OSVČ: Kompenzační bonus a Antivirus se nebudou vylučovat

673
kompenzacni
Foto: FinTag.cz

Osoby samostatně výdělečně činné [OSVČ] budou moci čerpat kompenzační bonus i peníze z programu Antivirus. A to i se zpětnou platností. Ministerstvo financí ČR [MF ČR] o tom informovalo občany na svém twitterovém účtu.

„Máme dobrou zprávu pro OSVČ s nárokem na kompenzační bonus, kteří zároveň čerpají z programu Antivirus. Ministerstvo financí a Finanční správa umožní možnost souběhu. Legislativu upravíme tak, aby to bylo možné i zpětně také pro již skončená podzimní bonusová období,“ uvedlo MF ČR.

Na situaci poukazují jak podnikatelé, tak opoziční politici. Poslanci SPD již podali návrh na umožnění souběhu podpory kompenzačního bonusu a programu Antivirus. Svůj návrh podali i poslanci TOP 09, KDU-ČSL, STAN, ODS a Pirátů. Náklady odhadli předkladatelé obou návrhů na cca 300 milionů korun.

Podzimní kompenzační bonus

S platností od 28. října 2020 vláda zakázala v celém Česku maloobchodní prodej a prodej a poskytování služeb v provozovnách v neděli, a to po celý den. Výjimku mají pouze čerpací stanice, prodejny na letištních, vlakových a autobusových nádražích. Dále i zdravotnická zařízení a lékárny.

Nárok na čerpání kompenzačního bonusu mají také dodavatelé surovin do uzavřených restaurací, barů, kaváren, dále i kadeřnictví nebo sportovišť. Vždy však musí jít o přímého dodavatele, který je na uzavřené provozovně závislý minimálně 80 procenty z jeho tržeb.

Kompenzační bonus za druhou vlnu epidemie činí 15 500 Kč

„Samotná skutečnost, že určitá osoba poskytuje služby subjektu, který splňuje podmínky pro vznik nároku na kompenzační bonus, neopravňuje tuto osobu, aby sama čerpala bonus. S takovýmto druhem ´řetězení´ nároku zákon o kompenzačním bonusu nepočítá,“ vysvětluje finanční správa.

V praxi to znamená, že na kompenzační bonus nemá nárok například obchodní zástupce uzavírající kontrakty s restauracemi pro přímého dodavatele. Stejně tak nemá na bonus nárok ani řidič, který do restaurace dodává suroviny pouze jménem dodavatele. Nárok by měl samotný dodavatel surovin, nikoliv však řidič.

Program Antivirus

Vláda na konci října schválila prodloužení podpůrného programu Antivirus B až do konce roku, tedy do 31. prosince 2020. Program Antivirus B mohou čerpat firmy, které musely poslat své zaměstnance na překážku v práci kvůli karanténě a ošetřování dětí, nebo proto, že firma musela zastavit provoz. A to kvůli nedostatku dostupnosti surovin či jiných vstupů či omezení poptávky po výrobcích či službách z důvodu krize zaviněné pandemií koronaviru.

Příspěvek bude nadále zaměstnavatelům poskytován ve výši 60 procent vyplacených náhrad mezd. To je včetně povinných odvodů a maximálně 29 000 Kč měsíčně na zaměstnance. Prodloužení programu Antivirus B navazuje na již schválené prodloužení a rozšíření programu Antivirus A. Ten vláda schválila již 14. října.

Vláda prodloužila Antivirus a odložila platby záloh na DPH

V praxi to znamená, že stát proplácí celou mzdu s odvody do 50 000 korun v provozech, které nařídil zavřít. Hradí také 80 procent náhrady pro pracovníky v karanténě do 39 000 korun superhrubé mzdy. Firmy dále mohou získat příspěvek, který dorovnává 60 procent náhrady do 29 000 korun superhrubé mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, surovin či personálu.

Souběh obou podpor bude možný

Pokud úřady splní to, co napsaly na sociální síť, malí podnikatelé by mohli čerpat vedle kompenzačního bonusu [500 Kč denně] i podporu z programu Antivirus. To prozatím nešlo. OSVČ byly odkázány jen na jednu z podpor. Potíže jim v praxi často činí i souběh dalších podpor. Limity platí například u programu Covid Nájemné.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here