Online systém Sčítání 2021 byl pár hodin po svém ostrém startu odstaven. Důvodem byla závada na modulu pro vyplňování adres. Ta zapříčinila přehlcení databázových serverů a celkový kolaps systému.

Sčítání 2021 začalo oficiálně o půlnoci na sobotu 27. března. Sečíst se ale stihlo do cca osmé hodiny ranní jen několik tisíc lidí. To byli ti, kteří se dokázali do systému nahlásit od cca třetí hodiny ranní do šesté hodiny ranní. Zbytek se již do systému nenahlásil.

„V tuto chvíli nejsme schopni říci, kdy bude systém spuštěn. Jakmile to bude bezpečné, spustíme ho co nejdříve,“ vysvětlil dnes na online konferenci předseda Českého statistického úřadu [ČSÚ] Marek Rojíček.

Sčítání lidu 2021 půjde elektronicky a ubude otázek

Podle něj nedostatek nebyl při testování identifikován. Opakované výkonnostní testy provedl jak dodavatel systému OKsystem, tak i další smluvní partneři ČSÚ. Vysvětlil, že dodavatelská firma na odstranění závady intenzivně pracuje. Po jejím odstranění musí znovu celý systém otestovat, aby byl bezpečný. Což si vyžádá určitý čas.

„Pro samotné sčítání je vyhrazena dlouhá doba, dva týdny, ale nevylučujeme ani jeho prodloužení,“ nastínil možný scénář Rojíček s tím, že příčina selhání systému není kybernetický útok.

ČSÚ vypnul systém Sčítání 2021 v 8:15

O kolapsu Sčítání 2021 informoval dnes Český statistický úřadu v 08:56 na svém twitterovém účtu: „Elektronický sčítací formulář je dočasně nedostupný kvůli enormnímu zatížení systému. Kvůli předchozí nedostupnosti je od dnešních 8:15 hodin pozastaven.“

Podle šéfa ČSÚ systém vykazoval problémy a zahlcení již od šesti hodin ráno. Zdůraznil, že údaje těch lidí, kteří se přesto dokázali sečíst v kolabujícím systému, jsou bezpečně uloženy. Těch je dle jeho slov několik tisíc.

„Z preventivních důvodů jsme přikročili k uzavření formuláře do chvíle, než situaci důsledně vyhodnotíme a podnikneme kroky nutné k dalšímu bezpečnému provozu. Příčiny se analyzují a na zprovoznění se pracuje,” uvedla na internetových stránkách ČSÚ mluvčí projektu Sčítání 2021 Jolana Voldánová.

Šéf ČSÚ se omluvil všem, kterým aktuální výpadek způsobil potíže.

„Velmi si vážíme toho, že využívají možnost sečíst se online. Ujišťujeme veřejnost, že údaje z již odeslaných vyplněných sčítacích formulářů nejsou žádným způsobem ohroženy,” uvedl.

Kde jsou k dostání papírové formuláře

Sčítání 2021 nabízí online vyplnění údajů o bydlení, vzdělání, domácnosti a podobně v době dvou týdnů. Ti, kteří se nesečtou online, budou od 17. dubna do 11. května vypisovat papírové tiskopisy. Dostanou je na většině pošt nebo od sčítacích komisařů. Sčítání se koná každých deset let. V ČR je povinné pro všechny obyvatele. Týká se i cizinců. Údaje musí odeslat také Češi, kteří žijí v zahraničí, ale mají v Česku trvalý pobyt.

Sčítání 2021 je povinné i pro Čechy v cizině i cizince v Česku

Elektronický dotazník je vedle češtiny i v angličtině, němčině, polštině, ruštině, romštině, ukrajinštině a vietnamštině. Papírové tiskopisy jsou jen v češtině, je k nim ale možné dostat překlad. Dotazy v češtině, angličtině a ruštině zodpoví pracovníci na linkách 840 30 40 50 a 253 253 683.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here