Úroky u hypoték vzrostou pokaždé, kdy Česká národní banka [ČNB] zdraží peníze na mezibankovním trhu. Anebo zavede novou regulaci. Anebo obojí.

V září letošního roku byla podle oficiální dat průměrná úroková sazba u hypoték kolem 2,57 %, v říjnu 2,66 % a v listopadu na 2,7 %. Aktuálně banky nabízejí hypotéky většinou za 3% úrok. Což platí pro fixace na tři, pět, sedm i deset let. Další zvyšování úroků lze očekávat. Centrální banka v roce 2018 zvedla sazby 5x. Na konci letošního roku jsme tak na 2týdenní repo sazbě ČNB ve výši 1,75 %. Což je nejvyšší úroveň za posledních 10 let.

Kolik hypoték a kdy

V září letošního roku poskytly banky 9 153 hypotečních úvěrů. V říjnu pak letošních rekordních 10 590 hypoték. V září si hypotéku si sjednalo 9 153 lidí v objemu bezmála 21 miliard korun [v říjnu za 24 mld. Kč]. To se naposledy stalo v prosinci 2017. Tedy v době, kdy končily 100% hypotéky.

Důvodem, proč si lidé v letošním září a říjnů sjednali více hypoték než v ostatních letošních měsících, byly obavy, že od 1.října už hypotéku nedostanou kvůli nové regulaci České národní banky.

Nová regulace ČNB

Celková výše všech dluhů žadatele o hypotéku nesmí překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu a současně by zájemce o hypotéku měl na splátku hypotéky a všech dalších úvěrů a půjček vynakládat maximálně 45 % měsíčního čistého příjmu. Podle České národní banky lze v určitých případech tyto hodnoty překročit, ale takových úvěrů nesmí být více než 5 %.

Při finanční krizi v roce 2008 vyšplhaly úroky u hypoték i nad 5 % ročně. Banky z obav, co bude, drasticky omezovaly úvěrování domácností i firem. Někteří ekonomové přitom již na začátku letošního roku předpokládali, že průměrné úroky u hypoték na jeho konci roku překonají 3 %. Jejich předpovědi se naplnily. 18letý průměr úroků u hypoték je cca 4,5 %.

První zvýšení úroků

Například Hypoteční banka zvýšila již v září sazbu o 0,2% bodu a prolomila tak hranici 3 %. Úroky u hypoték s pětiletou fixací tak v jejím případě vzrostly z 2,89 na 3,09 %. Zdražení hypoték potvrdila Česká spořitelna, Moneta Money Bank a třeba Raiffeisenbank už úroky zvedla na 2,89 %. I další banky. Na krátká fixační období se hypotéční sazby pohybují kolem cca 2,2 % p.a., nad 5 let do 10 se pak pohybují kolem 2,5 %, ale přitom stále rostou. V záři poskočila průměrná úroková sazba v září vzrostla na 2,57 % ze srpnových 2,53 %. A úroky rostly i v minulých měsících.

Cca 2,2 milionů korun a výše

Průměrná výše hypotéky přesahuje částku cca 2,2 milionu korun. O oproti předchozím měsícům nadále roste. Proces zdražování hypoték ovlivňuje i konkurenční boj bank. Svoji roli v tom hrají i různé časově omezené marketingové akce. Proto je ideální způsob si spočítat hypotéku na některém z ověřených webů, kde pravidelně aktualizují veškeré úrokové sazby všech bank, včetně případných poplatků, které za hypotéku zaplatíte.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here