U nás firmy běhají pro peníze do banky. V USA je to jinak

10797
penize
Vladimír Pikora / Foto: CFG

„U nás je takový zvyk běhat pro peníze do banky. Amerika to má ale jinak. Tam si firmy nepůjčovaly od bank, ale půjčovaly si emisí dluhopisů,“ říká v rozhovoru pro FinTag.cz Vladimír Pikora ze skupiny CFG, která provozuje stránky Dluhopisomat.

Jaké jsou aktuální trendy na trhu s firemními dluhopisy?

Letos v květnu 2023 firmy vydaly dluhopisy za téměř jedenáct miliard korun. To představuje ve srovnání s předchozím měsícem i ročním průměrem výrazný nárůst. V dubnu 2023 dosáhl měsíční objem vydaných dluhopisů necelých osm miliard korun. V prvním čtvrtletí roku se pohyboval mezi 2,6 až 3,6 miliardami korun. Také se ale snížil průměrný výnos firemních dluhopisů, ale naopak se prodloužila doba splatnosti emisí. Průměrná doba splatnosti v květnu překročila čtyři roky a dosáhla 4,2 roku. Ještě v lednu přitom představovala 3,6 roku a v dubnu 2023 pak 3,9 roku.

Jaké výnosy nabízejí investorům firemní dluhopisy?

Necelá polovina dluhopisů vydaných od začátku letošního roku nabízí investorům výnos v rozmezí osm až deset procent. Ve čtvrtině emisí se úrok pohybuje mezi pěti až osmi procenty a v pětině případů nabízejí emitenti výnos nad deset procent. Vážený průměr výnosů, ovlivněný zvlášť velkými emisemi, se mírně snížil z 8,2 procenta v dubnu na 8,1 procenta v květnu. Odráží se v tom očekávání trhu, že růst úrokových sazeb skončil a úroky budou klesat. Mnoho investorů chce ovšem stávajících úroků využít a uzamknout si je i pro další období.

Jít na burzu pro peníze je komplikovaná věc

Zahrnuje statistika stránek Dluhopisomat všechny vydané firemní dluhopisy?

Může se stát, že nám nějaký dluhopis uteče, protože není nějaké místo, kde by šlo najít data za všechny dluhopisy. My prozkoumáváme trh pomocí našich sil, což je dost náročné. Nicméně předpokládám, že nakonec dohledáme téměř všechny dluhopisy. Osobně odhaduji, že jich evidujeme kolem 99 procent. To znamená, že to je tak velké číslo, že když popisujeme trh v průměrech, nemůže to průměr nikterak ovlivnit.

Které firmy řeší potřebu financí emisí dluhopisů? Proč si nejdou do banky pro úvěr, nebo si nepůjčí v eurech, nebo nejdou na burzu, třeba na trh Start?

Jít na burzu je velmi komplikované a drahé. Navíc mnoho firem nechce, aby měly mnoho akcionářů. Často je ve firmě jen jeden akcionář. V eurech si může půjčit i přes dluhopis.
A proč nejde do banky? Většinou je to čas schválení, nebo podmínky. Zkrátka banka často nedokáže konkurovat dluhopisu. U nás je takový zvyk běhat při potřebě peněz do banky. To platí od dob Rakouska-Uherska. Amerika to má ale jinak. Tam si firmy nepůjčovaly od bank, ale půjčovaly si emisí dluhopisů, které šly lépe obchodovat než pohledávky bank.

Na co zejména podle vás firmy využívají peníze z dluhopisů?

Podle mě nejrozumnější je využít dluhopis u realitních projektů. Dokud stavíte, splácíte jen kupóny dluhopisů, a když pak stavbu prodáte, splatíte celou jistinu. To je velmi jednoduché a průhledné. Některé firmy to využívají třeba na vývoj softwaru a podobně. I to zní dobře. Nicméně teoreticky lze využít dluhopis na financování čehokoli. Dluhopis je prostě tržnější řešení.

