Hypoteční trh dál živoří i přes mírný pokles úroků hypoték

209
hypotek
Foto: Redakce FinTag

Objem nově poskytnutých hypoték bez refinancování v září oproti srpnu klesl o 0,2 miliardy korun, když dosáhl celkové hodnoty 11,3 miliardy korun. Propadl se i objem refinancovaných úvěrů o 0,3 miliardy korun. Ten činil 2,3 miliardy korun.

Údaje vyplývají z aktuálních dat Hypomonitoru České bankovní asociace [ČBA]. Podle něj banky a stavební spořitelny poskytly v září hypoteční úvěry za celkem 13,6 miliardy korun. Meziměsíčně objem poskytnutých hypoték poklesl o 3,5 procenta. Meziročně objem poskytnutých hypoték stoupl téměř o 90 procent. Důvod ale je, že údaje se srovnávají s velmi nízkými hodnotami v druhé polovině minulého roku [viz. níže].

„Hodnoty posledních měsíců sice naznačují, že hypoteční trh mírně ožívá, oproti minulosti však zůstává nadále utlumený,“ uvedli zástupci ČBA.

Banky a stavební spořitelny v září poskytly domácnostem hypotéky v objemu 13,6 miliardy korun. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně poklesl o 0,5 miliardy [-3,5 %].

Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl 3,5 tisíce. To je sice nad průměrným měsíčním počtem v letošním roce, ale například ve srovnání s roky 2020 a 2021 jde o velice nízký výsledek. V roce 2020 se průměrný měsíční počet nových hypoték pohyboval kolem 6,7 tisíce a ve výjimečně silném roce 2021 dosahoval 9,5 tisíce.

Úrokové sazby dál mírně klesají

Úrokové sazby v září pokračovaly v poklesu a dostaly se blíže k hranici 5,7 procenta. To je nejnižší hodnota za poslední rok. Tržní úrokové sazby ale nadále většinou zůstávají v rozmezí šesti až sedmi procent podle parametrů hypotéky a profilu žadatele.

„Průměrná hypoteční sazba postupně mírně klesá s ohledem na letošní velmi rozkolísané tržní úrokové sazby, které jsou pro hypoteční sazby klíčové,“ řekl hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

Výraznější pokles úroků u hypoték podle něj v dohledné době nejspíše nenastane. To i přes spekulace o snížení základních úrokových sazeb ze strany České národní banky [ČNB] na konci letošního roku, ale spíše pak v průběhu roku příštího.

„Sazby u hypoték budou klesat podstatně pomaleji, protože se odvíjí od dlouhodobějších sazeb na trhu. Ty by se měly dle současných odhadů na trhu snižovat jen relativní mírně,“ upřesnil Seidler.

Hypoteční sazby reagují s mírným zpožděním především na vývoj tržních úrokových sazeb delších splatností. Promítá se do nich řada faktorů – nejen očekáváný vývoj základních sazeb ČNB, ale i výhled na inflaci, ekonomický vývoj či dynamika obdobných úrokových sazeb v zahraničí. To platilo i v září, kdy tržní sazby strmě vzrostly kvůli vývoji úrokových sazeb v zahraničí. Jejich průměrná úroveň za září byla nejvyšší za poslední čtyři měsíce.

Průměrná výše hypoték dál roste. Zájem je o malé byty

Průměrná výše hypotéky v září podle ČBA pokračovala v mírném růstu a dostala se na nejvyšší hodnotu od dubna minulého roku, kdy také činila 3,18 milionu korun. Nejvyšší průměrnou hypotéku ČBA evidovala v listopadu 2021, kdy činila 3,46 milionu korun. Od té doby se postupně snižovala a své nejnižší úrovně dosáhla v lednu letošního roku [2,83 mil. Kč]. Od té doby postupně roste.

„Pozorujeme mírný růst hypoték čerpaných na malometrážní byty. Aktuálně byty 1+kk a 2+kk představují zhruba dvě třetiny z bytů, na něž naši klienti čerpají nové hypotéky,“ uvedl aktuální trend mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Banka tak podle něj pozoruje rostoucí zájem o byty 1+kk. Ty ještě před pěti lety tvořily zhruba pětinu z nových hypoték. Dnes je naopak každá třetí nová hypotéka poskytnuta právě na byty 1+kk.

API Hyponation zrychlí vyřizování hypoték. To se nyní děje manuálně

Loni poskytly banky a stavební spořitelny hypoteční úvěry v objemu 197 miliardy korun. Z toho čistě nové úvěry bez refinancování činily 162 miliardy korun. Oproti roku 2021 šlo o propad ve výši 63,6 procenta v případě všech hypoték, a 57 procent v případě skutečně nově poskytnutého objemu. 

–DNA–

1 komentář

  1. Nynější hypotéky to je jen pro “politiky” ze sněmovny+ zbytečného senátu … Jak se několikrát prolátlo kdo si dovolí platit tyto cifry jako z Měsíce ? Jak nějaký “politik” vypadl z těchto
    vládních zašíváren hned měl problémy platit. Tak mu straničtí spolu soudruzi sehnali trafiku (i založili novou) taky se st. platem přes 100 000 kč čistého. Holt i to je ta vycinkaná demokracie s opilci po balkonech a s 5hady ještě bude hůř.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here