Velkoobchodní cena zemního plynu stoupla o 15 procent

423
zemniho_plynu
Foto: NET4GAS

Cena zemního plynu pro evropský trh včera [12.10.] na burze v Amsterdamu vzrostla o více než 15 procent a přesáhla 53 eur [cca 1 300 Kč] za MWh. Cenu plynu vyhání nahoru napjatá geopolitická situace a obavy z tuhé zimy.

Podle analytiků cena plynu i ropy vzrostla mimo jiné i kvůli ozbrojenému konfliktu mezi palestinským hnutím Hamás a Izraelem. Roli v ceně sehrává i neobvyklý pokles tlaku plynu podmořského plynovodu spojujícího Finsko a Estonsko. Finská vláda již potvrdila, že plynovod poškodila řízená akce třetí strany. Přičemž finská bezpečnostní a zpravodajská služba nevyloučila podíl státního aktéra na poškození plynovodu.

Loni v srpnu se velkoobchodní cena plynu pro evropský trh kvůli omezování dodávek z Ruska vyšplhala až do blízkosti 350 eur za megawatthodinu [MWh]. Od té doby výrazně klesla, k čemuž přispěly vysoké dodávky LNG zejména z USA. Cena plynu na burze i tak ale zůstává hluboko pod úrovní administrativně stanoveného stropu v České republice, který činí 2 500 korun za MWh.

Přesto cena zemního plynu v průběhu letoška v určitých chvílích skokově stoupá. Situaci neprospívá ani omezení odběru zemního plynu z Ruska. Příjmy ruského rozpočtu z plynu a ropy se v letošních prvních třech čtvrtletích meziročně snížily o 34,5 procenta na 5,576 bilionu rublů [cca 1,3 bil. Kč].

Rakousko dál odebírá ruský plyn. A dál ho i odebírat chce

Ruské ministerstvo financí počítá letos s propadem příjmů z plynu a ropy o 23 procent na 8,94 bilionu rublů [2,1 bil. Kč]. Příjmy podkopává i cenový strop na ropu, který zavedly západní země, nebo uzavření plynovodu Nord Stream, kterým proudil plyn do Evropy.

SRN znovu varuje před nedostatkem plynu

Šéf německého svazu provozovatelů zásobníků plynu a vodíku INES Sebastian Heinermann uvedl, že Německu v nadcházející zimě navzdory téměř plným zásobníkům hrozí v případě extrémně nízkých teplot nedostatek plynu. Německo potřebuje zprovoznit další terminály na zkapalněný zemní plyn [LNG], tvrdí Heinermann. Za klíčové označil také úspory domácností, které mají při silných mrazech velký podíl na spotřebě.

„Pokud se nám nepodaří před zimou otevřít další plovoucí terminály na LNG, bude možné vyhnout se předpokládanému nedostatku plynu při extrémně nízkých teplotách jen s pomocí dalších úsporných opatření,” řekl Heinermann.

Varoval, že případný nedostatek plynu přinese opětovný růst cen na burze a omezení spotřeby v průmyslu a v plynové energetice. Aby Německo nahradilo dodávky zemního plynu z Ruska, na kterých bylo závislé, rychle staví po ruské invazi na Ukrajinu terminály na LNG. Prozatím byla uvedena do provozu dvě zařízení na objednávku státu, a to v dolnosaském Wilhelmshavenu a Brunsbüttelu ve Šlesvicku-Holštýnsku. V Lubminu v Meklenbursku-Předním Pomořansku už mají také jeden komerční terminál.

LNG terminál Eemshaven pro Česko odbavil 12 lodí

V roce 2024 se očekává spuštění státem financovaného terminálu na LNG u německého ostrova Rujána v Baltském moři. O baltský terminál, jehož potřebu zpochybňují ekologové a místní obce, se zajímá Česká republika, která je s regionem infrastrukturně propojena.

Spotřeba zemního plynu v Evropě zůstane nižší i letos

Podle údajů organizace Gas Infrastructure Europe [GIE] byly zásobníky plynu v Evropské unii v úterý plné z více než 97 procent. V Německu, které je největším spotřebitelem plynu v Evropě, naplněnost zásobníků rovněž přesahovala 97 procent. V České republice činila více než 98 procent.

Zásobníky plynu v Evropě jsou na 90 %. Ostrouhal Putin?

Společnost S&P Global Commodity Insights uvedla, že letošní spotřeba plynu v evropském průmyslu zůstane přibližně o 20 procent nižší než v roce 2021. Evropští výrobci totiž už loni kvůli dopadům energetické krize omezili produkci.

