Rozdíl mezi průměrnou mzdou v Česku a Rakousku je 67 422 Kč

47954
prumernou
Foto: Pixabay.com

Průměrná mzda v soukromém sektoru v eurech se letos v ČR meziročně zvýšila o 9,8 procenta na 1 683 eur [cca 40 324 Kč]. Česko má nejvyšší průměrnou mzdu v eurech ze zemí Visegrádské skupiny. Na tu rakouskou ale zdaleka nedosáhne.

Informace vyplývají z každoroční studie poradenské společnosti Mazars, která porovnává mzdy a daňové systémy 22 zemí střední a východní Evropy. Podle ní se od počátku koronavirové pandemie české mzdy přiblížily německým, ale naopak se zvětšil rozdíl mezi Českem a Rakouskem. Nejvyšší průměrnou mzdu v celé střední a východní Evropě pak má:

  • Rakousko: 4 497 eur [cca 107 746 Kč]
  • Německo: 4 045 eur [cca 96 917 Kč]

Naopak nejnižší průměrnou mzdu mají lidé v Kosovu, kde dosahuje 400 eur [cca 9 584 Kč], a na Ukrajině, kde činí 469 eur [cca 11 237 korun].

Podle údajů Českého statistického úřadu [ČSÚ] průměrná mzda v Česku v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 8,6 procenta na 41 265 korun. Reálně při zohlednění inflace ale klesla o 6,7 procenta. Například na Slovensku činila podle tamějšího statistického úřadu průměrná mzda v letošním prvním čtvrtletí v přepočtu 31 794 korun [1 327 eur]. V prvním letošním čtvrtletí tam po zohlednění inflace reálně meziročně klesla o 4,9 procenta.

S průměrnou mzdou Česko v EU ke špičce nepatří

Za poslední tři roky se podle studie společnosti Mazars mzdy v Česku vyjádřené v eurech zvýšily o 23 procent. Česko se tak opět mírně přiblížilo Německu, když v roce 2021 bylo na 34 procentech jeho úrovně. Nyní je na 44 procentech. Naopak se zvětšil odstup od Rakouska, a to z 44 procent tamní mzdové úrovně na 37 procent.

„Na hodinové pracovní náklady jako v Německu se Česko vzhledem k jeho tempu růstu nákladů na hodinu práce dostane až v roce 2075,” uvedl v této souvislosti nedávno hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Česko dál zůstává v půlce nákladů na práci oproti Německu

Podle studie průměrné mzdy v eurech v posledním roce ve většině sledovaných zemí rostly. Pokles naopak vykázaly Německo, Estonsko, Řecko a Slovinsko. Ze zemí V4 byl nejrychlejší růst průměrné mzdy v Polsku, kde se zvýšila o jedenáct procent na 1 439 eur [cca 34 464 Kč]. Na Slovensku podle studie Mazars vzrostla o devět procent na 1 296 eur [cca 31 039 Kč], v Maďarsku o šest procent na 1 445 eur [cca 34 608 Kč].

Polsko opět zvedne minimální mzdu. Česko se k tomu nechystá

Studie dále uvádí, že výše daní z příjmů se ve sledovaných zemích v posledním roce spíše snížila. Mezi jednotlivými státy ale jsou rozdíly. Polovina sledovaných zemí uplatňuje paušální daň z příjmů fyzických osob, kde se zdanění pohybuje v rozmezí od deseti do 20 procent. Ostatní země uplatňují progresivní zdanění a například v Rakousku, Německu a Slovinsku dosahuje horní sazba daně až 50 procent. Česko má dvě sazby daně z příjmů fyzických osob, základní činí 15 procent a zvýšená 23% se uplatňuje na výdělky nad čtyřnásobek průměrné mzdy.

Zdanění práce v Česku a jinde

Studie si všímá i povinných odvodů zaměstnavatelů. V průměru je jejich podíl k hrubým mzdám ve sledovaných zemích 15 procent. Mezi státy jsou ale velké rozdíly. Nejnižší odvody zaměstnavatelů jsou v Litvě, kde dosahují 1,77 procenta hrubé mzdy. V Česku loni byly 24,8 procenta pro roční příjmy do 76 330 eur [cca 1 828 104 Kč]. Na Slovensku dosahovaly 35,2 procenta. Celkově je daňové zatížení práce vůči hrubému domácímu produktu [HDP] v Česku slabě pod průměrem OECD.

