Pětileté zmrazení platů politiků poslanci projednají ještě do voleb

292
zmrazeni_platu_politiku
Foto: FinTag.cz

Zmrazení platů politiků do roku 2026, poslední covidová podpora pro podnikatele a zaručení levnější energie pro domácnosti i podnikatele. To na svém pondělním [20.9.] jednání schválila vláda.

Zvýšit platy by se v příštích pěti letech neměly poslancům a senátorům. Rozhodla o tom na svém zasedání vláda. Podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka [za ANO] by o zmrazení platů politiků poslanci měli hlasovat ještě v tomto volebním období.

„Návrh předložil pan premiér. Je třeba souhlas již v prvním čtení. My chceme, aby se to pokusilo zvládnout ještě v tomto volebním období,“ vysvětlil.

Babiš navrhl nechat jednání o minimální mzdě na novou vládu

Upozornil, že jde o platovou základnu z roku 2021, kde činí základní plat 84 060 korun. Jednat o návrhu na zastavení růstu platů od roku 2022 do roku 2026 by mohli poslanci na svém mimořádném jednání v úterý 5. října. Zmrazení platů by se, jak vyplývá z vládního návrhu, nedotklo soudců a státních zástupců.

Poslední covidová podpora pro podniky

Schválení kabinetem se dočkala i poslední část podpory do programu zvaného Covid – Nepokryté náklady. Žádosti o peníze mohli poškození podnikatelé Ministerstvu průmyslu a obchodu [MPO] zasílat do začátku září. Do programu nyní půjde částka 1,46 miliardy korun, byť bude dle odhadů ministerstva třeba přes 1,9 miliardy korun.

„V tuto chvíli jsme zvýšili zdroj z ministerstva financí pro MPO, které program spravuje, o 1,46 miliardy korun,“ uvedl s tím, že zbývajících 500 milionů vyplatí MPO ze svých rezerv.

Navýšení peněz o 400 milionů korun do programu přitom kabinet schvaloval už koncem srpna. Z dotace Covid – Nepokryté náklady MPO vyplácí podnikatelům s alespoň polovičním propadem obratu za srovnávací období podporu ve výši 60 procent nepokrytých nákladů.

Levnější energie pro potřebné

Kabinet dále schválil energetický koncept, který upravuje stanovení prostředků státního rozpočtu o podporovaných zdrojích energie pro rok 2022.

„Jedná se o velmi důležitý akt, který reflektuje současný stav na trhu, kdy roste cena elektrické energie,“ vysvětlil Havlíček s tím, že se schválením návrhu souvisí i sněmovnou přijatý zákon [vrácený ze senátu, pozn. red.] o podpoře podnikům na obnovitelné zdroje energie. Tu u nás totiž nemají podnikatelé nijak zastropovanou. Návrh tak navyšuje podporu pro podniky z původních 23 miliard korun na 27 miliard korun.

„Je to zásadní, protože pokud bychom to neudělali, tak vlivem základní složky energie – ta, co se nakupuje na burze, by došlo k vysokému nárůstu cen energie pro podnikatele,“ vysvětlil ministr.

Zároveň oznámil, že úřad zpracovává řešení na zmírnění dopadů zdražování energie pro nízkorozpočtové domácnosti. Motivovat se přitom chtějí u zemí, které již taková opatření zavedly do praxe. Například u Francie, Španělska či Řecka. V praxi by šlo zřejmě o určitou formu dotace.

300 milionů navíc na filmové pobídky

Do rozpočtu na filmové pobídky pro letošní rok půjde o 300 milionů korun více, rozhodla dále vláda. Celkem tak Státní fond kinematografie na pobídkách zahraničním filmařům rozdělí 1,1 miliardy korun. Důvod navýšení je stálý zájem o natáčení v České republice.

„To zvýšení znamená, že budou přitáhnuty další dvě miliardy korun do ČR, které budou utraceny výhradně za české zboží a české služby a naše odborníky,“ řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek [ČSSD].

Filmová výroba v ČR loni klesla o 10 %, reklamní skoro o 50 %

Dodal, že zájem filmového průmyslu o natáčení v naší zemi je pozitivní, protože nyní potřebujeme příliv zahraničního kapitálu. Původně schválený rozpočet pro letošek ve výši 800 milionů korun už se vyčerpal.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here