Přídavky na děti se od ledna zvýší průměrně o 200 korun

960
pridavky_na_deti
Ilustrační foto: Pixabay.com

Přídavky na děti od příštího roku stoupnou o 30 procent, v průměru o 200 korun na 1 300 korun. O minimálně pět procent vzrostou i částky životního a existenčního minima. Rozšíří se tak i počet lidí s nárokem na sociální dávky.

Na navýšení přídavků na děti o 30 procent stejně jako zvýšení životního a existenčního minima se tento týden shodla vláda. Konkrétní částku stanoví s ohledem na vývoj inflace až koncem roku. Vycházet přitom bude z dat Českého statistického úřadu.

„Vyjdeme z údajů o inflaci tak, jako tomu bylo u předchozích valorizací. Každopádně panuje shoda, že tyto částky, od nichž se odvíjí i řada dalších dávek v rámci sociálního systému, od ledna opět zvýšíme,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Podle něj se dá v současné chvíli předpokládat navýšení obou částek nejméně o pět procent. Životního a existenční minima letos vzrostly už dvakrát, a to v dubnu o deset procent a v červenci o dalších 8,8 procenta.

Jurečka: Valorizace penzí nedovoluje přidat všem stejně

Aktuálně činí životní minimum pro jednotlivce 4 620 korun, pro první osou v domácnosti pak 4 250 korun a pro další dospělou osobu 3 840 korun. Nezaopatřené děti se hodnotí o stokoruny nižšími částkami v závislosti na věku.

Podle částek životního minima se posuzuje nárok domácností na některé sociální podpory, například přídavky na děti a porodné. Oba ukazatele zvyšuje svým nařízením vláda. Zmocněna je částky životního a existenčního minima zvyšovat vždy od 1. ledna podle skutečného vývoje spotřebitelských cen. Pokud nárůst nákladů na výživu a ostatní základní osobní potřeby přesáhne v rozhodném období pět procent.

„Částky životního a existenčního minima může vláda za mimořádných okolností zvýšit také mimo termín pravidelné valorizace,“ upozorňuje ve svých pokynech Úřad práce ČR.

Přídavky na děti se od ledna zvýší průměrně o 200 Kč

Navýšení životního minima potěší i domácnosti pobírající přídavky na děti. Na ně mají totiž nárok ty domácnosti, jejichž čistý příjem nepřesahuje 3,4násobek životního minima. Od ledna se tak rozšíří i počet domácností s nárokem na přídavky na děti. Podle Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV] letos činí průměrný měsíční přídavek na dítě 1 100 korun. Avšak od ledna podle odhadu úřadu vzroste v průměru o 200 koruna na 1 300 korun na měsíc. V rodinách, kde alespoň jeden z rodičů pracuje, studuje nebo pobírá důchod zůstane dávka nadále o 500 korun vyšší. Nyní podle věku dítěte domácnosti pobírají v základu 630, 770 či 880 korun měsíčně.

Vláda zvedla normativy u příspěvku na bydlení

Zvýšit přídavek na dítě doporučují odborníci na sociální problematiku i Národní ekonomická rada vlády [NERV]. Podle nich dávka dobře cílí na domácnosti s nižším příjmem.

„Když odečtete penze a rodičovský příspěvek, to nejsou dávky, tak vám z českého sociálního systému zbyde několik zanedbatelných položek v řádu několika miliard korun. Podíl veřejných výdajů na skutečně cílené sociální dávky a podporu v Česku patří mezi ty nižší v Evropě,“ uvedl v nedávném podcastu FinTag.cz poradce premiéra a člen NERV Daniel Münich.

Zvýšit přídavky na děti doporučuje i NERV

Podle něj je mýtus, že sociální podpora a dávky v Česku jsou vysoké a demotivační. Opak je pravdou, říká. Zmiňovaný přídavek na dítě podle jeho slov oproti roku 2008 reálně klesl o 30 procent.

„Zde stát z podpory například docela vycouval. A náš sociální systém není ani extrémně zneužívaný. Rozhodně není něco super zajímavého, žít v Česku na dávkách. A lidé, kteří to říkají, neví, co říkají,“ upřesňuje v podcastu FinTag.cz Daniel Münich.

Žít na dávkách není v Česku nic super zajímavého

NERV navrhuje zvednout částky přinejmenším o 30 procent. Koalice chce z doporučení vycházet a držet se 30 procent. Základní přídavek by tak od ledna činil 820, 1 000 a 1 150 korun. Pro rodiny s pracujícími či studujícími by měla být částka dál o 500 vyšší.

Úřady práce vyplatily v červenci podle údajů MPSV 300 900 přídavků na děti, to je o 25 procent víc než loni za stejný měsíc. Tehdy dávku dostalo 240 000 dětí. Výdaje letos za sedm měsíců dosáhly 2,04 miliardy korun, loni to bylo 1,28 miliardy. Příští rok by se podle Jurečky po úpravě náklady na dávky mohly zvednout o 400 milionů až miliardu.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here