Fondy APS nakoupily zajištěná portfolia za víc než 800 milionů

168
APS
Generální ředitel a vlastník APS Martin Machoň / Foto: Skupina APS

Skupina APS získala do svých podfondů RHAPSODY a RHAPSODY II v Polsku a Rumunsku dvě zajištěná portfolia. Jedno od Santander Bank Polska v nominální hodnotě přes 370 mil. Kč, druhé od rumunské Eurobank v hodnotě 440 mil. Kč.

Po loňském úspěchu prvního podfondu, který již úspěšně zainvestoval přes jednu miliardu korun, byl letos spuštěn druhý podfond RHAPSODY II. Investoři do něj během prvního upisovacího období vložili více než 200 milionů korun. APS využívá „momentum“ a nyní v červnu otevřelo druhé upisovací okno pro RHAPSODY II. To je otevřené v termínu od 1. do 30. června 2023.

RHAPSODY II představuje v aktuální době zajímavou investiční příležitost s dvoucifernou návratností investovaných peněz.

„Při odhadech návratnosti investice vycházíme jak z analýzy nově získaných portfolií pro podfond RHAPSODY II, tak z výkonu našeho prvního podfondu. Zároveň máme vyhlédnutá další zajímavá portfolia, která se aktuálně objevila na trhu,“ říká generální ředitel a vlastník APS Martin Machoň.

Skupina APS, která investuje do rizikových pohledávek, zaměstnává přes 500 pracovníků v 15 evropských zemích. Její portfolio aktiv činí v nominální hodnotě zhruba jedenáct miliard euro. Jádro jejího podnikání tvoří tři pilíře – alternativní správa aktiv, investice do nemovitostí a vymáhání bankovních pohledávek. Více o byznysu skupiny hovoří v podcastu FinTag.cz Martin Machoň.

APS investuje napříč regiony

Jen v prvním pololetí roku 2023 investoval podfond RHAPSODY II vybrané prostředky do pěti různých portfolií složených převážně z korporátních zajištěných pohledávek.

„Investice jsou aktuálně rozloženy napříč několika zeměmi, a to v Polsku, Bulharsku, Chorvatsku, Černé Hoře a Rumunsku,“ pokračuje Machoň.

V prvním čtvrtletí 2023 bylo proinvestováno téměř 45 procent získaného kapitálu a za druhé čtvrtletí přibyly další dvě nová portfolia. Dosud realizované výnosy jsou nad stanovenými cíli.

„Strategie obou fondů je velmi dobře nastavená. Díky tomu jsou oba fondy anticyklické a velmi dobře bojují s inflací,“ vysvětluje přínosy investic do zajištěných i nezajištěných pohledávek finanční ředitel skupiny Petr Kohout.

APS má nový fond kvalifikovaných investorů na pohledávky

APS Credit Fund patří mezi fondy kvalifikovaných investorů. Minimální výše investice činí jeden milion korun. V současnosti skupina APS působí v patnácti zemích a spravuje portfolia pohledávek v nominální hodnotě přesahující jedenáct miliard eur. V loňském roce firma investovala do problémových pohledávek přes 100 milionů eur.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here