Počet registrovaných uprchlíků z Ukrajiny přesáhl půl milionu

3248
uprchliku
Foto: UNHCR

Více než půl milionu víz dočasné ochrany udělilo Česko běžencům z Ukrajiny. Počet ukrajinských uprchlíků v Česku stále roste. Každý týden si o udělení víza v Česku požádá kolem dvou tisíc Ukrajinců.

Čísla vyplývají z aktuálních dat Ministerstva vnitra [MV ČR]. Podle nich Česko od začátku konfliktu vydalo celkem 502 041 dočasných víz ochrany. Před válkou podle údajů Policie ČR v Česku pobývalo zhruba 200 000 ukrajinských občanů. V součtu tak činí počet evidovaných Ukrajinců na našem území přes 700 000. Někteří z držitelů dočasné ochrany se ale vrátili domů, případně pokračovali do západních států, nejčastěji do Německa. Kolik ukrajinských občanů se skutečně zdržuje na území Česka úřady ale neví.

Přesnější údaj o počtu uprchlíků z Ukrajiny v Česku přinese uzavírka dat z konce března. Do tohoto termínu si totiž uprchlíci povinně prodlužují víza dočasné ochrany. Po jejich prodloužení jim dočasná ochrana potrvá do konce března 2024. Ministr vnitra Vít Rakušan [STAN] 12. března v České televizi řekl, že o prodloužení víza zatím požádalo 271 000 lidí.

Aktivních držitelů dočasné ochrany z Ukrajiny bylo ke konci loňského roku v zemích EU přes 3,8 milionu. Polovina z nich připadá na Německo a Polsko. Oba státy mají zhruba čtvrtinový podíl. Na třetím místě je s jedenáctiprocentním podílem Česká republika. Podle dat neziskových organizací, Světové zdravotnické organizace i MV ČR má Česko v přepočtu na obyvatele nejvíc uprchlíků z Ukrajiny s dočasnou ochranou ze všech zemí Evropské unie.

Každý týden přibývá cca 2 000 uprchlíků

Zatímco loni po vypuknutí bojů na Ukrajině udělovalo Česko až pět tisíc víz dočasné ochrany denně, nyní se tento počet stabilizoval a úřady vydávají přes dva tisíce i více víz týdně. V únoru a začátkem března to bylo více než 2 400 víz týdně. Od 20.3. do 26.3. úřady vystavily 2 154 víz. Česko udělí v průměru sedm tisíc těchto víz měsíčně. Víza dočasné ochrany uprchlíkům plně zpřístupňují systém hrazených zdravotních služeb z veřejného pojištění, vzdělávání a bez problémů u nás mohou i pracovat.

Ukrajinští běženci odvedli na zdravotní pojištění 1,1 mld. Kč, říká šéf VZP

Ruská invaze na Ukrajinu začala loni 24. února. Generální tajemník OSN António Guterres letos na konci února řekl, že v celé Evropě bylo od začátku války ohlášeno více než osm milionů ukrajinských uprchlíků a 5,4 milionu lidí na Ukrajině je vnitřně vysídleno. Migranti z Ukrajiny nemíří pouze na Západ, ale také do Ruska. Přičemž podle dat OSN se do něj přesunulo z Ukrajiny 2,8 milionu lidí. Rusko hovoří o pěti milionech lidí z Ukrajiny.

Ukrajinci na trhu práce

Podle dat Úřadu práce ČR [ÚP ČR] ke konci února pracovalo na území České republiky 98 215 občanů Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. Nejvíce ve Středočeském [16 880 osob], Plzeňském [14 458 osob] a Jihomoravském kraji [10 616 osob]. Ke konci února evidoval jako zájemce či uchazeče o práci ÚP ČR celkem 17 190 občanů z Ukrajiny pod dočasnou ochranou [leden 16 310 osob]. Od vypuknutí krize na Ukrajině se do 28. 2. 2023
zaevidovalo u ÚP ČR 35 612 [leden 31 270] cizinců pod dočasnou ochranou.

Od dubna musí firmy ČSSZ hlásit i dohodáře z Ukrajiny

Jednou z častých překážek výkonu především kvalifikovaných profesí je u ukrajinských běženců jazyková bariéra. Úřady práce proto nabízí pomoc s financováním kurzů českého jazyka. Kurz češtiny v rámci rekvalifikací od vypuknutí konfliktu na Ukrajině zahájilo 3 555 osob a 2 342 z nich ho absolvovalo. Jen v únoru 2023 nastoupilo do kurzu 867 cizinců, 335 z nich ho úspěšně ukončilo. Vždy šlo o zvolenou rekvalifikaci. Oproti tomu odborných rekvalifikací probíhá podstatně méně. Důvodem je zřejmě neznalost českého jazyka.

–DNA–

8 KOMENTÁŘE

  1. Za diskriminaci českých dětí považuji zvýhodnění dětí z UA nemuset ukládat zkoušky z jazyka českého při přijímačkách!!! Právník Baláš a jeho ministerský hit team dokonale ukázal výklad lidský práv! Pro někoho! Nikdo z čsl. emigrantů nemě v cizině takové výhody! A už vůbec nemluvě o všem dalším, čeho se Ukrajincům zde dostává. Z českého Karibiku se jim chtít nebude…

  2. Tito ekonomičtí turisté z Ukrajiny stojí danové poplatníky 2,6 miliardy měsíčně. V tom není započítáno VZP , zadarmo doprava, ubytování a kultůrní akce.

  3. V Karlovarském kraji pracují UÁčka pro Rusáky a využívají fialový systém, výhody zdravotnictví a sociální turismus. Nikdo ze státních orgánů nic nekoná ale Čechu pracuj, plať daně a drž ……

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here