Amundi nabízí nový dluhopisový fond na ochranu klimatu

526
fond
Foto: Redakce FinTag.cz

Společnost Amundi nabízí českým investorům nový fond Buy & Watch – CPR B&W Climate Target 2028. Fond investuje do dluhopisů kvalitních světových firem, které spojuje zodpovědný a proaktivní přístup k ochraně klimatu.

Letos 6. července dosáhla průměrná denní teplota na Zemi 17,23 °C. Podle americké University of Maine se tak letošní 6. červenec stal vůbec nejteplejším dnem od roku 1880. Téma klimatických změn je v současné době aktuálnější než kdy dříve.

„Měnící se klima a jeho efekty už dnes můžeme pozorovat doslova na celé planetě. V závislosti na regionu jsou jeho projevy různé. Může například vést ke ztrátě biologické rozmanitosti, požárům, záplavám nebo snížení výnosů plodin,“ říká člen a místopředseda představenstva Amundi Czech Republic Roman Pospíšil.

Právě tohoto trendu se podle něj snaží využít nový dluhopisový fond Amundi. Fond investujte výhradně do burzovně obchodovaných dluhopisů firem, které investují do nízkoemisních technologií a inovací. Přičemž správci fondu volí firmy s nadějí na to se stát lídry ve svém oboru. Tedy firmy s konkurenční výhodou i snahou participovat na udržitelném rozvoji. Amundi tím doplňuje své portfolio fondů odpovědného investování. Již v minulosti představilo obdobně zaměřené fondy, jež investují do akcií společností zaměřujících se na nízkoemisní technologie.

Jak funguje fond CPR B&W Climate Target 2028

Portfolio nového fondu, úpis do něj začal 11. července a končí letos 22. září, obsahuje více než 80 firemních dluhopisů se splatností přibližně pět let. Aktuálně očekávaný výnos fondu, který se bude vyplácet v září 2028, se pohybuje okolo úrovně 32 procent [5,7 % p. a.]. Výběr kvalitních firem a široká diverzifikace podle Romana Pospíšila snižuje rizika investice.

„Firmy, které se zapojují do těchto programů a realizují nízkoemisní projekty, mají příležitost získat finanční prostředky a další výhody, které jim umožní posílit jejich pozici na trhu,“ vysvětluje.

Skutečností je, že i tuzemské banky již nyní prověřují české firmy, které žádají o úvěr, z hlediska jejich politiky udržitelnosti. A může se stát, že pokud firma neprojde seznamem risků zohledňující i udržitelnost, že banka odmítne dané firmě poskytnout úvěr nebo ho prodloužit. To je sice nejčastěji zmiňovaný argument, rizik je ale daleko více. Pokud firma například neplní podmínky, pak ji může její dodavatelský řetězec i vyloučit.

Philips tlačí do ESG dodavatele. Znalost ESG je v ČR slabá

Na trhu již funguje mnoho firem, které principům ESG a změnám k lepšímu skutečně věří. A chtějí být na změny spojené jak s legislativou, tak s dopady klimatických změn připravené. Chovat se šetrně ke svému okolí i přírodě. A benefitem i je, když se na budování nízkouhlíkové ekonomiky přímo podílejí.

Dluhopisy jsou nyní sázka na jistotu

Podle zástupců Amundi poskytuje dluhopisový trh v současné době příznivé prostředí pro investory. Jedním z faktorů je skutečnost, že úrokové sazby jsou blízko svého vrcholu a nepředpokládá se jejich další růst. To může pozitivně ovlivnit cenu dluhopisů pro investory.

„Dalším faktorem je vyšší prémie, kterou investoři dostávají za investice do firemních dluhopisů. V současné době jsou tyto prémie vyšší než obvykle. To znamená, že investoři mohou získat z firemních dluhopisů potenciálně vyšší výnos odpovídající riziku investiční strategie,“ vysvětluje Roman Pospíšil.

Časy bezcenných peněz jsou pryč, říká Petr Šimčák

Upozorňuje, že nový CPR B&W Climate Target 2028 investuje do konkrétních firemních dluhopisů i do dluhopisových fondů. Což je přesně v souladu s konceptem fondů Buy & Watch, jenž vznikl už v roce 1986.

„Ve srovnání s nákupem jednoho dluhopisu nebo dluhopisového fondu nabízí Buy & Watch fondy to nejlepší z obou světů, ať už jde o splatnost, očekávaný výnos nebo likviditu,“ říká místopředseda představenstva Amundi.

K dalším výhodám konceptu patří pevně daný investiční horizont, aktivní správa a důkladný výběr dluhopisů. O oblíbenosti konceptu podle něj svědčí to, že investoři do předchozích Buy & Watch fondů investovali již více než deset miliard korun.

