Daniel Ryšávka nově vede Státní fond podpory investic

913
Daniel_Rysavka
Daniel Ryšávka / Foto: SFPI

Novým ředitelem Státního fondu podpory investic [SFPI] se stal Daniel Ryšávka. Do funkce ho jmenoval a dnes [2.5.] uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš [Česká pirátská strana].

Do Státního fondu podpory investic Daniel Ryšávka přechází z Národní rozvojové banky. V ní spolupracoval na přípravě finančních nástrojů a veřejných investic pro dostupné bydlení v gesci Ministerstva pro místní rozvoj [MMR]. K jeho hlavním úkolům ve SFPI patří rozvoj projektové podpory Fondu a rozvoj financování sociálního a dostupného bydlení.

„Rád bych navázal na to nejlepší, co se v SFPI v posledních letech udělalo. Zároveň se chci zaměřit na hledání nových nástrojů a programů ke zvyšování dostupnosti bydlení,“ uvedl.

Developeři stahují část bytů z prodeje. Nabízejí je k pronájmu

Dodal, že problematiku dostupného bydlení roky v Česku „bohužel“ nikdo systematicky neřešil. A proto chce přispět k jejímu nastartování. Podle něj jde o důležitou změnu, která mnoho lidí, ať už mladých rodin, seniorů, zaměstnanců nejpotřebnějších profesí nebo občanů s nízkými příjmy vyvede z tíživé situace.

„Toto vnímám jako hlavní prioritu, kterou se budu snažit ze všech sil prosazovat,“ řekl.

Kdo je Mgr. Daniel Ryšávka

Daniel Ryšávka absolvoval Masarykovu univerzitu v Brně. Absolvoval i francouzskou prestižní školu pro nejvyšší státní úředníky École nationale d´administration [ENA] ve Štrasburku. Poté sbíral profesní zkušenosti ve veřejné správě a v soukromém sektoru v několika evropských zemích. Působil na francouzském ministerstvu obrany či v Erste Group Bank v Bruselu.

„Oblasti státní správy a samosprávy, podpory veřejných investic, udržitelného rozvoje regionů či sociálního a dostupného bydlení se věnuje na mezinárodní úrovni už od studia,“ uvedla mluvčí SFPI Karolína Smetanová.

Upřesnila, že Ryšávka za svůj profesní život získal bohatou praxi v oblasti financování a udržitelnosti projektů veřejné infrastruktury. Sám Daniel Ryšávka řekl, že by ve své nové funkci rád čerpal právě z těchto dlouhodobých zkušeností ze zahraničí. A mimo jiné i využil příklady nejlepší praxe z evropských zemí a institucí, především v oblasti projektové podpory a financování sociálního a dostupného bydlení.

SFPI pozastavil zvýhodněné úvěry na bydlení. Nemá peníze

Státní fond podpory investic je samostatnou právnickou osobou zřízenou zákonem č. 211/2000 Sb. Fond patří mezi nepřímo řízené organizace Ministerstva pro místní rozvoj. Jeho účelem stejně jako jeho veřejným posláním je podporovat udržitelný rozvoj obcí, měst a regionů, bydlení a cestovního ruchu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here