„Vliv rekordně vysokých cen, které loni vyvolalo omezení dodávek z Ruska, sice opadl, ale zhoršující se ekonomické podmínky zasahují poptávku stejně výrazně. Už to nesouvisí jen s cenami, ale i s ekonomickými podmínkami. Stále jsme svědky velké slabosti a nejistoty,” říká analytička Erisa Paskoová ze společnosti Energy Aspects.

Navzdory tomu, že ceny plynu proti loňskému roku klesly zhruba o 80 procent, zejména energeticky náročný průmysl v Německu, který spotřebovává nejvíce plynu, se potýká s ještě většími problémy než širší výrobní sektor. Platí to hlavně pro chemický průmysl.

Německý vývoz dál propadá. Dovoz z Ruska do SRN je -93,7 %

Německý Svaz chemického průmyslu [VCI] proto očekává, že výroba bez započtení léčiv letos klesne o jedenáct procent. Evropská rada chemického průmyslu předpokládá, že letos nastane v celém regionu pokles o osm procent. A brzké oživení poptávky neočekávají.

–ČTK/RED–

4 KOMENTÁŘE

  1. Odstraněním duševně nemocného klauna z UA se může rychle vše vrátit do starých kolejí i cen. Kdopak má zájem na podpoře zeleného klauna z UA ? No přece USA+EU kvůli svým ekonomickým +voj.+ pol. ziskům, pak jde i o Krym. Kde v šedesátkách chtěl y USA stavět své atomové základny. Tito stáli anektovatelé cizího území jsou nepoučitelní. Stačí se podívat do historie vzniku zločinné USA. Samý trestanec, jezuita, vrah v Evropě odsouzený … většina těch slušných byla ušlapána těmito … Co z toho zůstalo ? Po válce Sever-Jih jen ti nejhorší z nej… Takže vše takovéto … mají v genech —- Austrálie na tom není o moc lépe. I tam nastaly pogromy místních -původních obyvatel nejen s jejich vykořisťováním od takových stejných …

    • Všiml jste si, že Rusko bombarduje civilní cíle v ukrajinských městech? Nebo je to nad vaše mentální schopnosti? Když se podívám na vaše komentáře, tak ať je téma jakékoli, melete jen to jedno – babiš je nejlepší, pětikoalice nejhorší, Rusové skvělí, všichni Ukrajinci pakáž. To jste babišův nebo ruskej troll? to vám platí za ty vaše jednostraný pomlouvání? Vemte rozum do hrsti a zkuste být trochu při rozumu. To, že Palestinci teď stříleli Židy jako králiky, jste asi také nezaznamenal. Zalezte do nory a mluvte jen, když máte co řici. Vždyť vy žádný názor nemáte, vy máte jen tu nenavist. Vždyť vy jste hotovej autista s nedostatečným přehledem a hlavně s normálním totiž, alespoň jakžtakž objektivním uvažováním. To jste těm Rusákům lezl do … i v 68! To jste si lebedil v tom komunistickým vězení před rokem 1989, že plivate na Havla… Že se nestydíte, šířit takový bludy, který šíříte. [redakčně upraveno]

      • Úlisnýfandíku kolikrát jsi své lži, pomluvy natapetoval ? Kdo ti napsal mustr, to musel být amorální fialkovec až za hrob … že ti nevadí střelba uažoldáků na rusky mluvící kdysi obyvatele UA kde umírají děti. Přečti si rukou psaný životopis kontráše z roku 1986, kdy žádal o přijetí na VŠ StB jen pro vyvolené soudruhy tvého levelu … To je vrchol vlezd…SSSR a kde je dnes ? Pokračuje ve vlastizradě kterou započal ten tvůj farizejský idol … 1.1.1990 ! Pávek až se dostal na hrad řekl, životopis jsem psal je to pravdou a veřejně se omluvím … prolhanec se neomluvil, pořád srpnu68 věří, tak jako i ty !

        • Prolhaný Jindřichu, už si zjistil, kdy seděl Havel? To proto, abys nelhal o druhých. A dále stále si trváš na tom, že svoboda slova u nás skončila v roce 1989? Pokud ano, tak jsi veliký lhář nebo zarytý bolševik. V tvém případě to vidím na kombinaci obojího. Jinak, co se týče mě, já narozdil od Tebe a Pávka rok 1968 vidím jako neštěstí našeho státu. A co se týče Rusů do zadnice jim narozdíl od tebe nelezu. A nelezu narozdíl od tebe do zadnice ani Babišovi a ani Fialovi. Vzal si dnes prášky? 🙂

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here