27 % domácností obtížně vychází se svými příjmy. 52 % nic neuspoří

693
domacnosti
Foto: Pixabay.com

Důvěra v ekonomiku klesla v květnu v Česku jak u domácností, tak u podnikatelů. Navíc roste počet podnikatelů, kteří očekávají další zdražování. V květnu přibylo i domácností, které jen obtížně vycházejí se svými příjmy. 

Ve své pravidelné měsíční zprávě to uvedl Český statistický úřad [ČSÚ]. Podle něj se podíl respondentů očekávajících pro období příštích dvanácti měsíců zhoršení celkové ekonomické situace v České republice meziměsíčně výrazně zvýšil.

„V květnu se důvěra spotřebitelů po čtyřměsíčním růstu snížila. Spotřebitelé jsou pesimističtí zejména v otázce budoucího vývoje hospodářské situace v Česku,“ uvedla Veronika Ptáčková z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

„Navíc stále poměrně významně převažuje počet domácností, které hodnotí hůře svou současnou finanční situaci ve srovnání s předchozími dvanácti měsíci,“ doplnila.

Sezónně očištěné indikátory důvěry – bazické indexy

[Zdroj: ČSÚ]

Podle dat ČSÚ přesto zůstává důvěra spotřebitelů v ekonomiku nad svým dlouhodobým historickým průměrem. Nálada spotřebitelů je podle Ptáčkové výrazně lepší, než tomu bylo v minulém roce. Na druhé straně důvěra spotřebitelů v ekonomiku v květnu klesla po čtyřměsíčním růstu.

Meziměsíčně stoupl i počet domácností, které uvádějí, že obtížně vycházejí se svými finančními prostředky. Jich je zhruba 27 procent. Úsporami si musí vypomáhat šest procent domácností. Meziměsíčně se snížil počet spotřebitelů, kteří uvádějí, že měsíčně uspoří nějaké finanční prostředky. Těch je 52 procent. Jen přibližně 13 % spotřebitelů uvedlo, že spoří hodně.

„Obavy domácností ze zvýšení nezaměstnanosti v příštích dvanácti měsících se meziměsíčně výrazně zvýšily. Obavy z růstu cen zůstávají přibližně stejné jako minulý měsíc,“ stojí ve zprávě ČSÚ.

Průmysl a stavebnictví vs. obchod a služby

Důvěra v ekonomiku mezi firmami v květnu stoupla u podnikatelů v obchodě. U nich je nejvyšší za poslední rok. Rostla i důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb včetně finančního sektoru.

Automobilky hlásí rekordní výrobu. Toyota ji zvýšila dokonce o 60 %

Naopak důvěra v ekonomiku se opět zhoršila v odvětví průmyslu a zůstává v něm ještě nižší, než byla loni. V průmyslu stále převažuje podíl těch, kteří hodnotí poptávku jako nedostatečnou. A meziměsíčně rostl podíl podnikatelů, kteří očekávají pro období příštích tří měsíců pokles tempa růstu výrobní činnosti. A stejně tak rostl podíl firem, které očekávají další růst cen.

Výrazně poklesla důvěra v ekonomiku i ve stavebnictví. Podíl podnikatelů hodnotících svou současnou poptávku po stavebních pracích jako nedostatečnou zůstává třetí měsíc v řadě v podstatě neměnný.

Česká stavební produkce v březnu propadla nejvíc v EU

Mírně rostl i podíl firem ve stavebnictví, které předpokládají v příštích třech měsících pokles stávajícího počtu zaměstnanců. Očekávání ohledně růstu cen stavebních prací se mírně zvýšila. Dobrou zprávou je snad jen to, že ve srovnání s květnem loňského roku je důvěra ve stavebnictví o něco vyšší.

Nedůvěra v ekonomiku domácností zaskočila analytiky

„I přes snížení celkového indikátoru důvěry květnové výsledky nepovažujeme za změnu trendu. Nadále očekáváme postupné ožívání ukazatelů důvěry i domácí ekonomiky,“ okomentovala data analytička Komerční banky Jana Steckerová.

„Květnová data představují mírné zklamání hlavně s ohledem na opětovný nárůst skepse u českých domácností. Zatímco pokračující mrazivá nálada v průmyslu a stavebnictví patrně nikoho nemohla příliš zaskočit, do spotřebitelů se vkládaly větší naděje,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Domácnosti podle něj nereportují, že by se zhoršila jejich aktuální situace. Avšak reportují obavy z očekávání ohledně blízké budoucnosti.

„Aniž bych chtěl úsudek českých spotřebitelů zpochybňovat, považuji momentální nárůst pesimismu spíše za statistickou anomálii a předpokládám, že hned v příštím měsíci dojde ke korekci směrem nahoru,“ dodal.

Ekonomika USA je v recesi, tvrdí Američané. Na vině je zdražování

Hlavním důvodem zhoršení nálady v našem největším tuzemském odvětví – průmyslu – je skeptický pohled na vývoj v následujících třech měsících. Je vidět, že na firmy doléhá nedostatek zakázek, který se jim zatím částečně dařilo kompenzovat odbavováním starších objednávek. Nyní už očekávají, že budou dál omezovat výrobu, a tak i zaměstnanost.

„Aktuální zhoršení nálady v ekonomice spíš chápu jako korekci předchozího optimismu než jako zlom, který by věstil nějaký dramatický obrat. Spíš jde o střet víry v rostoucí poptávku s realitou, kterou představují slabší objednávky v průmyslu,“ řekl hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Podle něj se tak nic nemění na příběhu české ekonomiky, která bude muset letos spoléhat především na služby, zatímco průmysl zůstane ve vyčkávacím módu.

–DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Co jste si naivní voliči 5demoliční čety zvolili to máte, k tomu na hradě jejich podpisovací komunistickou loutku. Daleko horším na této hrůze je, že rozumní nevoliči 5hadů musí trpět s vámi, zfanatizovanými naivisty .. za vše může Babiš.. jak stále vykřikuje slizký teolog z brněnské mafie. Nyní ješitný farář zrovna u nás řeší místní bojůvky nebezpečného sociopata z Kyjeva versus nově vzniklé republiky, které jsou tisíce km od našich hranic a proč ? Taky se na uměle vyvolaném konfliktu balíkuje i se svým bratrancem, který čistí tkz. dary z EU jako spolumajitel UA bank, které farář podle somruje i okrádá český erár … Místo toho, aby podal demisi i se svými ministranty

  2. Velmi přizpůsobiví nikdy nepracující “občané” nikdy ani nešetřili. Kolik takových za 35 let od puče už je ? 250-350 000 ? Prostě státe zaplať jinak to bude dyškrymynácyja, pak i násilí na úřadech … i toto swin.. jste si hlupci vycinkali s opilou chátrou77 po balkonech. O dnes ekonom. vyžír.. ze západní UA je rozkazem povinnost mlčet, těch bude více než 600 000 i s dětmi. To neberu slušné Ukrajince, kteří utekli před voj. převratem Majdan 2014 a už jsou začleněni, makají i na tyto nové … i když tyto nefachčenka z UA nechtějí ze svých daní financovat.

  3. Lidé by šetřili kdyby je stát neobíral.Na každém zdražení vydělává stát větším výběrem DPH.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here