Investiční apetit na realitním a hypotečním trhů dál zůstává. IndexRPSN podle statistiky České národní banky [ČNB] byl v únoru u hypotečních úvěrů 2,16 procenta. Oproti lednu stoupl o 0,01 procentního bodu. Úroková sazba zůstala na 1,99 procenta. Hypotéky aktuálně zdražily všechny banky.

To potvrzuje i hlavní poradce ČBA Vladimír Staňura, podle kterého RPSN u hypoték v únoru stoupla poprvé po osmi měsících. Úroková sazba hypoték zůstala podle statistik ČNB na 1,99 % tj. na stejné hodnotě jako v lednu 2021.

RPSN [modře] a úrokové sazby [červeně] hypotečních úvěrů

[Zdroj: ČNB]

„Růst to byl zcela zanedbatelný. Já to ovšem vnímám jako první signál toho, že trh dosáhl svého dna a od této chvíle půjde nahoru,“ vysvětlil.

Podle něj nebude zdražování hypoték mezi bankami rychlé. Bude ale trvat delší dobu.

Důvody pro nové hypoteční úvěry

Nové hypoteční úvěry od bank a stavebních spořitelen dosáhly v únoru 2021 celkového objemu 22,5 miliardy korun. Je to o 2,4 mld. korun více než v lednu 2021. To je o 6,6 miliardy korun více a meziroční nárůst o 41,5 procenta. Hon na hypotéky a nemovitosti podle Vladimíra Staňury tedy pokračuje. Říká i proč:

A: „Už několik měsíců straší média a experti [včetně mě] tím, že se otočí trend a porostou úrokové sazby. To statistika ČNB u RPSN již potvrzuje. Za únor RPSN hypotečních úvěrů, sice zanedbatelně, ale přesto, vzrostla. Zájemci o hypoteční úvěr chtějí využít stávající nízké úrokové sazby a snaží se zafixovat si je na co nejdelší dobu. Vzít si hypotéku za 2 % p.a., popř. níže, při inflaci 3 %, znamená reálně šetřit 1 % ročně z celého objemu hypotéky.“

B: „Druhým důvodem jsou obavy z inflace. Ta nám už hlasitě ťuká na dveře. Při odeznění nejhorší pandemie v létě prudce vzroste spotřeba a tlak na růst inflace ještě poroste. Za této situace je pro mnoho lidí investice do nemovitosti dobrou ochranou před rostoucí inflací.“

Refinancování úvěrů na bydlení

Refinancování hypotečních úvěrů od bank a stavebních spořitelen [tj. přechod k jiné bance] za únor opět zlomilo rekordy všech dob a dosáhlo objemu 7,4 miliardy korun.

Objem refinancování hypotečních úvěrů od 1.1.2014 do 28.2.2021

Běžné objemy refinancování se dlouhodobě pohybují kolem 2,5 miliardy korun měsíčně. V únoru se trh refinancování vyšplhal na trojnásobek normálu. Tento stav bude ovšem trvat jen do té doby, než úrokové sazby vzrostou natolik, že se refinancování už nevyplatí.

Investiční apetit na trhu realit

Byznys s hypotékami ženou podle tuzemských developerů i spekulativní nákupy nemovitostí. Ty v letošním prvním čtvrtletí stouply dle průzkumu mezi nimi o 23 procent.  V průměru je tak každá čtvrtá nemovitost koupena z investičních důvodů a je opět prodána za čtyři roky. Osm z deseti takových zákazníků jsou Češi. Alespoň to vyplývá to ze Studie developerských společností společnosti CEEC Research za letošní první kvartál.

Studie dále uvádí, že více než třetina [37 %] tuzemských developerů zaznamenalo vliv koronakrize na spekulativní či investiční nákupy nemovitostí [zvýšený zájem evidují i od institucionálních investorů, pozn. red.]. Částečný vliv pociťuje další třetina oslovených [30 %]. Zbylých 33 procent vliv koronakrize na investiční nákupy nemovitostí nevnímá.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here