Státy EU bojují s obrovskými dluhy, důsledky mohou být fatální

39461
EU
Ilustrace: Pixabay.com

Rychle rostoucí zadluženost české ekonomiky je velkým tématem posledních měsíců. Při porovnání s ostatními státy EU je ale zřejmé, že tuzemské hospodářství na tom minimálně z pohledu jejich zadlužení není tak špatně.

Varovná situace dlouhodobě panuje hlavně na jihu Evropy. Kromě Řecka musí obrovské nakumulované dluhy z minulosti řešit také Itálie, Francie a Španělsko. Průměrný dluh zemí EU vůči hrubému domácímu produktu činí 88,6 procenta.

Celosvětový veřejný dluh dosáhl bezmála 100 bilionů USD

Evropský statistický úřad Eurostat pravidelně zveřejňuje data, která se týkají veřejného zadlužení jednotlivých členských ekonomik EU. Ekonomové k nim dlouhodobě říkají, že zadluženost mnoha států přestává být únosná a mohla by způsobit nemalé problémy celému unijnímu bloku.

Z posledních dostupných dat za čtvrtý kvartál minulého roku je zřejmé, že největší dluhové problémy stále řeší Řekové. Tamní veřejný dluh vůči hrubému domácímu produktu dosahuje na úroveň 161,9 procenta. O moc lépe na tom ale nejsou ani Italové [137,3 %], Francouzi [110,6 %], Španělé [107,7 %] nebo Belgičané [105,2 %].

Veřejný dluh zemí EU v roce 2023 [v %]

[Zdroj: Eurostat]

„Dluhová zátěž eurozóny neustále narůstá. Je zřejmé, že eurozóna dnes již není elitním klubem, jakým bývala třeba v roce 2004, kdy Česká republika do Evropské unie vstupovala,“ komentuje situaci pro FinTag ekonom Lukáš Kovanda.

Česko na tom není mezi zeměmi EU nejhůře

Česká republika je na tom z pohledu zadlužení oproti jižnímu křídlu Evropské unie o mnoho lépe. Aktuálně jde o devátou nejméně zadluženou ekonomiku a její veřejný dluh dosahuje na hranici 44 procent HDP. Za posledních několik let se zejména vlivem pandemie covidu-19 dluhová zátěž ČR zvýšila, stále však zůstává v přijatelných mezích.

Ekonom Lukáš Kovanda ale upozorňuje, že ani několik let po pandemii covidu se rozpočtová situace v Česku příliš nezlepšuje.

„Nově vytvořený dluh české vlády letos už překročil 200 miliard korun. To je pro tuto část roku nebývalé, jde o třetí nejhorší hospodaření v historii. Vláda může mít problém dodržet schválený schodek,“ říká.

Stanjura má rekordní příjmy, ale i deficit rozpočtu. Jak to?

Je tak každopádně zřejmé, že dalších osm unijních států nakládá se svými financemi dlouhodobě lépe. Unijním premiantem je zejména Estonsko, které je nejméně zadluženým státem z celé Evropské unie. Tamní zadlužení dosahuje úrovně 19,6 procenta. Hned za Estonskem následují Bulharsko [23,1 %], Lucembursko [25,7 % ] a Dánsko [29,3 %].

Možné dopady vysokých dluhů

Ekonomové dlouhodobě varují, že vysoké zadlužení může státům přidělat mnoho problémů a neplech. Například dluh Ukrajiny se nyní blíží ke 100 procentům. Ještě před konfliktem s Ruskem byl tento dluh poloviční. Potíž je, což neplatí jen pro Ukrajinu, že vypůjčené peníze se v prvé řadě musí splácet. Je tedy zřejmé, že společně s rostoucím dluhem stoupají i takzvané náklady na dluhovou službu. Ty se jen v případě České republiky pohybují ve vyšších desítkách miliard korun za rok.

Deset miliard dluhu Česko ročně vyjde na 500 až 600 milionů

Vysoké zadlužení ale může mít i další negativní důsledky, o kterých se před pár lety přesvědčilo třeba Řecko. Jednoho dne totiž věřitelé mohou ztratit svou trpělivost. Pokud nevěří, že by země zvládla své dluhy zaplatit, může se ekonomika propadnout až do bankrotu. S tím souvisí pravděpodobná následná sociální krize. Stát v takové situaci nemá prostředky na financování důchodů, budování infrastruktury a ani na vyplácení nejrůznějších sociálních dávek.

