Důvěra v ekonomiku vzrostla. Světlé zítřky ale nikdo nečeká

466
v_ekonomiku
Foto: Redakce FinTag.cz

Důvěra v ekonomiku domácností v prosinci mírně stoupla. Podíl spotřebitelů, kteří očekávají v příštích 12 měsících zhoršení ekonomické situace, zůstává ale nadále vysoký. Důvěra v ekonomiku u podnikatelů je dál slabá.

Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Podle něj v prosinci mírně stoupla hlavně důvěra spotřebitelů v ekonomiku. Indikátor důvěry v prosinci oproti listopadu vzrostl o 1,9 bodu na hodnotu 92,3. Nepatrně vyšší je i v meziročním srovnání. Oproti listopadu mírně klesl počet domácností obávajících se dalšího růstu cen. A stejně tak se meziměsíčně nepatrně snížily obavy lidí z růstu nezaměstnanosti.

HDP táhne spotřeba domácností, nikoli zahraniční obchod

Naopak výrazně vysoký nadále zůstává podíl domácností, které očekávají pro období příštích dvanácti měsíců zhoršení celkové ekonomické situace. Snížil se i počet lidí, kteří předpokládají, že v následujících dvanácti měsících uspoří nějaké finanční prostředky.

„Prosincový konjunkturální průzkum přináší stabilizaci ekonomického sentimentu. […] V posledním měsíci roku se důvěra udržela na listopadové úrovni. Mírně vzrostly všechny dílčí indikátory s výjimkou indikátoru důvěry ve službách, který poklesl zejména v důsledku výrazného zhoršení hodnocení aktuální ekonomické situace,” uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Důvěra v ekonomiku u firem

V průmyslu se podle ČSÚ důvěra podnikatelů v ekonomiku v prosinci meziměsíčně i meziročně mírně zvýšila. Podnikatelé v průmyslu zhodnotili aktuální poptávku mírně lépe než v listopadu. Stav zásob hotových výrobků se nezměnil a zůstává stále vysoký. Avšak podíl podnikatelů očekávajících pro období příštích tří měsíců růst tempa výrobní činnosti se meziměsíčně téměř nezměnil.

Nepatrně se meziročně i meziměsíčně zvýšila důvěra podnikatelů v ekonomiku ve stavebnictví. Mírně se snížil podíl podnikatelů hodnotících svou současnou poptávku po stavebních pracích jako nedostatečnou. Stavební firmy přitom ale neočekávají v příštích třech měsících změnu stávajícího počtu zaměstnanců. Právě nedostatek pracovníků spolu s inflací patří k jejich nejvýraznějším limitům.

Mnoho podniků ještě zkrachuje, říká Martin Machoň z APS

I v obchodu se důvěra podnikatelů meziměsíčně a meziročně mírně zvýšila. Avšak podíl podnikatelů hodnotících celkovou ekonomickou situaci jako dobrou se oproti listopadu téměř nezměnil. I v prosinci očekává rekordní počet obchodníků [nejvyšší od počátku sledování] růst cen prodávaného zboží v období příštích tří měsíců. Podnikatelé ve stejném časovém horizontu očekávají téměř neměnný vývoj své ekonomické situace. Stav zásob zboží na skladech se meziměsíčně téměř nezměnil.

Meziroční pokles zaznamenala důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb, včetně bankovního sektoru. Jakkoli i v jejich případě důvěra v ekonomiku meziměsíčně mírně stoupla, oproti listopadu se výrazně snížil podíl podnikatelů pozitivně hodnotících současnou ekonomickou situaci. Zároveň se mírně zvýšil podíl podnikatelů pozitivně hodnotících současnou a očekávanou poptávku v období příštích tří měsíců.

Důvěra v další ekonomický vývoj v číslech

Prosincový souhrnný indikátor důvěry se podle ČSÚ v prosinci meziměsíčně zvýšil o 0,3 bazického bodu na hodnotu 95,5. To však při rozdílném vývoji jeho složek. Zatímco indikátor důvěry podnikatelů se nezměnil a zůstal na hodnotě 96,2, indikátor důvěry spotřebitelů se po třech měsících výrazného poklesu meziměsíčně zvýšil o 1,9 bodu na hodnotu 92,3. Ve srovnání s prosincem loňského roku jsou souhrnný indikátor, podnikatelský indikátor a indikátor důvěry spotřebitelů na vyšší úrovni.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here