Je tu ale i nepřímé zdanění formou odvodů. Zde naopak Česko drží prvenství mezi zeměmi OECD v oblasti odvodů na sociální pojištění. Odvody na povinné pojistné, které platí zaměstnanci, zaměstnavatelé a osoby samostatně výdělečně činné, dosahovaly v roce 2021 v Česku 16,4 procenta HDP. Na stejné úrovni bylo ze zemí OECD v témže roce jen Slovinsko. Druhé nejvyšší odvody mají firmy a zaměstnanci na Slovensku, kde dosahovaly 15,7 procenta HDP a v Rakousku, kde činí 15,4 procenta HDP.

Z dat Ministerstva financí ČR vyplývá, že složená daňová kvóta, kam patří odvody na sociální a zdravotní pojištění a přímé daně, v roce 2021 v Česku dosahovala 33,8 procenta hrubého domácího produktu [HDP]. Průměr OECD činil 34,2 procenta HDP.

Vládní balíček: Průměrné rodiny zaplatí na daních nejvíc

Do zdanění práce brzy promluví vládní ozdravný, konsolidační balíček. Ten se dotkne zejména daně z příjmů fyzických osob. Například zavedením odvodů na nemocenské pojištění. Stejně jako navýší daň z příjmů o dvě procenta u právnických osob. To přesto, že už nyní patří zdanění příjmů právnických osob v Česku k nejvyšším ze zemí Visegrádské čtyřky. Tuzemské firmy tvrdí, že další zvýšení daně sníží konkurenceschopnost Česka vůči ostatním zemím. Zejména vůči Polsku, které vykazuje velice dobré ekonomické výsledky.

–ČTK/RED–

19 KOMENTÁŘE

  1. Já bych se prošetřil k prosperitě, vše poškrtat snížit platy, časem klesnou i mzdy skrze menší poptávku. Ideální cesta do pekel.

    Raději bych utlumil velmi výrazně dotace, stejně je v rámci nich všechno velice předražené. Ať si šetří a investují sami instituce, budou se pak chovat jako řádný hospodář.

    • Problém s “útlumem” dotací je v tom, že dotuje celý svět od Švýcarska po Malajsii. Když je tedy utlumíte příliš, zničíte konkurenceschopnost našeho hospodářství.

  2. To je utopie a hodně zavádějící co tady píšete. Pište o tom kolik lidé vydělají čistého a ne hrubého. V Rakousku funguje úplně jinak daňový a sociální systém, Je tam hrubá a také superhrubá mzda.
    Čistá mzda v Česku se už dnes hodně podobá Rakouské, a průměrný český důchodce má vyšší důchod jako ten německý…

    • Maji ale stale vic. Praze vydelas kdyz mas trochu lepsi odbornou pocizi tak 50czk hrubeho. Ve Svedsku nebo i tom Nemecku klidne s podobnou pozici dosahnes navic treba 120 000czk hrubeho. Ano je to lepsi, ale kdyz prijedes nekde, porad jsme tam chudsi 🙂 USA to uz vubec ne… jsi vem tam prijde v prepoctu amikovi v New York City treba 180 000kc.

    • Hlavně, a to si dobře zapamatujte (příp. ověřte) lidé v celém kolektivním Západě pomalu ale trvale zhruba od 80. let chudnou. Země se liší jen podle toho z jakého základu ke zvratu dochází. Dnešní kapitelismus už není systémem přinášejícím progres jako ve svém začátku. TEhdy měli všichni stejnou startovací čáru, to dnes už neplatí, S vytvořením obrovsky bohatých globálních korporací se startovací čára vytratila a společnost slouží korporacím za pár drobků ponechaných na spotřebním stole. Dnes korporace rozhodují o všem podle svých potřeb, kupují si politiky, novináře a vzdělávací proces formují také podle svých zájmů. Kapitalismus se mění na systém korporátní nadvlády až diktatury. Toť současný západní svět, svět zanikající, zaostávající a končící.

      • Ano, chudnou, to je pravda. Ještě stále nerovnoměrně, tedy, že řadě lidí se vede stále a lépe. Ale těch je postupně méně a méně. Ovšem s tím kapitalismem nesouhlasím. Celé to současné dění je kontinuální odklon od klasického kapitalismu. Politika stále více a více do něj zasahuje a stále více a více ho diriguje. No a protože tu životní úroveň dělá trh stále méně a méně, jelikož podnikatelské aktivity jsou stále více a více podřízené ujetým představám politiků, kdy jsou nuceny je bez ohledu na ekonomické zákony naplňovat, tak část obyvatel chudne a ti, kteří na nový styl dotací zavčas naskakují, ještě žijí lépe a lépe. Ale časem dojde i na ně. Přírodní a ekonomické zákony jsou neúprosné. Musíte neustále sledovat podstatu tvorby bohatství. A na to je neznásilňovaný kapitalismus kabrňák. Nyní nám politici, hlavně ti západní, kapitalismus proměňují ve stále většího a většího mrzáčka.

