Stratégové radí, jak nastavit investiční portfolio právě teď

378
investicni_portfolio
Foto: Pixabay.com

Průměrná globální inflace je aktuálně na 3,6 procenta. FinTag.cz zjišťoval, jak mají teď postupovat ti, kteří mají zainvestováno na finančních trzích nebo se investovat chystají. Jak má dnes vypadat ideálně namíchané investiční portfolio?

Podle investičního stratéga společnosti Conseq Michala Stupavského by investoři měli rozhodně teď vsadit na mix akcií a alternativních aktiv v čele s nemovitostmi. Nebál by se přitom investiční portfolio doplnit o tři až pět procent zlata. To je dle jeho názoru v dnešní době bezprecedentního tištění nekrytých peněz klíčovými centrálními bankami poměrně atraktivní investiční instrument.

„Více něž pět procent bych ale nicméně do zlata rozhodně nealokoval. Zlato je jako investiční aktivum v krátkodobém horizontu enormně volatilní. Jeho cena velice výrazně kolísá. Navíc nenese žádný průměrný výnos, jako dividendy, úroky či nájemné, a navíc je potřeba počítat s náklady na jeho uskladnění,“ upřesňuje.

Zdůrazňuje, že se zlatem je opravdu potřeba počítat s investičním horizontem minimálně 15 až 20 let. Potvrzuje tak známé rčení, že zlato je spíše taková mezigenerační záležitost. To ve smyslu – cihličku či dvě potomkům pro dobu, když vše ostatní selže.

Na to, zda lze očekávat i „selhání trhů“ ve smyslu silné korekce, odpovídá i předseda Asociace pro kapitálový trh ČR [AKAT ČR] Martin Řezáč: Současné kapitálové trhy jsou živeny dopingem měnové expanze centrálních bank všude po světě, takže se riziko korekce snižuje. Na druhou stranu jsou už současné valuace poněkud napjaté.“

Investiční portfolio: Jak pracovat s dluhopisy

Pokud jde o dluhopisy, ty by Michal Stupavský momentálně volil spíše jako menší doplněk portfolia. Tvrdí, že průměrný globální dluhopisový výnos do doby splatnosti dle agentury Bloomberg aktuálně činí nominálně pouze 1,1 procenta a reálně po odečtení globální inflace dokonce -2,5 procenta. Držením dluhopisů v portfoliu si tak v dnešní době bohužel investor příliš nepomůže.

„Jde opět o důsledek bezprecedentního kvantitativního uvolňování neboli tištění nekrytých peněz klíčových centrálních bank. To způsobilo, že jsou momentálně tržní ceny dluhopisů na historických rekordech. Rekordně nízké dluhopisové výnosy do doby splatnosti jsou pak pouze obrácenou stranou téže mince,“ vysvětluje důvod.

Na druhé straně je třeba říci, že dluhopisy patří do každého portfolia. Ať už jako jeho konzervativní část či protiváha volatilním akciím nebo jako likvidní rezerva, která se s nízkým rizikem zhodnocuje. Stejně tak dluhopisové fondy mají dost nízkorizikových nástrojů, pomocí kterých lze lokální inflaci dlouhodobě pokrýt.

To připouští i Stupavský, který je navíc přesvědčen, že na trzích rizikových aktiv lze očekávat časem i výraznější korekce. A to již v letošním nebo příštím roce. V tomto případě pak budou dluhopisy působit jako určitý bezpečnostní polštář v portfoliu. Neboť v případě takového tržního poklesu by ceny dluhopisů klesaly výrazně méně či dokonce mírně rostly.

Téma dluhopisů pak doplňuje Martin Řezáč: Korunové státní dluhopisy již sice prošly určitou cenovou korekcí a nabízí pozitivní výnos do splatnosti, jejich výnos sám o sobě však nebude stačit na překonání inflace.“

Analytici v případě dluhopisů odhadují výnos pouze kolem 1,0 až 1,5 procent.

Jaký bude vývoj u akcií a dluhopisů

Analytici při současném vývoji dále v dlouhodobém investičním horizontu očekávají u akcií průměrné roční zhodnocení kolem šesti procent. Asociace penzijních společností před několika dny překvapila, když odhadla letošní zhodnocení dynamických účastnických fondů až na 20 procent. Vycházela tak z jejich pětiprocentního růstu v letošním prvním čtvrtletí.

Dynamické účastnické penzijní fondy letos tipují výnos až 20 %

Velký potenciál u akcií potvrzuje také Martin Řezáč. Naopak u státních dluhopisů výnos podle něj nebude stačit na pokrytí inflace, ale i tak bude lepší „než nic“. Jako příležitost proto zmiňuje hlavně korporátní dluhopisy. Také doplňuje, že vhodným doplňkem pro diverzifikaci jsou alternativní aktiva zvláště v současném nízkoúrokovém prostředí. A stejně jako Michal Stupavský zdůrazňuje, že důraz na diverzifikaci investičního portfolia je v současné době nutný více než kdy jindy.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here