Úroky u hypoték brzy stoupnou nad tři procenta, tvrdí banky

454
uroky_u_hypotek
Foto: Pixabay.com

Úroky u hypoték v září vzrostly na průměrných 2,43 procenta ze srpnových 2,31 procenta. A podle zástupců bank a stavebních spořitelen porostou dál. Vyplývá to z Hypomonitoru České bankovní asociace [ČBA].

Průměrná hypoteční sazba vzrostla v září oproti srpnu o 0,12procentního bodu na 2,43 procenta p. a. Trend zvyšování sazeb tak pokračoval v obdobné rychlosti jako v předchozích měsících. Byl by však ještě rychlejší, pokud by Česká národní banka [ČNB] zvýšila základní úrokové sazby dříve než koncem měsíce.

Bankovní rada ČNB překvapila razancí, s níž zvýšila repo sazbu

Podle hlavního ekonoma ČBA Jakuba Seidlera přitom platí, že hypoteční sazby se nemusejí vyvíjet v přísném tandemu se sazbami centrální banky. To proto, že reagují především na tržní úrokové sazby delších splatností.

„V nich se promítá řada faktorů, nejen očekáváný vývoj základních sazeb ČNB, ale i výhled na inflaci, ekonomický vývoj či dynamiku obdobných úrokových sazeb v zahraničí,“ vysvětluje Jakub Seidler.

Dodává přitom, že tržní úrokové sazby delších splatností v posledních týdnech začaly opět rychleji stoupat. Aktuálně se přiblížily nebo dokonce překonaly své úrovně z konce roku 2018. Jsou tak vůbec nejvyšší za posledních deset let.

„To naznačuje, že i růst hypotečních sazeb v příštích měsících dále zrychlí a poměrně brzy překročí 3% hranici,“ říká.

Rostou i úroky u refinancovaných hypoték

V září banky a stavební spořitelny poskytly nové hypoteční úvěry v objemu 29,4 miliardy korun. To je nepatrně méně, než činil jejich objem v srpnu [31,5 mld. Kč]. Stále však jde o nadstandartní výsledek potvrzující, že zájem o hypoteční financování u nás přetrvává.

Objem refinancovaných úvěrů dosáhl výše 7,7 mld. korun. Oproti srpnovým devíti miliardám korun tak zájem o refinancování mírně zvolnil. Bez zajímavosti není, že úroková sazba u těchto úvěrů byla v září na úrovni 2,28 procenta, tedy nižší než u nových hypoték. Přesto zde došlo k nárůstu. Průměrná úroková sazba u refinancovaných hypoték v srpnu byla 2,17 procenta.

Podle Hypomonitoru ČBA průměrná výše hypotéky v září dosáhla 3,34 milionu korun. Došlo tak opět k jejímu zvýšení, což jde ruku v ruce se stálým růstem cen nemovitostí.

Úroková sazba 2,43 % je zářijová hodnota, sazba 3 % a 3,5 % slouží pro ilustraci

[Zdroj: ČBA]

To potvrzuje i hlavní poradce ČBA. Podle něj meziroční dynamika cen nemovitostí ve druhém čtvrtletí dále zrychlila k 15 procentům a patřila mezi tři nejvyšší v rámci zemí Evropské unie. Odvolává se přitom na nabídkové ceny bytů ve třetím čtvrtletí tak, jak je eviduje Český statistický úřad [ČSÚ].

Očekávaný vývoj na bankovním trhu

Podle zástupců bank a stavebních spořitelen lze v následujících měsících očekávat silný zájem o nové hypotéky. Rostoucí inflace, zvyšující se úrokové sazby ČNB a tržní úrokové sazby delších splatností ale hypotéky opět podraží. Což bude mít za následek utlumení poptávky po hypotečních úvěrech. Podle Jakuba Seidlera k tomu ale nedojde hned.

„V krátkém období však může obava z růstu sazeb přimět některé domácnosti uspíšit žádost o hypotéku, a objemy poskytnutých hypoték tak mohou zůstat nadstandartní navzdory rostoucím sazbám,“ říká.

V tomto hledu dodejme, že aktuální situace na hypotečním trhu je ve znamení i několikaměsíčních prodlev při vyřizování žádostí o hypotéku. Banky, stavební spořitelny i úřady totiž nezvládají po nedávných lockdownech vyřizovat hypotéky „just in time“. Jejich vyřízení tak dnes běžně trvá dva, tři i více měsíců.

Hypoteční trh dál trhá rekordy, byť hypotéky dál zdražují

Přesto lze očekávat, že hypoteční trh bude i letos rekordní. Ostatně jen za prvních sedm měsíců letošního roku si Češi nabrali hypoteční úvěry za více než 200 miliard korun. Přičemž za celý loňský rok banky a stavební spořitelny schválily hypotéky v objemu 217 miliard korun.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here