Sněmovna schválila [23. 4.] novelu o realitním zprostředkování, která prodlužuje lhůty k doložení kvalifikace realitních makléřů do konce letošního roku. Tím dostávají šanci obnovit živnost i ti z realitních podnikatelů, jimž živnost zanikla.

Úprava poslanců, kterou navrhl Vojtěch Munzar [ODS], vychází vstříc těm, kteří již dříve v realitách pracovali, ale nestihli složit odborné zkoušky do zákonné lhůty 3. března 2021. Umožní jim připravit se na ně v klidu, aniž by museli své podnikání přerušit. Na finální podobě návrhu, který míří do Senátu, se podílelo i Ministerstvo pro místní rozvoj [MMR].

„Ten, kdo bude chtít využít tolerančního období, musí o něj sám požádat, a to se všemi náležitostmi. A následně bez jakýchkoli dalších výjimek odbornost také sám ve lhůtě prokázat,” uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová [ANO].

Podle ní byla nedostačující představa pouhého posunu lhůty bez jakéhokoli závazku realitního podnikatele.

Nově stanované podmínky realitních makléřů

Shodnou lhůtu na doložení odbornosti návrh zavádí také pro zcela nově začínající makléře. I ti budou moci podnikat [volná živnost, pozn. red.] až do konce roku bez doložení kvalifikace. To ale platí pouze za předpokladu, že budou pod odborným dohledem zavedené realitní kanceláře. Během tolerančního období se jim navíc zakazuje nakládání s penězi klientů, což znamená nemožnost nabízet jim úschovu peněz.

„Ministerstvo pro místní rozvoj mohlo finální podobu návrhu díky spolupráci s poslanci ještě upřesnit, a proto návrh obsahuje podmínku aktivní odpovědnosti samotného podnikatele,“ uvádí mluvčí MMR Vilém Frček.

Poslanci doporučili odložit zkoušky pro realitní makléře

S tím souvisí povinné pojištění realitních zprostředkovatelů na základě loňského zákona MMR. Úřad už nyní eviduje více než deset tisíc pojištěných realitních podnikatelů a firem. Podle MMR mnoho z nich vykonává tuto činnost jako doplňkový přivýdělek, ale fungují zde také již 30 let zavedené velké regionální či rodinné firmy.

„Mimo povinné pojištění musí nově doložit právě také odbornost a zákon navíc přesněji popisuje jejich provizi, chrání ještě více peníze klientů nebo ukládá povinnost předání informace o stavu nemovitosti před prodejem,“ vysvětluje mluvčí MMR.

Upozorňuje na to, že profese realitního makléře byla zařazena do oborů, kde se kontroluje původ peněz a podezřelé transakce. Což mimo jiné přináší podmínku, kdy sám makléř či majitel realitní kanceláře musí být trestně bezúhonný ve větším rozsahu než podnikatel v jiném oboru.

Co mělo být, ale není

Původně měli realitní makléři prokázat svou odbornost do začátku loňského září. Zákonodárci ale loni v dubnu posunuli termín kvůli covidové krizi o půl roku. Realitní makléři musí taktéž podle změn v zákoně změnit živnost z volné na vázanou. Což s sebou nese i povinnost složení zkoušek.

Zkoušky pro prodejce a zprostředkovatele pojištění se posunou

Nové znění zákona předpokládá, že těm realitním makléřům, kterým volná živnost zanikla, budou moci po účinnosti novely ohlásit živnostenskému úřadu živnost vázanou. Do konce roku pak musí úřadu doložit splnění podmínek odborné způsobilosti. Kdo tak neučiní, oprávnění mu zanikne.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here