Medaili ministra průmyslu letos dostalo 14 osobností

358
osobnosti
Foto: MPO

Čtrnáct osobností českého průmyslu a obchodu převzalo medaile ministra průmyslu a obchodu. Ty se dávají za významný čin, zásluhy nebo celoživotní práci. Letos se sešlo 23 nominací.

Letos udělená ocenění dvakrát souvisela s významným činem, devětkrát byla udělena za zásluhy. A tři osobnosti tuzemského průmyslu a obchodu, konkrétně Mojmír Čapka, Zdeněk Juračka a Jaroslav Seifrt, získaly medaili za celoživotní práci.

14 osobností českého průmyslu, které získaly ocenění ministra průmyslu a obchodu
Za významný čin vývoj a výroba 1. nanovlákenného respirátoru FFP3 na světě získal medaili ministra průmyslu a obchodu Jan Buk, ředitel spol. Pardam Nano4Fibers.
Za významný čin  operativní změna výroby na prod. dezinfekce při pandemii získal medaili ministra průmyslu a obchodu Pavel Drha, výkonný ředitel firmy DF Partner.
Za zásluhy v textilním průmyslu získal medaili ministra průmyslu a obchodu Petr Bukovski, jednatel společnosti Clinitex.

Za zásluhy v oblasti elektrotechniky a ICT získal medaili ministra průmyslu a obchodu Otto Daněk, předseda představenstva společnosti ATAS Elektromotory Náchod.

Český export: Podporu státu v podstatě neočekáváme

 

Za zásluhy v letectví a kosmickém průmyslu získal medaili ministra průmyslu a obchodu Josef Kašpar, generální ředitel Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu.  
Za zásluhy v dřevozpracujícím průmyslu, papírenství a nábytkářství získal medaili ministra průmyslu a obchodu Ivo Klimša, bývalý gen. ředitel Lenzing Biocel Paskov. 
Za zásluhy v oblasti cirkulární ekonomiky získal medaili ministra průmyslu a obchodu Zbyněk Kozel, generální ředitel společnosti EKO – KOM.
Za zásluhy v těžebním průmyslu získal medaili ministra průmyslu a obchodu Jiří Pöpperl, člen představenstva společnosti Sokolovská uhelná, právní nástupce. 
Za zásluhy v oblasti optiky pro průmysl, sport a obranu získal medaili ministra průmyslu a obchodu Gerald Rausnitz, generální ředitel společnosti Meopta Group.  
Za zásluhy v chemickém průmyslu získal medaili ministra průmyslu a obchodu Ivan Souček, ředitel Svazu chemického průmyslu.  
Za zásluhy v oblasti zdravotnických prostředků získal medaili ministra průmyslu a obchodu Karel Volenec, vedoucí výzkumu a majitel společnosti ELLA – CS.
Za celoživotní práci v automobilovém průmyslu získal medaili ministra průmyslu a obchodu Mojmír Čapka, generální ředitel firmy Brisk Tábor.  
Za celoživotní práci v oblasti obchodu získal medaili ministra průmyslu a obchodu Zdeněk Juračka, bývalý předseda Asociace českého tradičního obchodu. 
Za celoživotní práci ve sklářském průmyslu získal medaili ministra průmyslu a obchodu Jaroslav Seifrt, bývalý ředitel firmy Crystal Bohemia.
[Zdroj: MPO]

Medaile ministra průmyslu a obchodu se udělují na základě usnesení vlády z roku 2016. Návrhy na ocenění podává nominační výbor. Ten letos tvořili zástupci Hospodářské komory ČR [HK ČR] a Svazu průmyslu a dopravy [SP ČR]. Dále zástupci Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů [KZPS] a Asociace malých a středních podniků a živnostníku [AMSP]. O udělení medailí rozhodovali i zástupci ČVUT a náměstci ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku, podnikání a průmysl.

Letos se sešlo 23 nominací osobností

Na Ministerstvu průmyslu a obchodu [MPO] se letos sešlo od 35 oborových organizací celkem 23 nominací osobností na získání ocenění.

„Letos jsme s ohledem na situaci s covidem při nominacích přihlíželi i k tomu, kdo pomohl při boji s pandemií. Například vývojem a výrobou zdravotnických prostředků,“ řekla náměstkyně ministra pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková.

Popora českých výrobců zdravotnických pomůcek byla jen iluze

„Proto jsme ocenili i kategorii neobyčejný podnikatelský čin v době pandemie covid-19 či zdravotnické prostředky,” upřesnila.

Čeští výrobci marně hledají zastání proti čínským “šmejdům”

„Srdečně gratuluji všem oceněným, ale i těm co byli nominováni. A pro úplnost rád připomínám, že naposledy byla medaile udělena loni v září chemiku Josefu Paškovi za zásluhy v organické technologii,“ dodal náměstek ministra průmyslu a obchodu pro průmysl a stavebnictví Eduard Muřický.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here