Sociální dialog bere za své. Odbory odešly z tripartity, zůstal jen Středula

Zároveň platí, že státem vypůjčené peníze podle ekonomických teorií vedou k vyšší inflaci. S ní celý svět bojuje od konce pandemie covidu přes počátek ruské války na Ukrajině. A ani země Evropské unie nejsou výjimkou. I maloobchodníci v České republice dlouho bojovali s obrovskými propady tržeb. Mnohé firmy musely propouštět a spotřebitelé se obávali, zda své účty a složenky dokáží vůbec zaplatit.

Tržby maloobchodníků v dubnu meziměsíčně stagnovaly

Do budoucna ale hrozí, že se zadlužení států bude dále zvyšovat, to mimo jiné i kvůli probíhající zelené transformaci Evropské unie. Mnohé státy poskytují dotace a další pobídky na to, aby firmy ozeleňování svých provozů zvládly. A jinak než na dluh to skoro již nejde.

Možné dopady vysokých dluhů nejsou v unijním prostoru stále důležité téma. Voličsky není příliš zajímavé. I proto jej řada evropských politiků přehlíží a nevěnuje zadlužování EU dostatečnou pozornost.

Jiří Lacina

15 KOMENTÁŘE

  1. U nás tyto problémy asi nejsou, když se každý rok přidává státním zaměstnancům a někdy i dvakrát. Inu levicově populistická vláda Fialky dělá své.

    • Pokud si dobře pamatuji, tak nejvíce se rozdávalo v minulém volebním období. Když se chce ten kohoutek přiškrtit, tak je to v Praze jedna stávka za druhou, nabalují se na to samozvaní ochránci důchodců, lékařů, zemědělců… v čele s Babiškou a jeho Alenkou, kteří mají na svědomí největší sekeru v novodobé historii naší republiky.

      • No, nemáte tak úplně pravdu. Andrej s Hamtáčkem s tím začali, to je pravda, protože již měsíc před covidem byl schodek 30 miliard a oni potom začali nesmyslně rozhazovat peníze včetně masivních přidávání státním zaměstnancům, včetně i těch zdravotníků, kteří viděli covidové pacienty maximálně z letadla a jinak se váleli za 100 procent platu doma. Zajímavé je rovněž to, že Andrej říká, že “přidali lidem”, nějak ale zapomínal přidávat z vlastních peněz ve svých firmách( vodňanské kuře na dvě směny za 17500 Kč, prostě takové místo chceš). Poté jej vystřídal prolhaný Fiala a začal ozdravovat veřejné rozpočty tím, že každoročně přidává státním zaměstnancům a to i dvakrát ročně ( v roce 2022 někteří dostali i 17 procent, takže nejen důchodci porazili inflaci. Na druhou stranu bylo potřeba masivně přidat státním zaměstnancům, neboť v roce 2021 se téměř celý rok váleli za 100 procent platu doma, a to je muselo velmi vyčerpat). Poté nelze zapomenout ani na 5000 Kč pro rodiny s platem pod milion, reklamy, ať si lidé chodí pro dávky apod. Zkrátka v součtu udělá Fialova vláda větší dluh než Andrej a to je téměř nadpozemský výkon. Rovněž se současné vládě nějak nechce rušit benefity státních zaměstnanců typu, lázně každoročně zdarma i se stravou, procedurami a ubytováním na 14 dní, důchod od 35 let věku, 6 odchodných platů, ubytování zdarma apod.

      • Navíc pobíračů výplat od státu je již 1 000 000. Takže přestože stát vybírá na daních téměř 150 000 000 000 ročně navíc, pořád má schodky přes 300 000 000 000. To znamená téměř 500 000 000 000 ročně. V pravdě odpovědná rozpočtová vláda. Nejdřív to ničil Andrej s Hamtáčkem a nyní Fialka s vykulencem, surikatou a čuračkou.