–Adman’s Choice–

6 KOMENTÁŘE

  1. Podle vyšetřovatelů z hospodářské kriminálky jsou dluhopisy z 99% tkz. letadlem ! Podle mých zkušeností s dluhopisy tomu i tak je. Vložené peníze už asi nikdy neuvidím o vše se za “firmy” postarají zloději v bílých límečcích, advokáti se soudci. / Pozn. red.: V článku se píše o firemních dluhopisech, jež se obchodují na burze, nikoli mimoburzovních dluhopisech. O těch píšeme zde: https://www.fintag.cz/2023/07/31/u-nas-firmy-behaji-pro-penize-do-banky-v-usa-je-to-jinak/

    • Děkuji za upozornění. Ale já chtěl jen upozornit možné budoucí investory v malých investicích … Kdysi všude možně propagované Premiot Group a.s. 3 300 podvedených klientů a dnes ? Nekomunikují s nikým z investorů, tel. čísla odpojena, zaměstnanci vyhozeni, od února 2023 neplatí dividenty, majitel Spodniak vklady nechce vrátit. KR Real to samé a takových povedených letadel je v Česku mnoho, jede to v mld. kč. Tito povedení … si najmou bílé límečky a tito zlo..i jsou se soudci jedna ruka ! Samozřejmě to není pro ně zadarmo a na investory už nic nezbude. To vám neoficiálně řeknou i na hospod. kriminálce … i když oni podvod vyšetří a dotáhnou až do konce, máloco se k soudu vůbec dostane, soudce to předem mázne, za předem určenou pozornost ! Strašná to doba i režim. / Pozn. red.: Ano, takzvané toxické firemní dluhopisy [neobchodované na burze] jsou vážným problémem v ČR, podle odhadů se v nich točí desítky miliard korun. V případě krachu firmy investor nemusí dostat nic, první se vypořádávají závazky vůči státu. ČNB schvaluje pouze prospekt dluhopisu, formální náležitosti, nikoli vydavatele dluhopisu jako takového. https://www.fintag.cz/2021/03/24/veritele-tlaci-micku-k-insolvenci-na-celou-jeho-skupinu-c2h/

      • Dobrý den, ale v tom je ten ještě větší problém. Zákony po převratu89 byly hned uzpůsobeny takovým havlojidním … darebům. Zaměstnanec Premiot Group a.s. vypátral i tu horší stránku insolvence, kterou na sebe Spodniak ještě nevyhlásil, což je ale taky podvod dlužníka s penězi. Firmy které se hned chtěly na zkrachovalém Premiot přiživit a začaly populisticky slibovat kdeco. Pokud jim předáte dluhopisy a oni vás budou zastupovat vůči nefér firmě Premiot, tak je mají v plánu použít jen pro svůj zisk a zase bude investor ojeb… ! Bývalý zaměstnanec který taky investoval do svého šéfa má nyní pocit, že i on se podílí v těchto “zachraňovacích” advokátních firmách. Všechno jedna advokátní-soudcovská verbež ! Možná by toto swin.. stálo za podrobnější průzkum a pak uveřejnění. Jenže nevěřím, že by dnešní 5vládní mafie toto povolila zveřejnit, Jedině, že by vše svedli na pana Babiše- vládu ANO i Putina. Jenže není to pravdou, ještě v lednu 2023 jsem dostal od Premiot dividenty. KR Real se vymlouvá na korupční Ukrajinu i covid a st. dozor kr Real najednou mlčí, na nic neodpovídá, telefony odpojeny ? … a můžeme pokračovat u dalších “letadel”. Dnešní vláda se soudci je podrží, zachrání od basy i navrácení peněz investorům, samozřejmě to nebude zadarmo pro soudce, ani 5hady. Viz. ÚS, stejní komunisti jako je myšlením furt stalinista PR (dodnes zvaná pětitisícovka), jen po puči89 se stal přes noc morálně špinavým havlistou, bezpáteřním zůstali všichni jemu podobní soudruzi.

      • Dobrý den, ještě mám k redakci dotaz. Nešlo by nechat příspěvek tkz. volným ? To znamená kdy by se daly do 15 min. zpětně opravovat překlepy, spisovné chyby, nevhodné výrazy atd. … přispívajících debatérů. Jako je tomu nebo kdysi bylo u některých debat na jiných webech, dnes už zakázaných. Weby asi nesplňovaly dogmatické podmínky rakušanového gest… jako v úlisném pokleku splňují např. štvavé, dezinformační provládní seznam-novinky, forum24 !! Děkuji. / Pozn.red.: Není v našich technických možnostech. Úroveň příspěvku je věcí komentujícího.

  2. Pro redakci. Podvod Premiot =Spodniak se rozrostl do miliardových úniků peněz od investorů. To jsem zvědavý co provedou ještě větší zločinci z advokátní kanceláře Havel- partners. Které si lump Spodniak najal za desítky milionů kč+ % z nevyplacených peněz investorům. Soudci už jsou na chystaní pobrat milionové úplatky. Už mě volali i ze státního dozoru nad dluhopisy, nemají proti této … mafii šanci !! Jó i to si někteří … vycinkali s opilcem a jeho smečkou77.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here