SFŽP má 170 žádostí denně o dotace z Nová zelená úsporám

1389
Nova_zelena_usporam
Foto: Pixabay.com

Za letošních prvních pět měsíců zažádalo o dotace z programu Nová zelená úsporám [NZÚ] tolik domácností, kolik o ně požádalo za celý loňský rok. Důvod jsou rychle rostoucí ceny energií a snaha o energetickou soběstačnost.

Zatímco v předchozích letech evidoval Státní fond životního prostředí ČR [SFŽP ČR] v programu průměrně 35 žádostí denně, loni to byl už dvojnásobek. Letos ale láme rekordy. Každý den SFŽP ČR přijímá kolem 170 žádostí.

Oproti minulým letům je zájem o dotace z NZÚ nyní téměř čtyřnásobný. Jen za pět měsíců tohoto roku obdržel Státní fond životního prostředí ČR již 23 745 žádostí s požadavkem na 4,6 miliardy korun,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková [za KDU-ČSL].

Nová zelená úsporám v režimu rodinné domy a bytové domy nabízí dotace na:
  • Komplexní nebo dílčí zateplení.
  • Spolu se zateplením také na instalaci stínicí techniky.
  • Výstavbu či nákup domu s velmi nízkou energetickou náročností.
  • Výměnu kotlů a kamen.
  • Environmentálně šetrné způsoby vytápění.
  • Přípravu teplé vody.
  • Zpětné získávání tepla z odpadní vody.
  • Instalaci obnovitelných zdrojů energie.
  • Instalaci systémů řízeného větrání.
  • Hospodaření s dešťovou a odpadní vodou.
  • Výstavbu zelených střech.

Program Nová zelená úsporám je dlouholetou stálicí na tuzemském dotačním nebi. Rozhodnutí žádat z něj o dotace ale má podle odborníků přesto vždy předcházet finanční rozvaha na náklady nízkoenergetického řešení s dotací a bez dotace. Čerpání dotace totiž podmiňují vyšší technologické standardy, jež kladou nároky na cenu zvoleného řešení a výši spoluúčasti. Rychle rostoucí ceny energií ale přiměly domácnosti volit nízkoenergetická řešení s pomocí dotací za každou cenu.

Nová zelená úsporám rozšířila oblasti podpory

Ministerstvo životního prostředí navíc rozšířilo nabídku programu. Nově z něj mohou čerpat dotace na výměnu nevyhovujícího vytápění majitelé bytů v bytových domech i jednotlivě. Přičemž nabídku dotací MŽP rozšířilo také na majitele řadových domů evidovaných jako vymezené bytové jednotky. Podporu „řadovek” SFŽP ČR zařadil do kategorie Rodinné domy. Jejich majitelům se tím otevírá možnost získat všechny druhy podpor, které úřad dosud nabízel jen vlastníkům rodinných domů.

Jde o legalizaci obnovitelných zdrojů, říká Pavel Podruh

Podle ministryně životního prostředí jsou tu i další novinky. Další skupinou, která bude mít nyní možnost získat finanční prostředky z programu, jsou žadatelé s již dříve vyplacenou podporou na novostavbu, případně ti, kteří tuto dotaci aktuálně čerpají. Takoví zájemci si opět požádají o dotaci, a to na doplňková energetická opatření. K nim patří fotovoltaika, řízené větrání, využití tepla z odpadních vod a ohřev vody pomocí obnovitelných zdrojů energie. V případě bytových domů žádají o dotace také příspěvkové organizace zřizované obcemi a kraji.

Fotovoltaika zažívá v Česku boom

Velký zájem mají dle úřadu české domácnosti také o dotace na fotovoltaiku a výměny neekologických kotlů, které se vyplácejí z Národního plánu obnovy [NPO]. Počet žádostí o dotaci na domácí fotovoltaiku přijatých od počátku roku už překonal čísla za celý loňský rok a tvoří polovinu všech žádostí.

Druhým nejčastěji žádaným opatřením jsou výměny neekologických kotlů a lokálních zdrojů. Podpora nabízí i dotace z programu kotlíkových dotací, které letos cílí výhradně na nízkopříjmové domácnosti.

Nová zelená úsporám podpoří i dobíjecí stanice pro elektroauta

A zájem přetrvává i o takzvanou Dešťovku, tedy oblast podpory hospodaření s dešťovou a odpadní vodou u obytných budov. Dříve samostatný program byl pod program Nová zelená úsporám začleněn loni v říjnu. Výhoda je, že majitelé domů mohou pořízení nádrže na dešťovou vodu kombinovat s dalšími úspornými opatřeními. Například se zateplením nebo výměnou starého kotle. Čímž získávají nárok na finanční bonus. Stále větší oblibě se údajně těší příspěvek na dobíjecí stanice pro elektromobily a zvlášť vyčleněný ohřev vody s pomocí obnovitelných zdrojů energie.

–DNA–

1 komentář

  1. Shora zespoda slibují za elektřinu v české zimě? Když to dobře dopadne tak za další půlrok bude 20 slunečných dnů který něco vyrobí. je to stejné jako s podomními prodejci předražený h hrnců. Je potřeba je zregulovat, ale nato tlachalové ve sněmovně nemají čas.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here