Z téměř 300 000 uprchlíků jich v ČR pracuje necelých 24 000

1038
uprchliku
Foto: UNHCR

Od letošního 24.2. do letošního 20.4. využilo možnost pracovat v Česku celkem 23 973 uprchlíků z Ukrajiny pod dočasnou ochranou. Celkem jich je 295 600. Uprchlíci nastupují na pozice ve výrobě, dopravě, ale i v logistice a službách.

Uvedl to Úřad práce ČR [ÚP ČR]. Podle něj nejvíce uprchlíků z Ukrajiny momentálně pracuje v Plzeňském [3 672 osob], Středočeském [3 441 osob] a Jihomoravském kraji [2 785 osob]. Nejčastěji jako montážní dělníci ve výrobě, pomocníci ve stavebnictví, v dopravě, řidiči a obsluha strojů nebo pojízdných zařízení.

„Stále platí, že do České republiky přicházejí především ženy s dětmi. Ty v první řadě řeší především zajištění péče o potomky a ubytování. Následně se zajímají o možnost výdělku,” říká generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Ukrajinci se vrátí domů, říká šéf ukrajinské obchodní komory

Podle něj uprchlíci z Ukrajiny vyhledávají spíše krátkodobé pracovní poměry, protože stále věří, že se vrátí brzy domů. S ohledem na děti také dle jeho slov dávají přednost jednosměnným pracovním příležitostem. Z dat ÚP ČR dále vyplývá, že Ukrajinci zpravidla obsazují dlouhodobě neobsazená pracovní místa.

Zaměstnávání uprchlíků z Ukrajiny je snadné

Občané Ukrajiny, kteří mají pobytové vízum za účelem strpění/dočasné ochrany, aktuálně nepotřebují povolení k zaměstnání ani zaměstnanecké karty. A nemusí se spoléhat na žádné zprostředkovatele. Mohou si najít sami zaměstnání u každého zaměstnavatele, který hledá nové pracovní síly. Ten následně nahlásí Úřadu práce ČR jejich nástup do pracovního poměru. Takových lidí v Česku aktuálně pobývá 295 600.

„Naši zaměstnanci jsou v pravidelném kontaktu se zaměstnavateli, kteří nabízejí volná pracovní místa nebo je v minulosti prostřednictvím Úřadu práce ČR poptávali. A ta jsou vhodná i pro cizince. Ověřujeme, zda jsou tyto pozice stále aktuální a snažíme se je co nejdříve obsadit osobami, které přichází z Ukrajiny,“ popisuje Najmon.

Zkušenosti se zaměstnáváním Ukrajinců se kraj od kraje liší

Upřesňuje, že momentálně ÚP ČR eviduje v celém Česku přes 8 500 občanů Ukrajiny pod dočasnou ochranou, kteří podali žádosti o zavedení jako zájemci [8 313 osob] nebo uchazeči [194 osob] o zaměstnání. Přibližně 38 procent z nich uvádí maximálně základní vzdělání nebo praktickou školu. 25 procent uvádí vysokoškolské vzdělání, 22 procent má úplné střední odborné vzdělání s maturitou. A 15 procent tvoří lidé vyučení.

Uprchlíci mohou žádat o kurz češtiny. Těch je ale málo

Pokud se občan Ukrajiny pod dočasnou ochranou zaeviduje na ÚP ČR jako uchazeč nebo zájemce o zaměstnání, může požádat o financování kurzu českého jazyka. ÚP ČR poskytne prostředky z projektu Vzdělávání a dovednosti pro trh práce II [DTP II].

Úřad nabízí pomoc s financováním kurzů českého jazyka i tehdy, pokud daný občan Ukrajiny již pracuje. V takovém případě může jeho zaměstnavatel požádat o příspěvek na vzdělávání v rámci projektu POVEZ II [Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců II].

„Největším problémem je nyní malý počet dostupných kurzů. Touto oblastí se proto intenzivně zabývá MPSV společně s MŠMT a dalšími organizacemi,“ uvedli zástupci ÚP ČR.

MPSV dá peníze na adaptační skupiny pro děti utečenců

Kurz českého jazyka může pro účely rekvalifikace zajistit například škola v rámci oboru vzdělání, který má zapsán v rejstříku škol a školských zařízení. Anebo vysoká škola s akreditovaným studijním programem podle zvláštního předpisu.

Ukrajinci nebudou pracovat za nízké mzdy, tvrdí personalisté

Dodejme, že v rámci kurzu mohou uprchlíci využívat také doprovodná opatření. Jde například o proplácení prokázaných cestovních výdajů. Případně poplatků za lékařské prohlídky, respektive za vyšetření nutná ke vstupu do rekvalifikací zabezpečovaných ÚP ČR, rekvalifikací zvolených či do zaměstnání. V odůvodněných případech uprchlíci mohou dle ÚP ČR rovněž využít služeb hlídání dětí a jiných závislých členů rodiny.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. naše vláda vlez v ryt má štědrý program pro ukrajince ale pro naše občany jen kecy!zdražování,ožebračování čechu na ukor ukrajincu pak s klidem kmotru řeknou že za to muže,Babiš,Putin ovce voliči hruzy slepence už vám došlo koho jste zvolili,pražáci ted vám zdraží plyn,elektřinu,potraviny,pohoné hmoty proč neděláte na náměsti bé bé bé s kmotrem tunelářem Minářem,Rollem nemá je kdo zaplatit. vaše kobliha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here