majetku společností Amundi stoupla o 9,4 procenta. To představuje ve finančním vyjádření 16,6 miliardy euro [cca 418 mld. Kč]. Firma to uvádí ve své tiskové zprávě. Podle ní čistý zisk společnosti v letošním prvním čtvrtletí mezičtvrtletně stoupl o 5,9 procenta na 318 milionů eur [cca 8 mld. Kč]. Výnosy z poplatků přidaly mezičtvrtletně čtyři procenta.

„Hlavním důvodem pro růst bylo navýšení výše manažerských poplatků společně s efektivní kontrolou nákladů,“ potvrdila CEO Amundi Valérie Baudson.

Okomentovala i navýšení majetku pod správou: „Výše prostředků, které máme pod správou, dosáhla rekordní výše přesahující 2,1 bilionu eur. Čistý příliv investic za letošní první čtvrtletí se rovnoměrně rozložil mezi všechny naše hlavní klientské segmenty, odbornost a regiony.“

Pozitivní vývoj firma podle ní vykázala zejména v oblasti aktivní správy dluhopisů. Co se týče zisku společnosti, poznamenala, že Amundi dlouhodobě vykazuje jeden z nejvyšších poměrů mezi náklady a výnosy.

Akvizice Alpha Assocites a spojení s Victory Capital

Na začátku tohoto toku Amundi ohlásila dvě zásadní novinky v oblasti akviziční politiky. První z nich je akvizice Alpha Associates, kterou Amundi dokončila o tři měsíce dříve, než původně plánovala. Společnost Alpha Associates byla založena v roce 2004 v Curychu a specializuje se na multi-manager řešení na privátních trzích.

Spravuje aktiva v hodnotě 8,5 miliardy euro [cca 214 mld. Kč]. Obhospodařuje více než stovku institucionálních investorů, převážně penzijních fondů a pojišťoven ve Švýcarsku, Německu a v Rakousku. Nabízí jim možnosti v oblasti private debt, infrastructure a private equity.

Amundi s Alpha Associates společně zacílí na institucionální klienty

Další významnou zprávou je partnerství s americkou společností Victory Capital, která posílí pozici Amundi US na americkém trhu. Victory Capital [Nasdaq: VCTR] je americká rychle rostoucí diverzifikovaná společnost, která se zabývá správou aktiv. Ve správě drží majetek investorů v objemu 175 miliard dolarů cca [4,1 bil. Kč]. Klientům firma nabízí servis prostřednictvím jedenácti franšízingových investičních týmů s nezávislou značkou a s vlastní investiční strategií [viz níže, pozn. red.]. Všechny propojuje jedna centrální provozní a distribuční platforma Victory Capital.

[Zdroj: VC]

Amundi US nyní spravuje majetek investorů za 104 miliardy dolarů [cca 2,5 bil. Kč]. Její investiční nabídka zahrnuje hlavně americké a globální akcie, dluhopisy a multi-asset investiční strategie pro jednotlivce a instituce po celém světě.

„Navrhovaná transakce je pro nás jedinečnou příležitostí, jak posílit naši pozici v USA a současně se stát strategickým akcionářem v respektované a rostoucí americké společnosti věnující se správě aktiv,“ okomentovala podpis memoranda CEO Amundi Valérie Baudson.

Amundi US je jedním ze šesti středisek skupiny Amundi, která je součástí francouzské skupiny Crédit Agricole.

Crédit Agricole a Amundi

Společnost Amundi je evropský lídr v oblasti správy aktiv. Svým více než sto milionům klientů – retailovým i korporátním – nabízí služby v oblasti finančních trhů a široký rozsah odborných znalostí pro aktivní i pasivní investiční řešení doplněná o IT řešení. Společnost je součástí skupiny Crédit Agricole. Její akcie se obchodují na burze.

Vývoj ceny akcií Amundi od roku 2019 k 1.5. 2024

[Zdroj: xStation5]

Aktuálně spravuje Amundi pro své klienty aktiva v celkové hodnotě 2 116 miliard euro [cca 53,2 bil. Kč]. Celosvětově společnost provozuje šest hlavních investičních hubů. Ty ji společně s expertízou v oblasti financí a širokým záběrem výzkumu řadí mezi hlavní hráče v oblasti správy aktiv. Její klienti se mohou spolehnout na znalosti a expertízu 5 500 zaměstnanců v 35 zemích.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here