  3. Přízeň v Rakousku, ona 1400 Euro v hotelu jako šéfová úklidové skupiny, on 2000 Euro v autodílně. Toto je tak průměrný čistý výdělek obyčejných lidí. A přitom je v rakousku o dost dráž než u nás. Blbnete tady lidem akorát hlavu, kdo tady má průměrně slušnou práci, tak se má lépe než Rakušan.

    • Už jste si spočítal kolik si vydělají v korunách. U nás je průměrný plat něco přes 40000,-Kč ale zhruba 70% lidí na něj nedosáhne a tedy se rozhodně ani té šéfce úklidu nemohou rovnat. Smutné, že?

      • To je pravda. Ve vládě mají 230tis. A ještěaji jídlo skoro za Dara dopravu zdarma a další benefity. U nás v práci je možná 30tis průměr. A to někdo ani nemá.

  4. Můj komentář čeká na posouzení moderátorem skupiny? To má být vtip? V demokratické zemi se svobodou slova a cenzura? Na zvracení.

    • Ano, čeká na posouzení. V případě, že byste chtěl někoho urážet, nebo psát blbosti, tak ho neschválí. Svoboda jednoho konci tam, kde začíná svoboda druhého 🙂

      Přestaňte se ohánět demokracii a svobodou konečně, pravidla se musí dodržovat.

  5. Tak já myslím, že konečně ten “západ” po 34 letech budování kapitalismu doháníme.
    Máme tady zahraniční řetězce, zahraniční firmy, které si vyvážejí svoje zisky
    jinam a český ČEZ, kde si manažeři vyplácí tučné zisky ze svého monopolu.
    Když komunističtí papaláši pobírali dvojnásobný plat než dělníci v té samé firmě,
    bylo a je to i zpětně dnes kritizováno, ale dnes jsou ty rozdíly daleko větší a je to
    v pořádku. Dneska však nemusíte být ve straně, aby si člověk nahrabal na úkor ostatních
    a ještě je za to oceněn. Každý podle svých zásluh. Už je tady opět ten pravý kapitalismus
    namíchaný se sociálním inženýrstvím současných světových vládců-šílenců.
    Asi by nám měli konečně říci, že v pyramidě jsme prostě dole, že se prodalo na západ,
    co šlo, zbytek se rozkradlo a výsledek je současný “monopol” západních firem,
    které si diktují ceny, vyvádí zisky a zároveň regulují mzdy, aby Čechy nepřeplácely.

    • Nechci být škarohlíd, ani něco znevažovat. Ale rozkradené, zadlužené, s tím se dá něco dělat. Vybudovat znovu, dluhy poplatit. Ovšem v tom dohánění nám hrozí nezvratný problém a tím je migrace. Začíná to rezonovat v tisku, na serverech, že naši politici odsouhlasili, že se máme spolupodílet na problémech, které v migraci způsobila (možná záměrně) nečinnost západních vlád společně pašeráky. Jinými slovy, problém neřešit, ale poničit si vlastní stát dovoleno. S tím už nikdy nic udělat nepůjde, protože lidé nejsou lednice, které se dají v případě nepoužitelnosti vyhodit a je klid. A aby toho nebylo málo, v brzké době vláda zapracuje na istanbulské úmluvě. Další trójský kůň. Už se na ni těší různé neziskovky – další dotace pro ně. Jednu takovou představitelku jsem poslouchal v souvislosti s tím, když jednomu chlapovy ruply nervy a rozsekal manželku. Ona mluvila tak, že to vypadalo, že chce říci, že kdyby náš stát měl úmluvu už dávno podepsanou, tak se takové hrubé násilí na ženě ze strany muže u nás snad nestalo. Tak u takových věcí, když projdou, to bude pro náš stát skutečný nezvratný osud. Dluhy a rozkradené, společně s nízkými mzdami, to je proti tomu taková banalitka, se kterou něco dělat ještě lze.

  6. V tomto kontextu můžeme veškeré akce vlády, které vedou k dalšímu zchudnutí pracujících vnímat jako vlastizrádné a mající jediný účel- zchudnutí obyvatelstva natolik, že bude v budoucnu vděčné za jakoukoliv úlevu. Zajímalo by mě, kdo nebo co za tím je..

    • Proboha, za 9 let v Rakousku jsem neviděla někoho,kdo vydělá tolik peněz 😀 zase nějaký chytrák v redakci. Pokud má někdo 2.000 při nájmu (800€ bez inkasa v paneláku,taj je rád,že je rád!)

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here