Itálie s daní z mimořádných zisků neuspěla. Tak ji zvýší

3887
mimoradnych_zisku
Ilustrační foto: Redakce FinTag.cz

Firmy v Itálii neplatí novou vládní daň z mimořádných zisků. Argumentují tím, že zákon určuje výpočet mimořádného zisku z odvodů daně z přidané hodnoty [DPH], nikoliv opravdových zisků. 

Itálie byla mezi prvními evropskými zeměmi, které daň z mimořádných zisků zavedly, a očekávala výnos deset až jedenáct miliard eur [cca 245 až 269 mld. Kč]. Avšak nová daň, která mířila hlavně na energetické společnosti, italské státní kase zatím vynesla výrazně méně peněz, než kolik tamní vláda očekávala. Mnoho firem novou daň nezaplatilo a obrátilo se kvůli ní na soudy. K platbě daně energetické firmy veřejně vyzval premiér Mario Draghi. Uvedla to agentura Reuters.

Daň z mimořádných zisků: 25 procent z bilionu

Sazba daně v Itálii činí 25 procent a podle vlády by se měla týkat mimořádných zisků ve výši zhruba 40 miliard eur [cca 981 mld. Kč]. Energetické firmy musely první zálohu ve výši 40 procent odhadovaného odvodu zaplatit do konce června, se sankcí do konce srpna.

V řádném termínu do konce června italská státní kasa obdržela asi jednu miliardu eur a do konce srpna pak další miliardu eur. Ministerstvo financí ale počítalo s dvojnásobným výnosem. Mnoho firem daň totiž neplatí a některé se obrátily na soud.

Raffaella Tenconi: Itálie je v mnoha ohledech dysfunkční

Firmy si například stěžují, že mechanismus, který zákon určuje pro výpočet mimořádného zisku, vláda založila na odvodech DPH, nikoliv na opravdových ziscích. Ani samotný výpočet není podle firem příliš jasný. Například energetický gigant Eni na konci srpna ohlásil, že se zmýlil ve výpočtu očekávaného odvodu daně, který se tak zvýšil z 550 milionů na téměř trojnásobek. Firma dodatečně doplatila na zálohách 340 milionů eur.

Výběr daně půjde na podporu domácností

Vzhledem k problémům ministerstvo financí zvažuje některé změny v úpravě daně. Odvod by se týkal méně firem, sazba by se ale zvýšila na 50 procent. Z mechanismu výpočtu by byly vyloučené některé jednorázové faktory, například firemní akvizice.

Itálie vezme zemní plyn z Angoly, Konga, Egypta a Alžírska

Výnos z daně měl podle záměrů premiéra Draghiho pokrýt část výdajů na pomoc domácnostem a firmám, na kterou vláda dosud vyčlenila 52 miliard eur [cca 1,2 bil. Kč]. Kvůli inflaci však výrazně rostou výnosy některých dalších daní, například DPH.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here