Pozor na toxické firemní dluhopisy

Mimoburzovní firemní dluhopis je ale i vysoce rizikový. Pokud firma zkrachuje, investor přijde o peníze. Zůstane mu jen dluhopis. Jak je rozšířený trh s takzvaně toxickými firemními dluhopisy?

To, jak moc je dluhopis rizikový, záleží na investorovi. On si vybírá. Na serveru Dluhopisomat bedlivě analyzujeme, jak moc je dluhopis rizikový. Pokud je podle nás moc rizikový, tak se k nám ani nedostane. Na Dluhopisomatu jsou pouze dluhopisy, kterým věříme. K analýze bezpečnosti dluhopisu přitom využíváme metodiku ministerstva financí. Myslím si, že těch vysloveně toxických dluhopisů není v ČR ani moc. Je jich pár. Nicméně se o nich hodně píše. Pak to vypadá, že toxický dluhopis je každý druhý. Tak to ale opravdu není. Jen někteří jednotlivci využijí dluhopis k podvodu. To je ale stejné, jako byste si myslel, že advokáti jsou nedůvěryhodní, když se občas objeví zpráva, že nějaký advokát zneužil peníze u něj uložených klientem. Tady stačí pár podvodníků a ničí renomé celého trhu. Trh jako celek je však v pořádku.

Ano, to říkáte vy, ale jinak mluví ti investoři, kteří v dluhopisech přišli o peníze. Jak se chránit před podvodníky?

Garancí může být mnoho. Podle mě je nejlepší, když je dluhopis zajištěný nemovitostí, a to nad 100 % hodnoty celé emise dluhopisů. Nicméně dluhopis může být zajištěn i movitým majetkem, majetkem majitele firmy apod. To vše by si měl emitent před nákupem dluhopisu prověřit.

Věřitelé tlačí Mičku k insolvenci na celou jeho skupinu C2H

Otázka na závěr, proč by měli investoři investovat do firemních dluhopisů? A jak si ověří, že investují do solidní firmy?

Firemní dluhopis nese mnohem lepší úročení než dluhopis státní. Cenou za vyšší výnos je ale riziko, což je u korporátního dluhopisu vždy. Investor si buď riziko zanalyzuje sám, nebo využije služeb odborných poradců.

Daniel Tácha 

2 KOMENTÁŘE

  1. Zajímala by mě dlouhodobá schopnost splácet dluhopisy, které inzerujete. U takových dluhopisy.cz máte ~50% šanci, že jistinu již neuvidíte, ale narozdíl od dluhopisomatu si toto může každý dohledat a zjistit sám. Vše mají transparentně na webu. Taky jsem v minulosti do firemních dluhopisů v minulosti “investoval”. Větší hazard je už jen výherní automat. Jako nejsmrdutější se nakonec ukázaly ty, které se nejvíce propagovaly. Ochrana věřitelů je v ČR mizerná. Myslel jsem, že investoři se v Česku již poučili.

    • Dluhopisy je jen ukryté tkz. “letadlo” za prý seriózní firmu. Všichni majitelé těchto podvodných firem jsou ročník 1980-5 a víc … Tak mě bylo vysvětleno na hospodářské kriminálce už před 2. roky. Takže žádný švindl komunismu jak se nám snaží namluvit kdejaká poslušná media dnešní morální špíně … Policie řekne, my v tomto vyšetříme sta miliónové podvody u desítek vykuků atd. Soudy to stejně smetou pod stůl a postižení klienti nedostanou nic. Vše sežerou advokáti-soudci apod. hyeny ! Poněvadž nastoupí ještě větší podvodníci v bílých límečcích ukrytí za advokátní firmu a toto jsou ti největší zloději- podvodníci. Např. Havel-partners, ti jsou známi jako jedni nejhorší v těchto … ! Vyznají se ve velmi špatných popučových zákonech, hlavně ví koho zkorumpovat a za kolik kč atd. Vím o čem píši, jsem jeden z postižených těmito podvody novodobých havlojidních “demokratů”. Nejen toto jste si vycinkali s opilcem Havlem a jeho prolhanou smečkou77.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here