Platy ve veřejném sektoru stoupnou od září o 10 %

3532
platy
Foto: Pixabay.com

Většině pracovníků veřejného sektoru od září stoupnou platy o deset procent, a to i ve státní službě. Na zvýšení všech letos zmrazených platových tarifů se včera [23.8.] dohodli odboroví předáci s lídry vládních stran. Ti slibují i propouštění.

Skončilo tak několikaměsíční vyjednávání, v němž odbory požadovaly růst platů lidí ve veřejném sektoru tak, aby kvůli inflací neklesla jejich kupní síla. Aktuální zvýšení platů se týká úředníků, pracovníků v kultuře, nepedagogů ve školství i dalších profesí. Policistům, hasičům a pracovníkům sociálních služeb od letošního ledna platový základ již stoupl o 700 korun. Učitelé si polepšili o dvě procenta, zdravotníci o šest procent. Policistům, hasičům a vojákům vláda znovu přidá deset procent od příštího roku.

Aktuální dohodu s odbory včera [23.8.] potvrdil ministr práce Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Podle něj si od září polepší kolem 365 000 lidí. Původně měli dostat přidáno jen pracovníci veřejných služeb, nikoli zaměstnanci státu. To již neplatí a přidá se všem. Včera dojednané zvýšení platů si ze státního rozpočtu vezme 1,1 miliardy korun.

„Dnes jsme za vládní koalici představili kompromis, aby se zvýšil plat i pro zaměstnance pod státní službou od září… Nemáme uzavřenou otázku roku 2023,” uvedl Jurečka.

Později na svém twitterovém účtu uvedl, že od ledna 2023 současně dojde ke snížení počtu státních zaměstnanců.

„Toto musí být od 1. 1. 2023 vidět v počtu a snížení počtu státních zaměstnanců,” napsal Jurečka s odkazem na to, že to vládní koalice slíbila i ve svém společném prohlášení.
I nadále podle něj ale platí dřívější dohoda, podle níž od ledna o deset procent porostou základní platy policistům, hasičům a vojákům.

„Vláda o tom ještě nerozhodla, teprve o tom bude hlasovat. Pouze dala politický příslib,“ vysvětlil pak v této souvislosti v nedávném podcastu FinTag.cz ministr Jurečka.

Jurečka: Valorizace penzí nedovoluje přidat všem stejně

V něm i popsal, jak vypadala jednání o zvýšení platů policistům: „Pan ministr vnitra Vít Rakušan přišel na vládu s tím, abychom tuto informaci řekli veřejně už v tento okamžik. A to proto, že mnoho z těch lidí, kteří pracují v rámci ozbrojených bezpečnostních složek, třeba zvažuje, zda někdy v průběhu září, října nepodá výpověď. Zda neodejdou ze služebního poměru, protože třeba kalkulují s nějakou otázkou výsluh…

Podle Jurečky jde i o pozitivní signál směrem k ostatním profesím. Když totiž vláda řekne, že pamatuje na ozbrojené a bezpečnostní složky, logicky i ti ostatní podle jeho slov pochopí, že ani oni „nemohou stát bokem“.

Platy z veřejných rozpočtů dostává asi milion lidí

Pro letošek se plat zmrazil úředníkům, pracovníkům kultury, nepedagogům ve školství a dalším profesím. Podle Národní rozpočtové rady [NRR] je přímo či nepřímo na veřejné rozpočty v Česku napojeno přibližně milion lidí. Platy ve veřejné sféře stanovuje pět tabulek. Kabinet od září počítá s desetiprocentním zvýšením částek v první z nich.

Dál žijeme na dluh, říká Jan Pavel z Národní rozpočtové rady

Podle odborů se přidání týká nepedagogických pracovníků ve školství a nezdravotnických profesí ve zdravotnictví a lidí z příspěvkových organizací. Výdělek by tedy měl vzrůst zaměstnancům muzeí a galerií, hercům z divadel, hudebníkům z orchestrů, kuchařkám, uklízečkám, vrátným i školníkům. Do skupiny patří i úředníci samospráv. Spadají sem také zaměstnanci sportovišť, pečovatelských služeb a domovů, které zřizují města. Tarif poroste i úředníkům a hygienikům ve státní službě.

„Jsme rádi, že náš tlak má pro rok 2022 výsledek a zaměstnanci, kteří měli od ledna nulu, obdrží od září deset procent,” řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů [ČMKOS] Josef Středula.

Podotkl, že výhled ekonomiky je “ještě krutější” než před pár měsíci. Podle poslední predikce Ministerstva financí ČR [MF ČR] průměrná inflace letos dosáhne 16,2 procenta a příští rok 8,8 procenta.

MF ČR predikuje pro letošní II. pololetí mírnou recesi

Dříve ministerstvo financí pro letošek očekávalo průměrné zdražení o 12,3 procenta a příští rok o 4,4 procenta. Nyní se čeká i růst sumy na výdělky, a to letos o 9,8 procenta a příští rok o 7,9 procenta. Pro letošek úřad očekával 6% růst platů a mezd a pro příští rok o 6,2 procenta. Ekonomové ale varují, že přílišný růst platů ve veřejné sféře a mezd v privátní sféře nese riziko mzdové spirály. Ta spolu s ostatními faktory hrozí další akcelerací inflace.

Odboráři dál hrozí nepokoji

Odboráři již dříve kvůli platům pohrozili protesty. Devět odborových svazů veřejné sféry zůstává kvůli výdělkům stále ve stávkové pohotovosti a další čtyři je podporují, sdělil po jednání s vládou mluvčí odborových svazů ve veřejné sféře Pavel Bednář.

Vláda Petra Fialy si zahrává se sociálním smírem, tvrdí odboráři

Ministr Jurečka včera zopakoval, že výhrůžkám odborů nerozumí: „Když tady máme situaci, že pro rok 2022 jsme dohodnuti a máme dohodu na tom, že budeme v průběhu září jednat, tak já důvod nevidím.”

Podle odborových předáků má stávková pohotovost podpořit vyjednávání o růstu výdělků na příští rok. I v tomto případě budou odboráři a zástupci ministerstev jednat o úpravě platových tabulek. Odborům vadí, že zaměstnanci veřejného sektoru mají tarify pod minimální či zaručenou mzdou. Výslednou dohodu by pak podle Jurečky kabinet s předáky mohl uzavřít do konce září.

Odboráři loni prodali Radost. A prodávat budou dál

Podle informačního systému o průměrném výdělku zaměstnával v prvním letošním čtvrtletí veřejný sektor 712 100 lidí. Průměrný plat v něm činil 40 352 korun. Meziročně se zvedl o dvě procenta. Polovina pracovníků pobírala víc než 37 633 korun.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here