Státní EGAP utlumuje aktivity v Rusku a posiluje je na Ukrajině

166
EGAP
Ilustrační foto: The Presidential Office of Ukraine

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost [EGAP] pojistila od ledna do konce října vývoz českých firem za 47,3 miliardy korun. To je nejvíc za posledních devět let. V nárůstu se podle vedení EGAP promítá aktuální vysoká míra rizika.

Ale nejen ta. Dalším důvodem vysokého pojistného krytí rizik je chuť českých firem dobývat nové trhy a investovat.

Mnoho firem se nadechuje po hubených letech, kdy nejen české exportéry škrtila pandemie a následně dopady ruské agrese na Ukrajině. Teď mnozí exportéři hledají a nacházejí nové trhy a investují. Například do rozšíření svých výrobních kapacit,” vysvětlil předseda představenstva EGAP David Havlíček.

EGAP pojišťuje především bankovní úvěry se splatností delší než dva roky na financování vývozu velkých energetických, strojních a technologických zařízení. Dále investičních celků, dopravních staveb a investic. To převážně do zemí s vyšším rizikem nezaplacení na straně kupujících.

Aktuálně je exportní státní pojišťovna aktivní i na Ukrajině. Letošní program EGAP Plus, do kterého se mohly zapojit firmy zasažené konfliktem na Ukrajině, se podle pojišťovny vyčerpal za prvních devět měsíců. Program nabídl krytí úvěrů do výše 6,25 miliardy korun.

Ukrajincům jsme nesmírně pomohli, říká Jaroslav Hanák

V červenci EGAP představila Fond Ukrajina. Do fondu stát vložil 239 milionů korun a dalších 100 milionů dal EGAP. Program se zaměřuje na firmy vyvážející na Ukrajinu, které mají zájem o krytí krátkodobých případů s maximální délkou splatnosti jeden rok.

„V současné době EGAP vyřizuje přibližně 30 žádostí za více než 300 milionů korun,“ uvedli zástupci pojišťovny.

EGAP snižuje expozici v Rusku

Exportní pojišťovna od začátku roku snížila svou angažovanost v Rusku o 3,2 miliardy korun. Ze zhruba 11 miliard na začátku roku 2022, jejichž splácení ohrožovala válka, klesla angažovanost na současných 3,8 miliardy. To je jedna z nejnižších hodnot v historii EGAP. Nyní tvoří aktivity v Rusku zhruba čtyři procenta z celkového sjednaného krytí pojišťovny. EGAP přitom „rozplatil“ i ruské problémové obchodní případy, kde již v minulosti pojištěným vyplatil pojistné plnění. Z nich se letos podařilo získat přes 380 milionů korun.

„Splátky úvěrů z Ruska se nám společně i díky vynaloženému úsilí financujících bank daří kontinuálně inkasovat. Během letoška jsme snížili naši expozici již o 3,2 miliardy korun. Zároveň jsme z vlastních zdrojů odškodnili všechny nastalé pojistné události. Takže čeští exportéři v Ruské federaci, kteří měli své případy pojištěné u nás, se o své prostředky nemuseli obávat,“ vysvětlil Havlíček.

Nákup NET4GAS se prodražuje o další miliardy

Vymáhání pohledávek z obchodních případů v Rusku, které dříve skončily pojistnou událostí, podle něj komplikují uvalené sankce limitující možnosti a výše plateb. Přesto se EGAPu ve spolupráci s pojištěnými v mnoha případech daří udržovat plnění dohod o splátkách, dosáhnout prodeje pohledávek, a dokonce předsplacení úvěru, dodal Havlíček.

Angažovanost EGAP v Rusku klesá desátým rokem v řadě. Chuť českých exportérů do země vyvážet a investovat tam podle čísel poznamenala již ruská invaze na Krym v roce 2014. Na konci roku 2012 připadalo Rusku 30 procent z celkové angažovanosti pojišťovny. Zmíněná čtyři procenta expozice EGAPu v Rusku tvoří starší odběratelské a investiční úvěry. A dále menší obchodní případy s kratší splatností.

O státní exportní pojišťovně EGAP

Společnost EGAP vznikla v roce 1992, spadá pod ministerstvo financí. Vláda na konci roku 2019 schválila, že se EGAP stane jediným akcionářem České exportní banky [ČEB]. ČEB se přitom patrně v budoucnu stane dceřinou společností Národní rozvojové banky [NRB]. Jednání o tom vede již vláda Petra Fialy [ODS]. Od sloučení si slibuje lepší podporu podnikání a exportu.

EGAP hlásí růst zájmu o pojištění exportu do Číny i Ruska

Náměstek ministra financí Marek Mora letos v červnu uvedl, že stát řeší posílení součinnosti Národní rozvojové banky a České exportní banky, případně jejich úplně sloučení. Podle něj je pro stát o velikosti České republiky příliš vlastnit dvě banky, jejichž cílem je podporovat hospodářskou politiku státu.

„Vzhledem k nutnosti konsolidace veřejných financí je vhodné, aby se NRB stala významnějším prvkem hospodářské politiky a partnerem nejen v oblasti podpory malých a středních podniků, ale i v oblasti výstavby infrastruktury, zelené tranzice a digitalizace… Zásadní překážkou k nastartování výše uvedeného procesu je nedostatečné kapitálové vybavení NRB,” uvedlo ministerstvo financí.

Problém chce řešit právě tím, že se Česká exportní banka stane dceřinou společností Národní rozvojové banky. NRB na trhu funguje od roku 1992 a do září 2021 působila pod značkou Českomoravská rozvojová a záruční banka. Od svého založení poskytla soukromému a veřejnému sektoru podporu v podobě záruk a zvýhodněných úvěrů v objemu přes 500 miliard korun. Jejím stoprocentním vlastníkem je státem.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. A jsme doma, proč tomu tak je lépe řečeno musí být ! EGAP patří pod ministerstvo vnitra a toto ministerstvo ovládá mafián vykulvoko, který je zeťem Tymošenka. To je jen náhodou ua oligarcha, který zase ovládá nejen UA pošty … Jak to krásně do sebe zapadá, co ?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here