    • Dobrý den, samozřejmě investorům, bankám, penzijním fondům, podílovým fondům atd. a [jen] z malé části pak drobným [českým] investorům… atd…

    • Víte, kolik zavedení eura stojí a jaké závazky jsou s tím spojeny? A ptá
      A pro koho je to vlastně výhodné? Buďte v Česku rádi, že máte svou měnu

  2. Celá eurozóna je zadlužená na doraz! Nebýt neustále běžících rotaček Evropské banky. Itálie, Španělsko a Francie už by dávno zbankrotovaly! Jen užitečný kdosi, může dnes volat po zavedení Eura! Buďme rádi za naši korunu. Ještě nám přijde vhod až se eurozóna rozpadne a poslednímu zbydou oči pro pláč.

  3. Eurozóna, začíná to od států západní Evropy, trhy byly již nasyceny a potřebovaly expandovat, proto ochotně revoluce a firmy sem, dceřinky na východ, už ale i ten je nasycen, nepomáhá už ani menší balení všeho a i v tom už i méně obsahu, nafouklé pytlíky vzduchem, aby to “vypadalo”, a dceřinky musí odvádět nenažraným mateřským firmám, proto máme vše dražší o marže a zisky tam, někde…., navíc na tom musí mít zisky i nenažrané naše dceřinky, jásali jsme, plácali pacičkama, a máme své svobodné a demokratické draho a kvalitu. Abychom dokázali býti světovými, půjčujeme si, a pomáháme jiným. Zadlužujeme se, ale nebude na nás na důchody, tak se protahuje věk odchodu do důchodu, tak se dál půjčuje na vše a vytlouká klín klínem. Utěšovat se, že ještě na tom nejsme nejhůř, je chabé, naše ekonomika nemá takovou sílu, přišli jsme o to podstatné – výroby, produkce. Jsme obchod a služby hlavně, a dovážíme si. A protože ani to vše už nestačí, vláda to vidí, chce se přijetí EURA, aby kurz zase udělal zmatek a vedl k celkovému zdražení všeho. Já jen, že na konci tohoto celého je ve vysoké inflační rychlosti zeď. A to bude bolet. Neberme EURO, nabourejme v menší rychlosti….

  4. Rozpad EU i NATO je cestou k prosperitě Evropy. Už ani náboj ani cent na rozkradenou Ukrajinu, mld eur se nikdy z ukrajinské žumpy nevrátí. Třetinu UA vlastní nadnárodní firmy sídlící v USA, amíci nikdy dluhy neplatili. Raději stát, kterému dlužili napadli vojensky, pod záminkou své nefér demokracie. Jenže Japonsko, VB, Čínu … napadnout čučkaři z USA nemůžou. Proč musí mít USA 820 voj. základen po světě … článek na netu.

    • Takže bez EU a NATO? No v tomhle prostoru nám pak zbývá pouze Rusko a Varšavská smlouva. Ani jedno nechci. No a čučkaři z USA – pane vy jste úplně mimo. Rusko je kraji obrovské inflace. Jenom tak pro zajímavost – v roce 1990 byl 1 RBL za 5 Kč. Před válkou byl 1 RBL za 0,3 CZK. Nyní je RBL zřejmě těžko směnitelný, ale bude tak za 0,2 CZK. Na a až propukne v Rusku inflace, tak bude tak za 0,05 CZK. Jak víte, co vlastní USA na UA? Píšou to na aeronetu?

      • Neměli jsme vstupovat do EU ani NATO. Neměli jsme se ale ani klonit k Rusko. Šlo být nezávislým státem a šlo to, ne že ne, např. Švýcarsko je také. Nevím proč u nás tíhnou lidé buď k východu nebo západu.

        • Přesně tak ! Měli jsme vyhlásit neutralitu a bylo by to pro nás to nejlepší, co by jen mohlo být. My nejsme nijak a vůbec důležití a podstatní, jsme malé nic, jen si to nechceme uvědomit a přiznat. Mohli bychom obchodovat s kýmkoli, pro nikoho bychom nebyli ničím ohrožující, a měli bychom klid. Takhle ? Ukrajinci tady jsou pracovně vychcaní, nekvalitní, průměr. něco mezi 3-4, a někteří 5. Ano, lze pochopit, že tu chtějí být, je jim dobře, mají se, to OK, ale celá úroveň naší společnosti klesá, a znatelně, a ve všech sférách už, a oni tomu ještě pomáhají. Samozřejmě jsou vyjímky, ale….

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here