Developeři stahují část bytů z prodeje. Nabízejí je k pronájmu

977
bytu
Foto: Redakce FinTag.cz

Téměř dvě pětiny developerských společností [38 %] potvrdily, že odstoupily od záměru některé byty prodat a nabídly je k pronájmu. 57 procent z nich totiž potvrzuje větší zájem o pronájmy než o nákupy nových bytů.

Závěr vyplývá ze studie zaměřené na rezidenční development CEEC Research. Ta potvrdila i citelný propad poptávky po nových bytech ze strany kupujících. Hlavním důvodem jsou drahé hypotéky a ekonomická nejistota.

Nájemní bydlení je nyní podle studie dostupnější než vlastnické bydlení. Nevyžaduje velkou finanční investici na začátku, stranou jde i starost o údržbu nemovitosti a je snadnější se přestěhovat do jiného bytu. Na otázku, zda nyní bude o nájemní bydlení větší zájem než o vlastnické bydlení, odpovědělo 57 % developerů ano, pouze 43 % ne [viz graf vpravo, pozn. red.].

Developeři, kteří s výstavbou nájemních bytů začali, anebo ji plánují, chtějí na nájemní bydlení vyčlenit v průměru 36 % ze všech projektů, které mají. Další tři pětiny [62 %] zůstávají u původních projektů. To znamená, že pokračují v projektech výstavby zaměřených výhradně na prodeje bytů.

Developeři věří v trend vlastnického bydlení

Na trendu, že Češi dávají přednost vlastnímu bydlení se ale nic nemění. Což potvrzuje fakt, že 76 procent rezidenčních developerů aktuálně staví bytové domy výhradně se záměrem jejich prodeje.

Lidé si uvědomují, že vlastní byt je bezpečná životní jistota domova s rostoucí hodnotou a je lepší mít po letech hypotékou splacený vlastní byt než jen krabici plnou účtů. V Central Group se proto nadále chceme orientovat primárně na prodej bytů pro vlastní bydlení,“ potvrzuje předseda představenstva společnosti Dušan Kunovský.

Central Group podle jeho slovo bude nadále preferovat nabídku bytů k prodeji. Na aktuální situaci na trhu reaguje nabídkou programu Garantovaná hypotéka. Ten kupujícím dává záruku, že pokud by se společnosti ke dni dokončení vybraného bytu [v budoucnu, pozn. red.] nepodařilo s bankami vyjednat maximální sazbu 2,99 % ročně, finanční rozdíl pro dobu prvních tří let splácení hypotéky vyrovná ze svého. Program míří na všechny byty s datem dokončení v roce 2024 a později.

V Praze se loni prodalo pouhých 2 400 nových bytů

Tato nabídka ilustruje současnou politiku developerů, kteří, než aby nové byty zlevnili, raději nabídnou klientům nějaký bonus. Zároveň potvrzuje víru v odeznění inflace a pokles úrokových sazeb již na konci letošního a zkraje příštího roku.

I developeři se potýkají s dražším financováním

Stejně jako ostatním firmám i developerům zdražilo financování jejich projektů pomocí komerčních úvěrů. Ty zdražily kvůli 7% úrokovým sazbám centrální banky, jež si vyžádala v Česku dlouhodobě vysoká inflace. Bankovní úvěry využívá k realizaci projektů podle studie CEEC Research 62 procent z nich.

„Největšími problémy ovlivňujícími developerskou rezidenční výstavbu jsou vedle pomalého stavebního řízení zejména vysoké úrokové sazby. Na to uměla část trhu zareagovat,“ říká výkonný ředitel CEEC Research Michal Vacek.

Inflace v březnu klesla. Stále je ale 15%

A jsou to i náklady na financování, které drží developery u jejich záměru byty hlavně prodávat. Důvodem je využití peněz z prodeje na realizaci dalších stavebních projektů.

„Pokud mají developeři připravené další projekty k realizaci, potřebují reinvestovat vlastní zdroje, které jsou důležité u každého projektu i v případě bankovního financování,“ upozorňuje Vacek.

Stát zadotuje výstavbu nájemních bytů

Novinkou na trhu je posílení spolupráce s obcemi, které nově dostávají dotace od Ministerstva pro místní rozvoj [MMR] na výstavu nájemního bydlení. Tři pětiny dotázaných ředitelů společností [61 %] by o spolupráci s obcemi při výstavbě nájemních bytů měly zájem, například formou PPP projektů.

Jedna pětina z nich [19 %] výstavbu společných projektů nájemního nebo sociálního bydlení již ve spolupráci s obcemi plánuje. Stále ale platí, že samotné obce se výstavbě bytů výhradně z vlastních rozpočtů samy věnovat nechtějí.

Byla chyba prodávat obecní byty, říká primátor města Most

I proto Státní fond podpory investic [SFPI] spadající pod MMR spustil program Nájemní bydlení. Projekt podpoří 800 miliony korun výstavbu hlavně obecních nájemních bytů. Do roku 2025 půjdou ze SFPI na výstavbu bytů celkem tři miliardy korun. V těchto týdnech MMR s Evropskou komisí dojednává dalších osm miliard korun z Národního plánu obnovy.

„Chceme zapojit také soukromé zdroje nebo mezinárodní instituce jako Evropskou investiční banku. Naší ambicí je do dostupného bydlení v následujících letech poslat až 20 miliard korun. Téměř ve všech případech jde o návratné finanční nástroje, kombinace dotace a úvěru, peníze se budou do systému v průběhu let vracet,“ vysvětlil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš [Piráti].

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here