Vláda Petra Fialy si jde pro úvěr k Evropské komisi

1058
Evropske
Ministr dopravy Martin Kupka s premiérem Petrem Fialou na obhlídce stavby obchvatu Bludova na silnici I/44. Podle ministra Kupky práce pokračují podle plánu. Uvedl, že první řidiči místem projedou v příštím roce. / Foto: Úřad vlády ČR

Česko projeví předběžný zájem o půjčku od Evropské komise [EK] minimálně v objemu 70 miliard korun [68,8 mld. Kč]. Shodla se na tom dnes [29.3.] vláda Petra Fialy [ODS] na svém výjezdním zasedání v Jeseníku.

O výši půjčky rozhodne kabinet podle ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka [STAN]. Ten uvedl, že vláda je připravena na všechny varianty čerpání z evropského Nástroje pro oživení a odolnost. Avšak až poté, kdy Evropské komisi upřesní „dílčí nejasnosti v podmínkách čerpání“.

Půjčky mají podle Bekova mluvčího Marka Zemana splatnost 30 let od data poskytnutí dané tranše. Prvních deset let státy splácejí pouze úroky a teprve po deseti letech začínají splácet jistinu půjčky, a to každý rok pět procent ze zapůjčené částky. Úrokové sazby vycházejí z aktuální situace na finančních trzích. Vláda je představuje jako výhodnější než financování prostřednictvím dlouhodobých státních dluhopisů. Odkazuje přitom k dřívějším zkušenostem čerpajících zemí, jakkoli z dob levného financování státního dluhu.

Deset miliard dluhu Česko ročně vyjde na 500 až 600 milionů

Kabinet kromě půjčky z evropského Nástroje pro oživení a odolnost [NextGenerationEU, pozn. red.] u EK požaduje údajně 100 až 200 miliard korun pro Národní plán obnovy [NPO].

Česko má možnost půjčit si od Evropské komise 14,3 miliardy eur [cca 340 mld. Kč] už dva roky. Rozpočet programu Nástroj na podporu oživení Next Generation EU činí 750 miliard eur [17 685 bil. Kč]. Celková podpora Next Generation je 1,8 bilionu eur [cca 138 bil Kč].

Kde se žádá o půjčku u Evropské unie

Členské státy musí případnou žádost o půjčku předkládat současně se žádostí o změny v již schváleném NPO. Plán vznikl na zmírnění dopadů pandemie covidu a znovunastartování ekonomik s využitím evropských peněz z Nástroje pro oživení a odolnost EU v letech 2021 až 2027. Česká republika by z něj měla ve formě grantů získat 179 miliard korun.

Česko si půjčí deset miliard na pomoc Ukrajincům

Vláda Petra Fialy tvrdí, že peníze z úvěru použije především na investice do energetické bezpečnosti. Patří sem například úprava Transalpinského ropovodu [TAL] nebo výstavba česko-polského plynovodu Stork 2.

Deficit státního rozpočtu v únoru trhl historický rekord

Dále by měly finance směřovat na energetické úspory, kupříkladu na renovace veřejných budov nebo investice do energetické infrastruktury s ohledem na posílení distribuční sítě. Velkou část by mohly tvořit investice do železniční infrastruktury.

–ČTK/RED–

6 KOMENTÁŘE

  1. Fiala je ubožák a nejen, že neumí počítat,ale je velice ubohý ekonom.
    Zadluží ČR na desítky let.
    Falova vláda ČR se nazývá jako doba temna.

  2. Nechápu, proč si půjčujeme 70 miliard korun, když je chce naše vláda příští rok ušetřit ve státním rozpočtu ?
    Prepáčtě, som z toho volajako zmetený.

  3. Nebudu rozebírat rozhodnutí vlády, stát ještě více zadlužit. Chtěl bych však zde upozornit na jednu důležitou věc. Půjčka má nějakou strukturu, na co může být využita. I v článku se píše, že také na energetické úspory. Protože se jedná o vázanou půjčku, musela si vláda ujasnit a říci, na co ji využije a tím pádem si záměry nechat schválit. Pokud je pravda, co jsem četl, myslím však, že to pravda je, tak vláda měla v plánu, že z půjčky zafinancuje horkovod z Dukovan do Brna. Páru z turbín je nutné zchladit, k čemuž je potřebná voda, obvykle z řek. Odpadní teplo tím odchází pánu Bohu do oken. Navíc v horkých letních dnech, i ve Francii to tak mají, nad únosnou míru vodu v řece ohřívají. Jak známo z fyziky, rozpustnost plynů v kapalinách klesá se stoupající teplotou, tak není vzácné, že kvůli životu v řekách docházelo v Evropě k odstavování reaktorů. Takže by se tím pádem nejen ušetřilo a navíc teplo by šlo tam, kde je potřeba. I v létě se spotřebuje dost tepla. Ale bohužel. Jestli vám to přijde nelogické, proč bohužel, když by se mělo investovat do úspor, tak víte proč? Jen naznačím stopy. Schválení/neschválení účelu půjčky (první stopa). Zdroj tepelné energie (druhá stopa). Kdo vhodné, či nevhodné záměry schvaluje (třetí stopa). A proč nakonec s tímto bohulibým záměrem vláda v dnes už pošahané EU narazila? Na to už musíte přijít sami! Tedy, pokud v tisku mluvili pravdu. Neověřoval jsem to, protože mi to přijde i dost logické, jak politiku sleduji.

  4. Situace se současnou pětikoaliční vládou P.Fialy je neudržitelná.Generuje dluhy na které si vypůjčuje,inflaci svým jednáním zvyšuje a hospodářství je v recesi. Měl by v druhé polovině roku premiér Fiala odstoupit. Nový prezident P.Pavel by jmenoval úřednickou vládu,která by měla jedinný cíl zastavit zadlužování státu a dovládnout do řádného termínu voleb. Byla by to dostatečně dlouhá doba ke konsolidaci národního hospodářství.

  5. Proč by si Fiala + pěti žumpa nepujčovala deset miliard na pomoc ..UK..!! KDYŽ TO ZAPLATÍ ČEŠI..!!! PROTO VALORIZACE DŮCHODŮ, A ZVEDÁNÍVŠECH MOŽNÝCH DANÍ..! ZAPÁR LET NEBUDE PO ..FIALOVY A PĚTI ŽUMPĚ ANI VIDU ANI SLECHU..!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here