Amundi otevřela dva nové podílové fondy, třetí chystá

555
Amundi
Foto: FinTag.cz

Společnost Amundi Asset Management nabízí dva nové podílové fondy. Je to CPR Invest – Climate Action a KBI Global Sustainable Infrastructure Fund. V obou případech investují fondy do akcií.

Musí se přitom jednat o akcie firem, které samy přispívají k ochraně klimatu a k přechodu na nízkouhlíkové hospodářství. V ideálním případě se pak na něm i samy podílejí. CPR Invest – Climate Action je globální akciový fond bez vyloučení odvětví a regionů.

„Jde o jeden z mála investičních fondů na českém trhu, který je 100% zaměřen na téma klimatické změny. Investory detailně informujeme o tom, co dělají firmy obsažené v portfoliu v rámci boje proti globálnímu oteplování,“ říká ředitel investic společnosti Amundi Petr Šimčák.

Mezi top 10 společností fondu patří například Microsoft Corp, Morgan Stanley, Toyota Motor nebo Merck and Co. Podle Petra Šimčáka je cílem dosažení uhlíkové neutrality portfolia: „O to se snažíme výběrem firem tak, aby se emise v portfoliu postupně snižovaly.“

KBI Global Sustainable Infrastructure Fund

Druhým fondem je KBI Global Sustainable Infrastructure Fund. Ten se zaměřuje na investice do firem působících v oblasti kritické infrastruktury – vodního a odpadového hospodářství, recyklace, produkce potravin, čisté energie a zemědělské půdy.

„Investice do infrastruktury jsou zajímavé z několika hledisek. Jde o stabilní investice do oblasti s nedostatečnou nabídkou a rostoucí poptávkou. Zároveň do odvětví proudí zvýšený příliv investic a vznikají nová technologická řešení,“ zdůrazňuje Šimčák.

Lidé s volnými penězi jsou teď v problému, říká Petr Šimčák

Dodává, že v portfoliu jsou mezinárodní firmy s velkým objemem aktiv, často monopoly se stabilním cash flow a dlouhodobými smlouvami. Mnohé z nich jsou navíc podporované státem, případně pracují na zakázkách pro stát.

Podle dostupných informací Amundi zároveň připravuje pro konzervativní investory nový fond zaměřený na burzovně obchodované firemní dluhopisy. Jednat se má o konzervativní investici při krátkodobém investičním horizontu s cílem porazit inflaci.

Skupina Amundi sází na udržitelnost

Amundi dlouhodobě zdůrazňuje, že odpovědné investování dává smysl mnoha investorům. Skupina se letos připojila k iniciativě Net Zero Asset Managers [NZAM]. Ta vznikla na základě Dohody OSN o změně klimatu a koordinuje ji skupina institucionálních investorů pro změnu klimatu [IIGCC].

Francouzská skupina Amundi má pod svou správou celkem 1 794 miliard euro. Přičemž platí, že 798 miliard euro je alokovaných v odpovědných investicích. Za své aktivity v oblasti odpovědného investování byla v rámci PRI ohodnocena za rok 2018 známkou A+.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here